Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite

MARAR - seminte

Descriere

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare

Specificatii

Mărar (Anethum graveolens)

Denumire științifică
Anethum graveolens

Denumiri populare (regionale)
Crop, chimen, marar, mărariu, mărar de grădină, mărar tare, mărariu, mărăraș, mărăriu, morar, morariu.

Tipologie
Plantă erbacee aromatică din familia umbeliferelor, cu frunze filiforme și cu flori galbene, întrebuințată drept condiment.

Proveniență
Plantă anuală, cu viață scurtă, nativă sud-vestului și centrului Asiei. Este singura specie a genului Anethum.

Importanță
Frunzele și semițele mărarului au mult ulei volatil, bogat în anetol, carvonă, cu aromă puternică, specifică.

Istoric
Mărarul era folosit în zona mediteraneeană, dar și în sudul Rusiei, din cele mai vechi timpuri. A fost menționat și apreciat de babilonieni, asirieni, romani, pentru proprietățile tămăduitoare. A fost folosit intens și în medicina tibetană (Unani) și indiană (Ayurveda). A ajuns în Europa de nord, devenind nelipsit bucătăriei scandinave. Anglo-saxonii l-au folosit și ca și calmant, dar și ca antidot împotriva vrăjilor. Este răspândit peste tot prin lume. Calitățile terapeutice au fost apreciate din cele mai vechi timpuri de egipteni, greci, chinezi, care-l foloseau în special pentru întărirea organismului, reglarea hormonală și înlăturarea efectelor bătrâneții. Romanii prețuiau mărarul, care era un remediu de prim-ajutor contra tulburărilor digestive și a durerilor de cap ce apăreau după petreceri. În medicina populară românească, sucul proaspat sau decoctul obținut din tulpinile de mărar se dădea contra bolilor de inimă și contra tusei, dar și pentru diverse “boli femeiești” ori pentru “boli de pântece”.

Aria de răspândire
Este probabil zarzavatul cu cea mai lungă “carieră” din lume și răspândit pe întreg teritoriul planetei.
România
Se cultivă în toate gospodăriile, în orice zonă a țării.
Partea comestibilă
Frunze, semințe

Particularități
Conține o combinație unică de fitonutrienți cu efect antioxidant pentru organism atunci când este consumat crud. Este o sursă excelentă de vitamina C.

Mod de cultivare
Cultura de mărar se seamănă prin împrăștiere sau în rânduri dese.

Terenul
Fertilizarea solului se poate face cu îngrășământ natural sau cantități medii de îngrășăminte chimice. Sunt avantajate solurile cu textură ușoară, bine afânate, pe care nu băltește apa dupa udare, cu fertilitate moderată.

Semințe
Se cumpără ori se obțin din culturi anterioare. Culturile de mărar din sere, puse în lunile de iarnă, se seamănă obligatoriu la distanță de 12-15 cm, cu 8 grame de semințe/mp.

Îngrășăminte
Naturale, recomandate, dar pot fi și chimice.

Plantare
Se face toamna sau primăvara foarte devreme, direct în sol, la o adâncime de 2–3 cm. Necesită umiditate mai ales în timpul germinării semințelor.

Vecinătate
Este un bun vecin cam pentru toate legumele, mai puțin roșia, care se împacă mai greu cu el.

Întreținere și îngrijire
După ce se pune cultura, se udă cu o cantitate suficientă de apă pentru umezirea corespunzătoare a stratului de sol, ca răsărirea să fie uniformă. Afânarea solului se face printre rânduri cu unelte normale, adecvate. Plivitul buruienilor se face când acestea sunt mici, ca să nu apuce să dezrădăcineze plantele de mărar.

Dăunători
Face față insectelor de grădină.

Mod și perioadă de recoltare
Recoltarea frunzelor verzi poate începe când plantele au 10–12 cm înălțime. Se face prin tăiere cu un cuțit bun, cât mai aproape de suprafața solului, eventual în mai multe reprize.

Condiții de păstrare
Ca și la pătrunjel, frunzele sunt perisabile și trebuie consumate ori să ajungă pe piață în cel mult 24 de ore. În acest răstimp, prospețimea se menține cu temperatură scăzută și umiditate ridicată.

Reacția la condițiile de mediu
Mărarul este o plantă care rezistă la temperaturi scăzute, dar, totuși, temperatura lui optimă de creștere este de 10-18 grade C. Sub un grad Celsius nu mai face față. Cerințele de lumină sunt medii, se poate cultiva în cultură pură sau asociată.

Rotația culturilor
Nu necesită în mod special.

Beneficii pentru organism
Mărarul este indicat în: amenoree, anorexie, boli ale căilor urinare, boli de inimă, colici de orice natură, dureri menstruale, hemoroizi, insomnii, alăptare, înfrumusețare, sterilitate, stimularea glandelor sexuale. Acțiune farmaceutică: antiseptic, emolient, rezolutiv, stomahic, carminativ, antispastic, ajută la eliminarea gazelor din intestine, mărește cantitatea de urină, fiind un bun diuretic, calmează nervii, excită sucurile gastrice în cazul lipsei poftei de mâncare, previne infecțiile microbiene, ajută în afecțiunile inimii. Extern, este foarte indicat pentru acțiunea de cicatrizare pe care o are asupra pielii și ajută în cazul petelor la dispariția acestora.

Aport caloric
Compoziție chimică: ulei volatil 2,5-4%, mai ales în ramuri și frunze tinere și 3-6% în fructe, potasiu, sulf, sodiu, ulei volatil între 40-60% carvona, alfa- felandrone, terpine, limonen, miristicină și izomiristicină, eter benzilic, acid ascorbic, caroteni, B1, B2, acid folic, maltoză, xiloză, zaharoză, pectine, acid clorogenic, anetol, substanțe minerale. Conține fitohormoni, în special sămânța.

Sfaturi de consum
Crud, ca suc proaspăt, în salate, pe orice alte mâncăruri.

Utilizare în alimentație
Este o plantă care conferă salatelor, în special celei de castraveți, un gust deosebit, precum și untului cu verdeață, cremelor de brânză, sosurilor verzi, preparatelor din pește, fructe de mare, legume – tuturor le dă o aromă deosebită. Se folosește de preferință proaspăt și se adaugă la final. Semințele de mărar sunt bune pentru murarea castraveților, la prepararea fripturilor la cuptor sau la prepararea oțetului de ierburi aromate.

Tratamente cosmetice sau recomandări medicale
Este recomandat în regimuri de slăbit, aplatizează abdomenul. Proprietățile sale diuretice împiedică retenția de lichide din organism și acționează asupra depunerilor de celulită. Întărește sistemul imunitar. Frunzele de mărar sunt elixir al frumuseții, cu o mare forță terapeutică. Au în compoziție mici cantități de estrogen – hormonul feminin care ajută la creșterea naturală a sânilor, catifelează pielea și încetinesc procesele de îmbătrânire.
Se poate folosi la: acnee, afecțiuni gastro-intestinale, afecțiuni sexuale și ginecologice, afecțiuni ale ovarelor, ateroscleroză, astenie, bătături, bolile ficatului și ale vezicii biliare, cancer, ciclul menstrual perturbat, dureri de cap, gastrite hipoacide, hemoroizi, hiperkeratoze, hipertensiune, inflamațiile ochilor, inflamațiile căilor respiratorii, iritațiile pielii, insomnii, insuficiență cardiacă, lactație insuficientă, menopauză, nefroze, nevroze, osteoporoză, pieli-nefrite, prurigo, reumatism, secreții vaginale insuficiente, sughiț, tumori benigne sau maligne.

Anecdote, bancuri, zicători
Se spune că are proprietatea magică de a menține tinerețea nealterată de trecerea timpului, iar că o legătură de mărar la streașina casei nu mai lasă niciun rău să se apropie de persoana și familia care locuiește acolo.

 

PLIC CU 50 SEMINTE – 3 RON + taxe postale

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

PLATA

  • - Ramburs

Politica de retur

  • - Produsul nu se poate returna.
Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga review