Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite

SEMINTE DE NIGELLA DAMASCENA SAU CHICA VOINICULUI

Descriere

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare

Specificatii

Chica-voinicului, mai mult decât o plantă frumoasă

Denumire stiintifica: Nigella Sativa, familia Ranunculaceae
Denumiri populare: cernusca, cenusca, negrusca de cultura, chimen negru, nigeluta, negrosica, coriandrul roman, chimenul negru, seminte de ceapa neagra sau susanul negru.

Planta anuala face parte dintr-o familie cu putini reprezentanti in lumea aromata a plantelor condimentare - familia bujorului, dar cu multe rude decorative prin florile lor.
Ea insasi este o planta frumoasa, care poate sluji si ca ornament in gradina, iar o specie inrudita, Nigella Damascena - Negrilica de Damasc, este o planta floricola dintre cele mai apreciate.

Are radacina pivotanta, subtire. Tulpina este dreapta, scunda, usor pubescenta si ramificata, formand o tufa rotunjita, eleganta. Frunzele sunt adanc divizate in fasii liniare, de un verde - cenusiu. Florile care apar pe varful ramurilor sunt frumoase si mari, cu aspect stelat si petale de un albastru palid, aproape cenusiu - la specia condimentara si albastre ca cerul, frecvent invoalte (cu mai multe petale) - la specia floricola. Din ele iau nastere capsule mari cu pereti subtiri, umflate ca niste gogoase, pline cu seminte triunghiulare, negre ca funinginea. Capsula este formata la interior din 5 pastai, fiecare cu un spin in varf care se deschid cand fructul este uscat, iar semintele se disperseaza

Plantele cu frunzisul lor fin, acicular, incarcate cu capsule pantecoase, au un aspect interesant, decorativ, chiar si in acesta faza. Semintele de negrilica seamana la prima vedere cu cele de ceapa, dar sunt de un negru mai intens, mat, catifelat si au un interior uleios. Frecate intre degete, emana o aroma foarte placuta, cu totul deosebita. Intr-un gram intra circa 220 buc de seminte, iar facultatea lor germinativa dureaza 3 ani.

Beneficii / Utilizare Negrilica:

Originara din Orient, ea creste atat cultivata cat si in stare salbatica si suporta bine temperaturile ridicate si insolatia puternica. Nigella sativa este o planta nepretentioasa care, semanata primavara, in aprilie - mai, de preferinta intr-un sol usor, cald, isi coace semintele prin august, fara sa reclame o ingrijire speciala, in afara de plivit si cateva udari. Recoltarea semintelor se efectueaza cand 60-70% din plante au ajuns la maturitate, adica semintele sunt de culoare neagra.

Este mult cultivata si intrebuintata, atat pentru proprietatile tamaduitoare, cat si in arta culinara, in India, Egipt si tarile din Orientul Mijlociu, de peste 2000 de ani. Specia Nigella sativa este cunoscuta si folosita inca din antichitate ca planta de leac. Egiptenii, persii si mai apoi evreii si arabii, utilizau semintele de negrilica in tratarea unei serii largi de afectiuni ca: lepra, malaria, muscaturile de serpi veninosi, boli pulmonare, parazitoze digestive etc. Fitoterapia moderna, pe baza principiilor active izolate din semintele speciei, se foloseste de negrilica in tratarea mai multor afectiuni, multe din ele intuite cu exactitate de catre tamaduitorii antichitatii.

Planta este cunoscuta in limba turca ca fiind Corek Otu, in rusa Chernuska, in araba Habbet al-Barakah sau in persana Siyah Daneh. Mai poate fi intalnita cu numele de coriandrul roman, chimenul negru, seminte de ceapa neagra sau susanul negru.

Este folosita de mii de ani in Asia, Africa si Orientul Mijlociu. Dovezile arheologice atesta ca aceasta planta se cultiva inca din perioada Egiptului Antic, fiind gasita si in mormantul lui Tutankhamon. Chiar daca nu se cunoaste motivul cultivarii in Egipt, se stie faptul ca a fost selectata a fi ingropata alaturi de Faraon pentru a-l ajuta in Viata de Apoi. Se mai stie ca insasi regina Cleopatra o folosea pentru proprietatile ei de infrumusetare. Filozofii greci o intrebuintau pentru a diminua cefaleea, obstructiile nazale, durerile dentare sau impotriva parazitozei intestinale.

Primul document scris despre aceasta planta a fost in Vechiul Testament, in cartea lui Isaia 28: 25, 27. Hipocrate, supranumit parintele medicinei, a spus ca Nigella sativa este remediu pentru bolile de ficat si a dereglarilor metabolice. In religia islamica i se acorda o deosebita atentie, fiind considerata o planta cu proprietati tamaduitoare. In urmă cu 14 secole profetul Muhammed a spus:
”In aceste boabe negre se afla remedii pentru toate bolile in afara mortii”.

Intrebuintari culinare
Nigella sativa este populara mai ales in Turcia, Liban si Iran. Din Iran, s-a raspandit in India de nord, mai ales in Punjab si Bengal. Semintele de negrilica sunt utilizate cu preponderenta la mancarurile de legume. Ca multe alte condimente indiene, negrilica isi dezvolta aroma si gustul mai bine dupa ce este prajita sau fripta in ulei. In Bengal, Sikkim si Bangladesh este foarte popular amestecul de condimente panch phoron care are in compozitia sa, in parti egale: negrilica, schinduf, chimion, mustar negru si seminte de fenicul. El se intrebuinteaza la asezonarea mancarurilor de carne si legume. Panch phoron da o aroma subtila si armonioasa mancarurilor. Amestecul este intotdeauna prajit in ulei inainte de utilizare. Painea turceasca contine adesea ca ingredient, seminte de nigella.

Semintele de negrilica nu au aroma, dar cand sunt macinate sau mestecate dezvolta un miros asemanator cu cel de oregano Gustul este amarui, iute si un pic afumat. Ele pot fi folosite intregi sau macinate. Se zdrobesc foarte usor cu ajutorul unui mojar. Ca adaos la pregatirea aluaturilor de prajituri se folosesc de obicei, macinate, impreuna cu semintele de mac sau cele de susan Faina de negrilica, adaugata la faina de grau, se utilizeaza la fabricarea biscuitilor si in patiserie.

La noi, cea mai veche si cunoscuta intrebuintare a semintelor de negrilica consta in aromatizarea branzei telemea. Ele pot fi folosite cu succes si pentru alte branzeturi preparate in casa, pentru ceaiuri aromatice, diferite dulciuri - avand de preferinta in compozitia lor branza - carora le dau un parfum delicat, original si extrem de agreabil. Impreuna cu coriandrul si tarhonul servesc la obtinerea unui otet aromatic pentru salate, cu un parfum de o nuanta deosebita, care se preteaza cel mai bine la condimentarea andivelor, untisorului si altor verdeturi.

Cateva seminte de negrilica adaugate supelor si soteurilor de legume le confera o aroma aparte, mai cu seama celor preparate sub forma de creme din stevie, macris, mangold, dovlecei, morcovi, gulii. Deosebit de bine se potriveste aroma semintelor de nigella cu mancarurile de varza si conopida. Macinate si amestecate in umplutura pentru carnati, in special din carne de oaie, dar si de porc, pot constitui, alaturi de coriandru si mustar, un fond aromatic delicat si original.

Iata cateva argumente care va vor determina sa va imprieteniti, in mod sigur, cu aroma de negrilica si va vor indemna sa folositi aceste seminte parfumate si in alte preparate culinare la care le veti gasi potrivite.

Intrebuintari medicinale

Medicina universala recunoaste proprietatile vindecatoare ale nigellei sativa intr-o multime de afectiuni. Asiaticii o folosesc pentru tratarea astmului bronsic, bronsitei, reumatismului, si a altor afectiuni inflamatorii. A inceput sa fie folosita tot mai mult si in America si in Europa. In scop medicinal se utilizeaza semintele.

Compoziţia chimica - semintele contin: glucide (glucoza), lipide (35,5 – 41,6 %), proteine, rezine, tanin, ulei volatil (1,5 %), glicozizi, alcaloizi, aminoacizi, triterpene, flavone, saponine, steroizi de tip ergostan (obtusifoliol) etc.

* Uleiul volatil este format din diferite terpene. S-a izolat in compozitia acestuia un compus specific carbonilat denumit nigelona si o chinona (timochinona). Nigelona este substanta care imprima semintelor de negrilica proprietati antihistaminice, diminuand spasmele bronhiale si laringiene de natura autoimuna specifice in special astmului, dar si pe cele de: tonic aperitiv, emenagog, vermifug, carminativ, bronhodilatator, vasodilatator cerebral, antitumoral, antiplegic si galactogog (stimulent al lactatiei).

* In compozitia semintelor s-au identificat si o multime de alte elemente benefice organismului, cum ar fi: omega 3 si omega 6, acizi grasi esentiali, cantitati importante de minerale si vitamine etc. Acestea sunt absolut necesare pentru a forma prostaglandinele E1, care intaresc organismul impotriva infectiilor, alergiilor, a bolilor cronice si-l apara impotriva invaziei virusurilor si a formarii de tumori.

* Pentru ca este absorbit pe cale limfatica, impiedica formarea de litiaze.

* Una din cele mai complexe cercetari s-au facut asupra uleiului extras 100% din Nigella sativa in urma caruia s-a dovedit efectul benefic in vindecare fara nici o reactie adversa. S-a demosntrat ca stimuleaza regenerarea maduvei osoase si inhiba cresterea tumorilor. Acest efect se obtine prin stimularea formarii de interferoni.

* Cercetatorii au mai observat ca are proprietati antibacteriene si antimicotice si ca poate scadea valorile de glicemie in bolile de diabet.

* Conform ultimelor cercetari asupra infectiilor HIV, s-a demonstrat o stimulare a apararii celulare, obtinandu-se rezultate surprinzatoare in echilibrarea nivelului de limfocite T.

* Experimentele medicilor au demonstrat ca 70% din bolile alergice, ca astmul sau alergiilor dermice cedeaza la administrarea acestui ulei din Nigella sativa.

Dintre alte beneficii ale uleiului obtinut din semintele de Nigella sativa, se pot enumera urmatoarele:

 - proprietati antimicrobiene, antivirale si antimicotice;
 - proprietati anticancerigene;
 - dilatator al cailor respiratorii;
 - echilibreaza glicemia sangvina;
 - energizant;
 - impiedica bolile vasculare;
 - creste potenta sexuala;
 - faciliteza metabolismul;
 - detoxifiaza organismul;
 - creste viteza de cicatrizare si stimuleaza reinnoirea celulara;
 - impiedica alergiile;
 - echilibreaza sistemul imunitar;
 - echilibreaza secretia hormonala si imbunatateste starea de spirit.

* Materia prima recoltata de la Nigella sativa, care poarta numele de Nigellae Semen, combate viermii intestinali - in special limbricii si teniile, meteorismul, anorexia, migrena, colicile intestinale si bolile eruptive ale pielii. Mai prezinta, de asemenea, efecte afrodisiace.

* In plus, semintele de negrilica poseda proprietatea de a stimula aparitia fluxurilor menstruale intarziate, precum si lactatia la lauze.

* Ca adjuvant, preparatele pe baza de seminte de negrilica, se administreaza pacientilor care au suferit paralizii.

* Prin administrarea semintelor de negrilica cu miere, are loc o scadere importanta a nivelul nitrozaminelor, precum si a oxizilor anorganici de azot din corpul omului, substante ce se comporta ca radicali liberi vehementi. Se reduce astfel, stresul oxidativ si cacinogeneza.

* Negrilica se recomanda a fi administrata, ca adjuvant, in cancer, preventiv si curativ - in toate formele cu localizare abdominala in special in cazul tumorilor pancreasului.

* In ascaridioza si in teniaza, se recomanda administrarea de faina de negrilica plamadita in zeama de varza (3 lingurite de faină, care se macereaza peste noapte in 1 litru de suc de varza). Se beau, dupa strecurare, treptat 5 pahare din acest extract, primele 2, dimineata pe stomacul gol, la 3 ore distanta intre portii. Doar la 30 de minute de la administrarea celui de-al doilea pahar, se poate manca.

* Faina de negrilica, amestecata cu faina de susan (1 parte faina de negrilica, 3 parti faina de susan), se administreaza (cate 1 lingurita de 2 ori / zi) in cazul afectiunilor cutanate eruptive.

* Pentru celelalte recomandari, faina de negrilica se ia cu apa sau mai bine amestecata cu miere (un varf de cuţit, de 2 ori / zi).

* Semintele de negrilica fierte in vin se folosesc contra bolilor de stomac. Se pun 1—2 lingurite de seminte macinate la un litru de vin, se fierb 5-10 min, apoi se lasa la infuzat si se strecoara. Se consuma inainte de mesele principale, cate un paharel. Are efect si in astm, ameteli, stimularea poftei de mancare, ca afrodisiac etc.

Precautii:
* In doze de 90-270 de bucati pe zi (0,8-1,6 g), semintele de negrilica se pot dovedi a fi relativ toxice.
* Din cauza toxicitatii, aceste seminte nu se administreaza in cazul copiilor.
* Deoarece principiile din seminte stimuleaza contractiile uterului, negrilica este contraindicata in sarcina.
* Pentru evitarea oricaror neplaceri, se recomanda utilizarea in cantitate mica, in scopuri condimentare a semintelor de negrilica si prajirea lor inainte de intrebuintare pentru ca astfel se elimina substantele toxice.
ari, cu toate că înfloreşte şi în condiţii vitrege. În perioadele fierbinţi de vară, chica-voinicului face mai puţine flori, dar frunzele rezistă destul de bine. Datorită formei deosebite a frunzelor sale, Nigella damascena arată foarte bine dacă este plantată în ghivece suspendate şi oferă grădinii un aspect deosebit dacă este aşezată alături de plante cu frunze albicioase, ca de exemplu Stachys byzantina sau Senecio cineraria.

Seminţele de chica-voinicului se lasă foarte uşor purtate de vânt, aşa că pot răsări în oricare colţ al grădinii. Această plantă rezistă mai mult în vază dacă îndepărtaţi frunzele din partea de jos, iar păstăile cu seminţe le puteţi folosi ca elemente decorative în diverse aranjamente florale caci uscate sunt foarte frumoase si ciudate.

Cultivarea

Seminţele acestei flori trebuie sădite în exterior, în soluri fertile, dar uscate, cel mai bun moment fiind primăvara (ideal la sfârşitul lunii martie), când pământul poate fi lucrat.Dupa ce s-au inmultit nu mai este nevoie sa se repuna seminte pentru anul viitor caci se autoinsamanteaza. Alegeţi pentru Nigella damascena un loc unde planta poate avea parte de cel puţin şase ore de lumină naturală pe zi .Tot asa de bine ai place si semiumbra. În zonele cu climă mai caldă, seminţele de chica-voinicului pot fi sădite în luna octombrie, căci florile vor rezista. Perioada de germinare este de 10-25 de zile, dar nu e indicat să mutaţi plantele din locul unde le-aţi cultivat. Plantaţi răsadurile la o distanţă de aproximativ 15 centimetri unul de celălalt şi udaţi-le din abundenţă, mai ales în perioadele mai calde.
Florile de Nigella damascena apar la aproximativ trei luni după plantarea seminţelor şi durează cel mult două luni. Dacă doriţi totuşi să aveţi această frumoasă plantă în grădină pentru cât mai mult timp, puteţi sădi seminţe succesiv, în mai multe rânduri. Oricum, frunzele de chica-voinicului au un aspect deosebit şi fără flori, iar păstăile cu seminţe devin şi mai interesante după înflorire.

Tipul plantei: anuală
Înmulţire: prin seminţe
Lumină: naturală
Culoarea florilor: albastru, roz, mov şi purpuriu
Înfloreşte primăvara şi la începutul verii
Înălţime: 35-50 cm
Sol: uscat şi fertil

Plantutele sunt crescute in gradina mea.

 12 seminte = 3 lei


Dragi cumparatori, va  rog:

- cititi cu atentie descrierea  produselor. Incerc sa va dau toate datele necesare si cu drag va stau la dispozitie cu informatii fie inainte, fie dupa ce se face licitatia, ca si completare .

- daca nu sunteti convins  de descrierea unui articol  asigurati-va de ce doriti sa stiti, inainte de a-l comanda, luind legatura cu mine  ca astfel sa aveti date suplimentare .

- va rog nu cumparati daca nu doriti acel produs sau ca n-o sa-l ridicati de la posta .Cum stiti si d-voastra totul este costisitor :ambalare, taxa de magazinaj, comisionul okazii, drumul, timpul si efortul depus ca sa fie spre multumirea celor care au bine voit sa achizitioneze.Toata munca este facuta cu cu atentie.
 
- rog sa nu uitati  si de calificativ. Eu am grija sa va  multumesc in aceasta privinta, respectand persoana cu care colaborez si nu uit sa-l acord.Este jenant sa fie dat din oficiu. Calificativul  reprezinta, practic, seriozitatea  mea ca participant.

- acordati-mi respect, chiar daca nu ne cunoastem caci eu fac acest lucru fata de fiecare.Fiecare putem , din greseala, sa gresim.Totul se poate remedia.

- onorez rapid comenzile, coletele le trimit in maxim 2 zile ,conversez amabil fie pe mess , fie telefonic si rog pe aceasta cale ca tot ce este de rezolvat sa rezolvam ,cu intelegere, prin aceste modalitati.

In ceea ce priveste  partea agricola mentionez ca nu nu sunt agricultor consacrat si ce am de la dispozitie nu sunt in cantitati foarte mari iar  ceea ce vand este doar de la mine din gradina lucru ce vi-l demonstrez punandu-va la dispozitie adresa mea de album (dupa licitatii) ca astfel sa fiti siguri de  ceea ce relatez si de a putea sa va informati, daca doriti ,despre metodele mele in a avea o  productie mare si plante sanatoase.Muncesc singura, stiu ce este greul si de aceia  ceea ce dau este sigur.

-in fiecare colet pun si un mic BONUS indiferent de valoarea comandata(valabil pentru cei ce doresc seminte).

Mai multe sortimente adaugate la comada dumneavoastra se trimite in acelasi colet achitarea facandu-se o singura data si nu separat pentru fiecare produs.

Ambalarea va fi irepropsabila.


   Pentru o comanda de peste 100  RON transportul este  gratuit,(valabil pentru toate sortimentele din magazin)iar pentru sectia agricola, bonus seminte in plus la fiecare soi de plantute si un bonus surpriza.

 
  Va  astept , cu drag, sa vizitati ,,magazinul '' meu, spor la cumparaturi si multumesc pentru intelegere!

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

PLATA

  • - Ramburs

Politica de retur

  • - Produsul nu se poate returna.
Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga review