Migdale
Migdalele contin o substanta
naturala care anihileaza durerea si se numeste salicina. Aceasta
substanta se regaseste si in aspirina.
De asemenea acestea sunt o sursa
excelenta de magneziu, care ajuta muschii sa se relaxeze si sa
minimalizeze excitabilitatea acestora, ajuta la reducerea durerilor
de cap, cauzate de stres si anxietate.
Caju
Miezul de caju, o samanta care
creste la baza fructului care are forma unei pere, inafara de a fi
foarte bun la gust este benefic si pentru sanatate.
Este recomandat de nutritionisti ca
ingredient sanatos in cadrul unor diete, fie ele pentru slabit sau
tonifierea organismului, datorita continutului scazut de grasimi.
In comparatie cu nucile de pecan, alunele si nucile, caju are si un
continut bogat de proteine, fibre, potasiu, fier si
zinc.
Prune
Prunele au si un puternic efect
tonic asupra celulei nevoase, ca urmare a concentratiei crescute de
vitamine din gama B, zece prune fiind suficiente pentru a acoperi
toata gama complexului de vitamine B, necesar pentru o zi. Prunele
merita toata lauda si pentru cantitatea mare de potasiu si
magneziu.
Prunele sunt foarte bogate in
antioxidanti, fiind pe locul opt, in top zece cele mai bogate in
antioxinati fructe din lume.
Struguri
deshidratati
Stafidele s-au dovedit a fi si o
excelenta sursa de antioxidanti, care intervin in procesul de
dizolvare si eliminare a colesterolului.
Nu in ultimul rand stafidele sunt
foarte bogate in potasiu. Incluse in dietele celor care au probleme
de ritm cardiac sau tensiune arteriala dincolo de valorile normale,
stafidele contribuie in foarte mare masura la reglarea si
normalizarea activitatii cardiace.
De asemenea fitonutrientii fenolici
continuti de stafide au proprietati antibacteriene.
Smochine
Smochinele au multiple proprietăţi
benefice pentru organismul uman – sunt nutritive, diuretice,
laxative, pot fi folosite şi în tratamentul bolilor de piept,
emoliente. Aceste calităţi sunt date de conţinutul lor ridicat în
fier, mangan, brom, calciu, vitaminele A, B1, B2, C, PP. De
asemenea, smochinele au un conţinut ridicat de acizi. Ele mai
conţin şi o substanţă – latex – analoagă sucului
pancreatic.
Curmale
Acestea au un continut bogat de
glucide, fibre, substante active, avand in compozitie aproape toate
vitaminele din grupa B: B2, B3, B5 si B6, necesare metabolismului
glucidic si minerale.
Consumate de doua ori pe saptamana,
imbunatatesc activitatea inimii si au un efect tonic si energizant.
Valoarea energetica dar si savoarea deosebita au facut din curmale
un aliment si un medicament in acelasi timp.