Specificatii
ALIMENTAŢIA NATURALĂ A COPILULUI Alăptare,
înţărcare, reţete sănătoase până la vârsta de 6 ani Sosirea unui
copil trezeşte iubire şi sensibilitate, dar şi multe dubii. Această
carte răspunde la multe întrebări pe care părinţii şi le pun cu
privire la un aspect fundamental al creşterii unui copil:
alimentaţia. • E de preferat să îl alăptezi la sân sau cu
biberonul? Dacă alăptarea artificială este o necesitate, care lapte
este mai indicat exigenţelor sale nutriţionale? • în momentul
înţărcării, ce alimente se aleg, cum se gătesc şi cum se combină pe
parcursul zilei? Multe reţete simple şi gustoase adaptate copilului
până la vârsta de 3 ani. • Când un copil este mai mare, ce să-i
oferi la micul dejun, la prânz, la gustare, la cină, în vacanţă, în
timpul petrecerilor? Tiziana Valpiana a fost printre fondatorii
centrelor ”Il Melograno” înfiinţate în mai multe oraşe italiene,
care oferă ajutor părinţilor în timpul sarcinii, naşterii,
alăptării şi în primii ani de viaţă ai copilului. Aleasă a
Parlamentului italian, a participat la activitatea Comitetului
bicameral pentru copii. Cuprins: 7 ALIMENTAŢIA
SUGARULUI 9 De partea copilului nou-născut 9 La naştere 12
Instinctul de supt al copilului 13 Hrana ca experienţă de plăcere
18 Alăptarea la sân 18 Chimia şi fiziologia alăptării 18 Colostrul;
19 Laptele definitiv; 20 Aspecte imunologice ale laptelui matern 26
Totul despre alăptarea la sân 26 Pregătirea sânului 27 Cum se
alăptează 29 Aspectul psihologic…; 31 …şi cel practic 33 Igiena
alăptării 35 Intervalul nocturn 37 Alăptare şi creştere 40
Alăptarea artificială 40 De ce se recurge la alăptarea artificială;
41 Aspectul psiho-logic al alăptării; 42 Cum să alegeţi laptele
înlocuitor cel mai bun 43 Laptele praf 45 Alegere şi utilizare 46
Tipurile de lapte vegetal 47 Laptele de cereale; 48 Laptele de
migdale 50 Laptele de vacă 50 Laptele sterilizat (UHT); 50 Laptele
condensat; 51 Folosirea lapteluide vacă 51 Laptele de capră 52
Sticluţa penrtu alăptare 53 Cum se dă sticluţa pentru alăptare; 54
Cum se curăţă sticluţa pentru alăptare 56 Dificultăţi neaşteptate
56 Naşterea înainte de termen; 57 Naşterea gemelară; 57 Icter
neonatal; 59 Nou-născuţii cu probleme; 59 Operaţia cezariană; 60
Alergii familiare; 62 întoarcerea mamei la locul de muncă 65
Bunăstare, sănătate şi alimentaţie 65 Elemente de observat 65
Fecale; 67 Prezenţa balonărilor, meteorismului, colicilor; 67
Mirosul nou-născutului; 68 Respiraţia nou-născutului; 68 Prezenţa
sughiţului; 68 Prezenţa crustei de lapte (dermatita seboreică
infantilă); 69 Greutatea 72 Unui nou-născut îi este bine dacă... 73
îNŢĂRCAREA 75 De la alimentaţia cu lapte la alimentaţia solidă 75
Până când să se continue alăptarea 76 Atenţie la condiţionările
sociale; 77 Termerea că laptelenu va mai fi suficient 77 Istoria:
ce făceau strămoşii noştrii? 78 Schimbările culturale din anii '50
78 Aspecte psiho-afective ale înţărcării 79 Trecerea de la „hrana
mamei“ la „altă hrană“ 79 înţărcare: când şi cum 79 Perioada
înţărcării, nu există o regulă; 80 O trecere graduală; 81 E nevoie
de calm şi concentrare; 81 Favorizarearegularităţii; 82 Copilul
dezvoltă o atitudine activă 82 Ce e de făcut 82 Tratarea
situaţiilor speciale; 83 Nu folosiţi un scaun înalt; 83Favorizarea
cunoaşterii; 83 Uneori este indicat să-i punem mâncarea în gură; 84
Respectarea alegerilor sale; 84 încet-încet la masă cu cei mari; 85
Folosirea vaselor şi oalelor potrivite 88 O alimentaţie „vitală“ 88
Alimentele integrale 89 Importanţa florei bacteriene pentru lupta
împotriva bolilor 90 Combinaţiile alimentare 92 Fierberea…92
…legumelor; 92 …fructelor; 92 …a cărnii şi a peştelui 92
Condimentele 93 Ulei; 93 Unt; 93 Margarină; 93 Mirodenii; 94 Sare;
94 Gomasio 103 Alte elemente indispensabile 103 Soarele; 103 Aerul;
104 Apa 105 înţărcarea: un parcurs în etape 105 Problema
intoleranţelor 106 începerea înţărcării 107 Indicaţii practice 116
Alimentele cele mai potrivite copiilor mici (şi mari) 116
Importanţa de a mânca împreună 117 Legumele 117 Supa de legume; 118
Morcovul; 118 Dovlecelul; 119 Tipuri de varză şi conopidă; 119
Spanac; 120 Ci;uperci; 120 Ceapa; 121 Praz; 121 Usturoi; 121 Salată
verde; 122 Sfeclă roşie 122 Ţelină; 122 Rădăcină de ţelină; 122
Anghinare; 123 Roşie; 123 Cartof; 123 Vânăta; 123 Ardei 123
Fructele 124 Care fructe?; 124 Când?; 124 Măr; 125 Para; 125
Cireaşa; 126 Căpşuna; 126 Afina; 126 Pruna; 126 Struguri; 127
Piersica; 127 Curmală; 127 Smochine; 128 Castana; 128 Banana 128
Fructele uscate 129 Prune uscate; 129 Stafide; 129 Smochine uscate;
129 Caise uscate 130 Seminţele uleioase (fructe uscate) 130
Migdale; 130 Alune; 130 Nuci 131 Cerealele: principii, conţinut,
valori nutritive 133 Sub formă de fulgi; 133 Sub formă de boabe;
133 Orez; 134 Orz; 134 Grâu; 140 Pastele făinoase; 141 Alac; 142
Mei; 142 Porumb; 143 Ovăz; 143 Secară; 143 Hrişcă; 144 Kokkoh 144
Leguminoase 145 Mazăre spartă; 146 Linte; 146 Fasole; 146 Năut; 146
Fave; 147 Făinuri din leguminoase 147 Soia şi derivate 147 Laptele
de soia; 148 Tofu; 148 Tamari şi soyu; 149 Tempeh 149 Produsele
lactate 149 Iaurtul; 150 Brânzeturile; 151 Ricotta; 151 Varietatea
de brânzeturi; 153 Brânza topită 153 Ouăle 154 Carnea 155 Analiza
structurii fizice a omului; 157 Calitatea cărnii disponibile
astăzi; 158 Carnea în alimentaţia copiilor; 159 Măruntaiele; 161
Cârnaţii şi salamurile; 161 Peştele 161 Băuturile 162 Apa; 164
Laptele; 164 Sucurile de fructe; 166 Ceaiul; 166 Hibiscusul; 167
Cafeaua; 167 Cafeaua de orz; 167 Yannoh; 167 Ciocolata; 168 Ceaiuri
din plante; 168 Coca-Cola şi produsele înrudite; 169 Alcoolul 170
Alimente speciale 170 Suplimentele alimentare 170 Produsele
albinelor; 171 Drojdia de bere; 172 Grâul germinat 173 Alimentaţia
de evitat 173 Alimentaţia infantilă şi bolile vârstei adulte 173
Sare şi hipertensiune arterială; 174 Grăsimi şi ateroscleroză; 174
Grăsimi, zaharuri şi obezitate 175 Alimentele dietetice pentru
copii 176 Alimentele industriale 177 Produsele omogenizate; 180
Produse liofilizate 180 Un exemplu pozitiv: alimentele Demeter 182
Condiţii speciale 182 Copilul care nu mănâncă 183 Când inapetenţa
devine o obişnuinţă; 184 Soluţiile 185 Copilul slab 185 Copilul
care mănâncă prea mult 186 Ce e de făcut? 187 Copilul cu probleme
188 Copilul alergic 188 Cum se instalează o alergie; 189 Cum se
previne o alergie; 189 în cazul în care copilul este supus unui
risc ridicat; 191 Cum se identifică o alergie 192 Copilul
vegetarian 193 Copilul bolnav 193 în cazul în care copilul are
febră; 194 Dacă are diaree; 195 Dacă suferă de constipaţie; 196
Dacă are acetona (corpi cetonici) 197 ALIMENTAŢIA NATURALĂ PENTRU
COPII MAI MARI 199 Stabilirea unei diete sănătoase şi complete 199
Evaluarea creşterii propriului copil 200 Consumarea a patru mese pe
zi 200 Micul dejun; 202 Prânzul; 204 Gustarea; 204 Cina 205 A şti
cum se schimbă meniurile 205 Evitarea abuzului de anumite alimente
205 Bomboanele; 206 Guma de mestecat 207 Circumstanţe speciale 207
Să gătim împreună 209 Când vă aflaţi în vacanţă 209 La munte; 209
La mare 211 Reţetele pentru petreceri 211 Sandwich-urile; 212
Fructele proaspete şi uscate; 212 Băuturile 213 Anexă bibliografică
şi documentară