Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite

Amintiri ? Via?a la ?ara ? Stolniciul Interbelic -Constantin Balaceanu Stolnici

Descriere

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare

Specificatii

Descriere

Mă înclin cu toată onestitatea în faţa altitudinii intelectuale la care domnul academician Bălăceanu Stolnici şi-a structurat şi acest al doilea volum de amintiri. O carte luxuriantă, un document identitar, cu selectarea riguroasă a esenţelor, iar alteori cu detalii în cascadă. Şi cu ample volute prin adâncurile vremurilor, ale memoriei colective, prin destinele întunecate sau luminoase ale oamenilor sau ale istoriei ţării, ale devenirii spiritualităţii noastre creştine, căutând fire sau descâlcind noduri spre „capătul funiei” Bălăcenilor. Într-o adevărată aventură de cunoaştere, pagină după pagină, parcurgem istorie şi antropologie culturală, sociologie, politică şi artă, evoluţia şi istoria mentalităţilor, economie. Dar şi imagini ale marilor mutaţii şi deschideri socio-culturale, pe care paradigmele La belle epoque le-au exportat, din fericire, şi societăţii româneşti, prin medierea elitelor sale, atente – atunci ca şi acum – la ţările cu prestigiu cultural superior, la modelele dominante civilizatoare ale lumii mari.

Naraţiunea curge atât de firesc, totul pare atât de viu încât la final ai acuta senzaţie că recunoşti locuri şi personaje. Stare de spirit în care m-am surprins captiv când am întors ultima pagină a poveştii domnului Bălăceanu despre Stolnici – un sat românesc, aşezat la graniţa Olteniei cu Muntenia, unde, generaţie după generaţie, de trei sute de ani, Bălăcenii îşi au moşia. Nimic din ce se petrece în sat sau la conac nu rămâne nespus, neobservat, neanalizat. De la gara din sat, în care uneori oprea „Simplonul” (tren internaţional ce lega România de Italia) la mobilierul farmaciei comandat la Viena sau…autopsiile pe care doctorul comunităţii le efectua public, sub ochii tuturor sătenilor, atunci când moartea era suspectă.

Prind contur în mintea cititorului şi, inevitabil, şi în sufletul acestuia, întâmplări, fragmente de viaţă, întregul unei comunităţi rurale din deceniul premergător celui de Al Doilea Război: moravuri, rituri, educaţie, viaţă spirituală, tradiţii şi obiceiuri, legende, cu întoarceri în adâncul originilor lor, a arhetipurilor generice, detalii despre cultul relicvelor sau forme de divinaţie. Un documentar preţios – scris ca o minunată poveste – cu atât mai valoros cu cât multe date abia dacă mai sunt detectabile astăzi în memoria colectivă a satului, a satelor în general. Tezaurizarea informaţiilor este realizată într-o stilistică de invidiat şi cu o bogăţie de amănunte etnografice fără de care, mai târziu, cei ce ne vor urma ar căuta neputincioşi urmele, deşi sunt dintre acelea care doar ele ţin strâns firele ţesăturii umane, legând fericit generaţie de generaţie.

Academician Mugur Isărescu

Autor: Constantin Bălăceanu Stolnici
Format: 23×28 cm, ediție cartonată
Nr. pag. 358

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

In Bucuresti

  • - Predare personala in max. 3 zile lucratoare

PLATA

  • - La predare
  • - Ramburs

Politica de retur

  • - Produsul nu se poate returna.
Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga review