Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite

BEGONII CU BULB

Cost unic de transport la toate comenzile acestui vanzator

Descriere

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

Stare produs: Nou

Garanție: Ofer garanție

Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare

Specificatii

VÂND BEGONII CU BULB  3 CULTIVARE DIFERITE :

BEGONII DUBLE CU PETALE FRANJURATE

BEGONII CU PETALE MARI DUBLE

BEGONII CURGATOARE

Toate cele 3 cultivare sunt disponibile in 6 culori MIX

Bulbii sunt mari  /Diametru 5/6 cm

Begonii cu petale duble franjurate

Ideala plantata in straturile cu flori, borduri sau in jardiniere, ghivece pe balcon sau terasa. Livrare bulbi de dimensiuni extra, diametrul: 5-6 cm

 

BEGONIE CU BULB

Begonia Double mix

red/orange/white/yellow/pink

Înalţime: 30-45cm

Înflorire: Mai-Sept

Plantare: Ian/Apr

Amplasare :soare semiumbră

Rezistenşa la ger: NU

Utilizare:plante pentru ghiveci  de interior ,jardiniere,

BEGONIE CU BULB FRANJURATĂ  MIX

 

LIVREZ  IN TOATA TARA PRIN POSTA CU PLATA RAMBURS

 LIVRARE MINIMA  3  BULBI

 

CULTIVARE. In continuare prezint  metoda de cultivare a Begoniei x tuberhibrida, intrucat este cea mai utilizata in toata lumea. Speciile naturale cu tubercului sunt cultivate de colectioanri si hibridizatori.
Begoniile apreciaza aerul curat si umed, solurile usoare, permeabile, bogate in humus. In perioada de iarna plantele intra in repaus, astfel incat toamna tubeculii aflati in gradina se vor scoate si se vor depozita in spatii adapostite, urmand ca primavara sa se re-planteze.

Pornirea" tuberculilor. La sfarsitul lui februarie-inceputul lui martie tuberculii se scot din depozit, se sorteaza, indepartandu-se orice zonela putrezita. Dupa aproximativ doua saptamani de stat la tempeartura camerei, repusul lor va fi intrerupt si vor incepe sa fie vizibile virfurile de crestere, dar nu la toti tuberobulbii in acelasi moment. Tuturor celor care nu s-au "trezit" pana la momentul in care doriti sa incepeti plantarea in ladite sau ghivece li se poate aplica un tratament constand intr-o baie cu apa calda la 43oC timp de de 15minute. Se poate adauga chiar putina clorura de var in apa, fapt care nu va afecta tuberculii , omarand insa ciupercile din anul precedent. Ar fi recomandat sa aplicam tuturor tuberculilor o baie cu clorura de var inainte de "trezire".
Tuberculii se planteaza apoi in ladite sau ghivece, cu scobitura in partea de sus, la 3-5 cm adancime, astfel incat acestia sa fie acoperiti cu un strat subtire de sol( nu mai mult de 1cm). Radacinile cresc din lateralul si de la suprafata tuberculilor, astfel incat acoperirea lor este necesara.
Se uda o data, fara a exagera, intrucat neavand inca radacini care sa absoarba umezeal, ei pot putrezi. Tuberculii proaspat plantati se pot acoperi cu polietilena pentru a stimula cresterea. Ea se va indeparta de indata ce primii lastari sunt vizibili (2-3saptamani). Mentineti la o temperatura ce nu va scadea noapte sub 17oC. Cultivatorii profesionisti asigura in aceasta faza o incalzire constanta la baza laditelor sau ghivecelor de 21oC, in timp ce o temperatura ambianta se mentine la 18oC.
Noile plante suporta doar soarele de dimineata. Daca ati plantat in ladite, cand frunzele se ating, inseamna ca si radacinile se ating si este momentul sa se faca transplantarea. Se vor prelua tuberculii inradacinati cu pamant cat mai mult pe radacini si se vor planta cu grija in ghivece.

Acele flori enorme. Daca doriti ca begonile dvs. sa produca permanent cate 3-4 flori gigantice in acelasi moment este bine sa aplicati tehnica adecvata. Secretul din spatele acestei performante extraodinare consta intr-un sistem radicular mare. Intotdeauna radacini mari inseamna flori mari. Daca veti mentine o planta relativ mare intr-un ghiveci mic, planta va ramane destul de repede fara apa. In raspuns, planta va dezvolta mai multe radacini ce vor catuta apa disponibila. O data ce planta a ajuns la marginile ghiveciului se va replanta antr-un ghiveci cu dimensiuni usor mai mari si se va repeta acelasi procedeu de limitare a apei. Cand se va ajunge la utilizarea finala a unui ghiveci de 25cm va veti afla la jumatatea sezonul de crestere, dar veti avea o planta cu un sistem radicular enorm.

Plantarea. Plantele astfel obtinute se vor planta afara sau vor vegeta in continuare in ghivece. Daca se planteaza direct in gradina se aleg locuri protejate de vant( usuca plantele), cu lumina filtrata, indirecta.
Un bun amestec de plantare este urmatorul: 2 parti turba de muschi, o parte humus de padure (compost de frunze), o parte pamant de gradina, o parte nisip de rau.
Udare si fertilizare. Se va uda numai daca suprafata solului este uscata deja de doua zile sau urmeaza o zi torida. Apoi se va uda pana cand apa se va scurge liber prin orificul de la baza. Fertilizarea este si ea importanta. Dupa ce lastarii au atins 8-10cm se recomanda fertilizari usoare lunare cu solutii diluate de ingrasaminte complexe, utilizandu-se la inceputul sezonuluil 5:1:1 pentru o dezvolate buna a plantei, iar dupa aparitia bobocilor florali se schimba in 0:10:10. , la fiecare 2 saptamani, mentinandu-se pe intreg parcursul vegetatiei. Excesul de apa sau fertilizatori poate cauza caderea bobocilor florali.

Ciupirea. Bobocii florali ce se formeaza devreme se vor indeparta pana cind planta atinge cel putin 25cm inaltime. In timp ce amatorii vor face acest lucru pana aproximativ in mijlocul lunii iunie, profesionistii vor continua aceasta operatie mai mult timp, controland astfel momentul infloririi. O regula generala ar fi stoparea ciupirii bobocilor florali cu 6 saptamani inainte de a se dori expunerea plantei.
Forma tufei poate fi si ea ajustata prin ciupirea periodica a varfurilor lastrilor prea lungi. Se recomanda mentinerea a doar 3 tulpini puternice, ciupindu-le pe celelalte. In cazul tuberculilor mai tineri de trei ani se recomanda mentinerea unei singure tulpini, pentru a nu epuiza tuberculul. Restul lastarulor formati pot fi folositi la inmultire. Daca cultivati begonii pendule, pentru a va asigura ca vor avea destule ramuri se vor ciupi varfurile primilor lastari cand planta are 5cm inaltime.
Florile se indeparteaza inainte de a incepe formarea semintelor, cand marginile devin maronii, pentru a prelungi inflorirea si a evita propagarea putrezirii in interiorul plantei. De asemenea este benefica indepartarea frunzelor ingalbenite. Begoniile cu flori mari trebuie sustinute.

Mare inseamna bun. Primul pas in pregatirile pentru iarna consta in "ingrasarea" tuberculilor intrucat tuberculii mari suporta mai usor depozitarea peste iarna decat cei mici.
In prima parte a lunii septembrie se incepe ciupirea fiecarui varf de lastar principal de pe fiecare planta, in acel moment cresterea in inaltime a plantei nefiind imprtanta. Planta isi va directiona astfel energiile in dezvoltarea tuberculului, stimulata si de un procesul natural al micsorarii duratei zilelelor (begonia este fototropica). Taierea varfului plantei accelereaza acest proces.
Un alt truc folosit pentru ingrasarea tuberculilor este aplicarea unui fertilizator pe baza de carbonat de potasiu, numai in aceasta perioada a anului.
Si un ultim efort destinat aceluiasi scop este taierea incepand cu sfarsitul lunii septembrie a tuturor florilor si a bobocilor ce apar de acum incolo. Acum, cu cu productia de flori si frunze oprita, planta is va dedica ultimele saptamani anainte de inghet pregatirii pentru iarna.
Concomitent cu aceste activitati o alta activitate se reduce treptat: udatul. Cand inflorirea se diminueaza si frunzele incep sa se ingalbeneasca, se va reduce treptat udarea, suspendandu-se atunci cand frunzele incep sa cada.

Iernarea. Tuberculii scosi se curata si se uscuca in zone bine aerisite inainte de depozitare. Daca tulpinile nu au cazut, ele nu se vor rupe, ci se va astepta sa cada natural, prin uscare. Tuberculii uscati se acopera cu turba sau nisip sau se pun in cartoane de oua sau individual in pungi de hartie. Se mentin la 8-15oC (ideal 12oC), in locuri aerisite. Se poate face o protectie impotriva posibilelor infestari prin presararea unei pulberi fungice. Tuberculii se verifica periodic pe parcursul iernii, orice parte afectata sau putrezita inlaturandu-se cu un briceag sau cutit, dupa care tuberculii in cauza se vor usca si prafui cu insecticid in zonele taiate.
In cazul plantelor cultivate in ghivece, pe perioada iernii tubeculii pot fi lasati in ghivecele lor ce se vor depozita culcate pe o parte. In fiecare primavara, se schimba amestecul de sol din ghivece, iar vara devreme se incep fertilizari cu solutii nutritive.


PROPAGARE. Begoniile se pot inmulti prin mai multe metode diferite: butasi bazali, butasi de tulpina, de lastari, divizarea tuberculilor, seminte sau bulbili aerieni.
Butasi. Este cea mai folosita metoda printre cultivatori. Este mai usoara decat inmultirea prin seminte, obtinandu-se plante identice cu parintii (spre deosebire de inmultirea prin seminte). Se vor utiliza plante sanatoase, viguroase a unor din cultivaruri cunoscute. Exista mai multe metode de a preleva butasi, cea mai eficienta fiind considerata cea utilizand butasi bazali, in urma careia exista cele mai mari sanse de a obtine tuberculi mari la sfarsitul primului an. Urmatoarea metoda considerata usoara si cu bune rezultate este cea utilizand butasii de tulpina.

Butasi bazali.In martie-aprilie tubeculii se vor planta in turba umeda, la cca.18oC (turba se uda dinainte cu apa fiarta, dupa care se lasa la racit si apoi se utilizeaza). Cand lastarii formati au 2-3 frunze (7-10cm inaltime), ei se recolteaza din tubercul cu calcai (fiecare trebuind sa aiba o mica portiune de tubercul) cu ajutorul uni cutit sau briceag bine ascutit. Butasii se vor planta in amestec de turba si nisip in parti egale, la care se aduga putin praf de carbune. Se mentine o temperatura de 20oC. Inradacinarea dureaza cca.2-3 saptamani, dupa care plantele se vor putea planta in ghivece sau direct in gradina.

Butasii de lastari si butasi de tulpina Butasii de lastari sunt recoltati din lastarii laterali ce cresc la axila frunzelor: Ei vor include fiecare cate o funza impreuna cu cresterea axilara aferenta. Nu toate begoniile formeaza la fel de astfel de lastari. Pentru indepartarea acestor lastari se utilizeaza un cutit sterilizat sau, de preferat bisturiu. Metoda consta in efactuarea a 2 taieturi: prima taietura verticala intre lastar si tulpina principala si a 2-a taietura urmand tulpina frunzei adiacente, facand o taietura sub forma triunghiulara (ca o pana) la baza lastarului ce urmeaza a fi indepartat.
Se va avea grija a ochiul dormind aflat la baza lastarului sa nu fie deteriorat si sa ramana atasat tulpinii lastarului.
Se pot utiliza si varfuri de tulpina. Tulpinile semimature se taie in bucati de cate 7-8cm (unii autori indica chiar dimensiuni mai mici, chiar de 2cm), imediat sub un nod. Butasii obtinuti se pun la inradacinat in ladite cu nisip incalzite la baza. Nu se va amplasa in bataia directa a soarelui si se va mentin eo temperatura de 15-18oC. Radacinile se formeaza in 5 saptamani.

Divizarea tuberculilor se incepe primavara, atunci cand tubeculii ies din repaus. Se va avea grija ca fiecare diviziune sectionata sa prezinte cel putin un mugure. Se recomanda pudarea suprafetelor sectionate cu fungicid sau praf de carbune. Nu se planteaza imediat, ci se lasa sa se caluseze taieturile, pentru a evita putrezirea.
Bucatile de tubercul se planteaza superfial (1-1.2cm) in turba umeda sau nisip umed cu partea concava in sus, cu o usoara inclinatie pentru ca apa sa nu stagneze in concavitate. Dupa aparitia mugurilor tuberculii mari pot fi divizati in 2-3 parti avand grija ca ranile sa fie prafuite cu pulbere pe baza de sulf pentrua preveni putrezirea.
Noile plante se vor dezvolta mai rapid daca se asigura incalzire la baza, temperatura optima de inradacinare fiind de 18-20oC. Pamantul trebuie mentinut permanent reavan. Se uda moderat, fara sa se stropeasca frunzele.
Dupa 2-3 saptamani, cand apar primii lastari se transfera in ghivece de 12cm cu pamant fertil. Se uda cu apa calduta. Apa rece nu trebuie nciodata folosita antrucat poate soca plantele, oprindu-le dezvoltarea sau poate favoriza putrezirea. Incalzirea solului la baza are efecte stimulatoare.
Dupa dezvoltarea mai serioasa a radacinilor (1-2luni) se vor transplanta in ghivece mai mari. Primii boboci florali se ciupesc. Este metoda cea mai des practicata.

Seminte. Este metoda de a obtine un numar mare de plante, dar nu este metoda cea mai usoara. Necesita controlul a 3 factori: tempeartura, umiditatea si lumina. La ei se poate adauga si un al 4-le: rabdarea cultivatorului.
Semintele de begonii cu tuberculi sunt extrem de mici, chiar daca comparativ cu cele de B.semperflorens(cu radacina fibromatoasa) ceva mai mari. Ele isi pastreaza capacitatea d germinare 9 ani. Pentru a obtine insa cele mai bune rezultate achizitionati hibrizi F1 in fiecare de la furnizori de incredere. Daca trebuie sa pastrati semintele de la un an la altul, alegeti un loc racoros si uscat, ferit de insecte si rozatoare.
Pentru o buna germinare aveti nevoie de un mediu umed, luminos, steril. Daca dispuneti de o incapere cu temperatura constanta de 20-22oC, fara curenti puternici de aer; o lumina fluorescenta; o tavita; un termometru puteti ancepe prin:
Testarea variatiei de temperatura.
Begonia are nevoie de o temperatura constanta in perioada germinatiei. Inainte de a semana testati variatia temperaturii in zona in care doriti sa cresteti plantele. Si anume puneti termometrul in tavita pe care o veti folosi ca propagator si puneti tavita sub lumina fluorescenta. Aprindeti lumina si verificati temperatura dupa o ora si apoi dupa o ora dupa ce ati stins-o. Aflati diferenta de temperatura. Adaugati cat de mult se raceste casa pe perioada noptii. Daca rezultatul depaseste 15oC ori cautati un loc in casa cu o varitie termica mai mica ori renuntati la ideea obtinerii begoniilor din seminte. Propagarea prin butasi se deruleaza bine chiar daca variatia temperaturii atinge 25oC.
Semanatul. Daca doriti sa insamantati timpuriu este nevoie sa dispuneti de un sistem de incalzire la baza laditelor si de un sitem de iluminat adecvat. Daca nu aveti aceasta posibilitate puteti insamanta mai tarziu, primavara, dar si in acest caz fara aport de lumina si caldura suplimentara exista putine sanse ca rasadurile obtinute sa ajunga la inflorire an anul respectiv. Veti dispune de tuberculi iarna, pe care ii veti creste sezonul urmator. Indiferent cand decideti sa faceti semanatul, metoda urmatoare va va ajuta sa obtineti rezultate bune.
Igiena este cheia principala a succesului. Tavitele, etc trebuie sterilizate inaintea folosirii cu o solutie de clorura de var. Se poate folosi inalbitorul Domestos in proportie de o parte solutie Domestos la 10 parti apa curata, rece, scufundand echipamentul timp de 10-15min, dupa care se va lasa sa se scurga si sa se usuce inaintea utilizarii.
Amestecul necesar germinarii cu succes a semintelor de begonie trebuie sa fie fin, afanat, pe baza de turba si fara adaus de fertilizatori. In general este lipsit de agenti patogeni, asigura o buna aerare, un nivel de umezeala adecvat pentru o buna germinare. Amestecurile pe baza de pamant nu sunt recomandate, iar daca totusi se vor folosi trebuie bine sterilizate inainte de semanare. Acest lucru se poate face in cuptorul cu microunde timp de 6 min, la setarea maxima sau prin turnare de apa fiarta peste amestec, permitand scurgerea prin orificiile de la baza.. PH mediului de cultivare este foarte important, cel ideal fiind de 6.0, germinarea fiind mai slaba pe masura departarii de aceasta valoare.
Indiferent de marimea laditelor folosite, adancimea startului de amestec nu trebuie sa fie mare. Initial pe fundul laditelor se aseaza un strat 1cm material grosier (piatra ponce, s.a.) sterilizat in prealabil, pentru a asigura drenajul. Apoi se adauga substratul de insamantare sterilizat si umed, cu o grosime de 2-3cm, prestnd usor in jos cu o bucata de lemn, pentru a sigura o suprafata plana. Laditele se vor aseza in vase inalte cu apa distilata sau fiarta si racita la care se adauga un fungicid usor. Permiteti amestecului sa absoarba umezeala pana cand suprafata lui va fi cu adevarat umeda , dupa care se va asigura drenajul apei. Acum e pregatit pentru semanare. Semintele pot fi amestecate cu putin zahar sau nisip pentru o mai usoara monitorizare a semanatului. Semanatul se face la suprafata, neacopeind semintele. Imediat dupa semanare se va uda print-o ploaie usoara suprfata amestecului, asigurand astfel umezirea semintelor, fara a le deplasa. Apa cu care se uda trebuie sa distilata sau sterilizata prin firber si sa aiba temperatura cuprinsa intre 21-25oC pentru ca solul sa aiba o temperatura buna pentru germinare. In acest monet nu uitati sa etichetati ladita.
Dupa semanare se acopera cu sticla curata sau se introduce antr-o punga de plastic a.i. sa se pastreze o umiditae cat mai mare si sa se asigure totodata o lumina difuza pana la rasarire. Daca este iarna amplasasi dedesuptul ei susrsa de caldura si fixati termostatul astfel incat amesetcul sa-si pastreze temperatura constanta de 21oC. Daca se seamana primavara cand nu este nevoie de incalzire la baza, tavitele se vor amplas in locuri calde, dar nu direct la soare, la o temeratura de 18-22oC.
Lumina. Faptul ca semintele de Begonia au sau nu nevoie de lumina pentru a germina se dezbate inca de specialisti. Se pare ca ambele metode dau aceleasi rezultate. Unii afirma ca intrucat Algae se formeaza la lumina acoperirea semintelor in primele 7-10 zile, pana la germinare constitue un real avantaj. Alegera de a acoperi sau nu sticla va apartine.
Semintele vor germina dupa aproximativ 10-15 zile, unele avand nevoie chiar de 30de zile mai ales daca tempeartura este inferioara celei recomandate. In aceasta perioada semintele se pastreaza umede, prin stropire usoara la interval de 4-5 zile. De asemenea se ridica sticla in fiecare zi pentru a evita ca picaturi mari de condens sa inece semintele si mai apoi rasadurile. Daca germinarea nu s-a produs dupa 14 zile, ridicati temperatura, dar nu mai mult de 24oC.
Plantle mici sunt foarte sensibile la curentii de aer, asa incat mentineti protectia cu sticla pana cind primele doua frunze sunt evidente. Dupa aparitia primelor frunze adevarate, sticla poate fi deplasata, permitand formarea unei mici fante de ventilatie. Cand a aparut a 3-a frunza ( prima adevarata) si a atins latimea de 0,5cm se va indeparta total sticla sau folia de plastic. Se va avea grija ca temperatura de sub folie sa nu creasca in aceasta perioada peste limita maxima de 32oC, la care rasadurile pot muri.
Dupa rasarire se va asigura umiditate atmosferica, aer curat, temperatura de 22-25oC si o umbrire usoara. Se vor face fertilizari saptamanale cu solutii diluate la ? cu fertilizatori pe baza de fosfor, pentru a ajuta dezvoltarea radacinilor. Dupa 3 saptamani plantele vor avea cca.1cm.
Dupa germinare lumina constitue o necesitate. Deasupra laditelor se amplaseaza acum tuburi fluorescente. Acest tip de lumina nu gerereaza caldura. Lumina de la 2 tuburi fluorescente va da lumina suficienta intr-o largime echivalenta este lungimea tuburilor (60cm). Daca nu le asigurati rasadurilor lumina suficienta rezultatul va fi inducerea repausului, cu formarea de tuberculi mici, dificil de repornit an crestere. Retineti ca 14-16 ore de lumina sunt necesare pentru o buna dezvoltare in conditii artificiale.
Transplantarea. Dupa aproximative 7 saptamani, cand plantele au cate 1-2 frunze cu largimea de 3-6cm se face primul repicat, in ladite incalzite la baza sau in rasadnite semicalde. Se va uda atent intrucat rasadurile putrezesc usor. Dupa 12 saptamani sunt suficient de mari pentru a fi plantate definitiv in ghivece de 10cm fara a se indeparta pamantul din jurul radacinilor. Se mentine programul de fertilizare.
De la insamantate la inflorire dureaza 6-7 luni.

Bulbili aerieni. La unele specii se dezvolta bulbili la axila frunzelor. Ei se vor preleva toamna, se vor pastra in recipiente la 15oC si primavara se vor planta separat, in ghivece mici, intr-un strat subtire de compost umed de turba, la lumina, dar nu direct la soare.
Cand plantutele ating 8cm inaltime se trateaza ca plantele adulte. Infloresc dupa 2 ani.

BOLI SI DAUNATORI
Insectele nu constitue de obicei o problema pentru begonii.
Bolile care pot cauza probleme sunt urmatoarele:

Patarea bacteriana a frunzelor (Xanthomonas campestris pv.
Begoniae) Pe butasi sau pe plante apar mici pete circulare verzi-brun sau galbene care se necrozeaza si se inconjoara de de un halou translucid. Nervurile frunzelor si tijele floarele in zonele respectiva se brunifica si se usuca. Combatere: se achizitioneaza bulbi si plante sanatoase. Partile afectate se indepartaeza si se distrug. La udare se evita contactul apei cu planta. Nu se propaga din plante infectate. Plantele aflate in cultivare se pot trata cu sulfat de streptomicina.

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea). Se manifesta prin aparitia unor pete gri pe partea inferioara a frunzelor. Sunt afectate mai ales plantele tinere, dar chiar plante bine dezvoltate puteresc in zona coletului ( la baza).Combatere: se mentine umiditatea la nivel scazut, prin spatierea corespunzatoare a plantelor, asigurnd astfel o buna circulatie a aerului.Florile si frunzele afectate se indeparteaza. Pentru a proteja plantele sanatoase se se aplica tratamente pe baza de hidroxid de cupru sau sulfat de cupru.

Nematod foliar (Aphelenchoides fragariae). Plantele nu se mai dezvolta. Frunzele infecatte dezvolta pigment rosu in exces. Pe frunze apar pete de culoarea bronzului. Combatere: se achizitioneaza planbe libere de nematozi.
Plantele afctate se distrug. Se evita stropirea plantelor.

Fainarea (Oidium begoniae). Mici pete albiciaose pe fata superioara a frunzelor, florilor si tulpinilor, ce devin in timp pulverulente. Tesuturile afectate de ciuperca pot muri.
Combatere: plantele se examineaza frecvent, atent, pentru a detecta inceputul bolii. Se va aplica un program de tratamente fungice pentru protectia plantelor. Frunzelor atacate sau plantele puternic infestate se distrug.

Putrezirea coletului (Pythium). Este o boala severa constand in aparitia initiala pe frunze a unor pete gri- verzui, ce devin apoi maronii. Se produce putrezirea tulpinii la nivelul solului. Radacina devine moale, umeda. Plantele mor. Combatere: ciuperca prefera solurile reci si excesul de umezeala. Boala este greu de controlat o data ce a debutat. Eforturile trebuie concentrate pe prevenire : utilizarea de amestecuri de plantare dezinfectate termic .

Putrezirea coroanei si a radacinilor (Rhizoctonia). Leziunile observate de obicei tijele si petiolii plantelor au forma ovoidala sau elipsoida, initial mici, gri-verzui, apoi maronii, negricioase, lucioase. Rasadurile sau plantele afectate plantele. Combatere: Se utilizeaza substrat de plantare dezinfectat termic.
Se evita udarea excesiva.

Virusi- mozaicul castravetilor, uscarea patata a rosiilor, uscarea mazarii, patarea necrotica a impatiensului, petele circulare ale tutunului. Aparitia pe
frunze a unor pete inelare galben-pal, uneori in mozaic. Tesutul din dreptul lor se necrozeza, devenind brun-roscat. Marginile frunzelor se onduleaza. Combatere: se achizitioneaza plante libere de aceste simptome. Se utilizeaza substrat de plantare dezinfectat termic (30min. la 85oC, timpi mai lungi sau temperaturi mai mari omorand organismele benefice). Virusul este raspandit de afide. Se vor elimina plantele infectate si se vor combate chimic a afideler.

De retinut in concluzie ca exista doi factori fundamentali ce contribuie la starea de sanatate sau boala a begoniilor: umezeala si temperatura. Udarea excesiva sau expunerea la temperaturi prea ridicate determina ofilirea plantelor. Expunerea dircta la soare poate provoca arsuri ale planetei, deshidratand-o si provocandu-i moartea. "

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

In Arad

  • - Predare personala in max. 3 zile lucratoare

  • predare personala in Arad plata la predare. In tara prin servicii postale ramburs

PLATA

  • - La predare
  • - Ramburs

Politica de retur

  • - Produsul nu se poate returna.
Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga review