Constantin Bălăceanu-Stolnici- Amintiri… Lumea bună de altădată


Descriere
Raporteaza produsVânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.
Specificatii
Descriere
În țara noastră, lumea bună, era în trecut formată din boierii cărora și lor din secolul al XIX-lea li s-a alăturat marea burghezie. Amintirile mele se referă la această lume bună mixtă, burghezo-nobiliară sau burghezo-moșierească.
Lumea bună de altădată a condus destinele politice și administrative ale populațiilor în cadrul regimurilor aristo-cratice care au durat până la jumătatea secolului XIX când această lume, și-a pierdut monopolul politic și privilegiile. A rămas ca o clasă superioară, cu un nivel de trai mai bun, o educație mai aleasă, un stil de viață aparte și un prestigiu deosebit.
Lumea bună a fost mediul social care a adăugat culturii tradiționale o altă cultură zisă „cultă“ care s-a dezvoltat în domenii multiple (arhitectura, litera-tura, muzica, artele plastice, artele decorative, vestimentația) și regulile unui comportament social rafinat și ritualizat. A fost, din motive ușor de înțeles și mediul în care au apărut și s-au dezvoltat cele mai multe din elite.
Această lume bună de la noi a fost, ca în toate țările est-europene, distrusă de hoardele ruso-comuniste (cu consimțământul tacit al țărilor din apus). La noi, cozile de topor ale lui Stalin au sărăcit pe cei din lumea bună, le-au furat banii, locuințele și patrimoniile, i-au marginalizat social, i-au chinuit și omorât prin lagăre și închisori și pe unii mai norocoși i-au gonit din țară. Vechea lume bună de la noi, ca și cea din toate țările est-europene a fost sugrumată social, economic și biologic. Au mai rămas câteva elemente izolate prin țară sau în exil. În acest volum am încercat, pe baza amintirilor mele, să reconstitui unele aspecte legate de această lume bună dispărută.
Nici în vest lumea bună nu mai este ceea ce a fost în prima jumătate a secolului XX. Acolo este redusă și conservată ca o relicvă istorică, cu blazoanele și ritualurile ei, scufundată în societatea modernă invadată de paradigmele noilor culturi. A ajuns un fel de muzeu viu, al unei lumi desuete, dar respectate.
Acest volum-album deși cuprinde amintirile unui contemporan – e drept foarte bătrân – este o carte de istorie care reconstituie o lume dispărută pe care majoritatea celor de azi nu o cunosc sau o cunosc relativ din povestiri, lecturi, fotografii sau filme.
Format 23 x 28,
ediție cartonată
Nr. pag. 164
Galerie foto
Modalitati de livrare si plata
LIVRARE
In Bucuresti
-
- Predare personala in max. 3 zile lucratoare
-
- Prin Posta Romana - Coletarie - 17 Lei in max. 5 zile lucratoare
In Romania:
-
- Prin Posta Romana - Coletarie - 17 Lei in max. 6 zile lucratoare
PLATA
- - La predare
- - Ramburs
Politica de retur
- - Produsul nu se poate returna.