Gheorghe Petcu - Nehoiu Monografie Judetul Buzau istoric orasul folclor teutoni
-
Produs:Second Hand, Fără garanție
-
Numar articol:250088568
-
Disponibilitate:Indisponibil
-
Preț:65,00 Lei
-
Anuntul a expirat la:03.10.2024, 10:34
-
Ai o nelamurire?
-
Vandut de:
-
Vinde si tu:Pune in vanzare un produs ca acesta
-
Optiuni:
Descriere
Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.
Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare
Specificatii
Autor: Gheorghe Petcu
Titlu: Nehoiu Monografie
Editura: Editgraph
An aparitie: 2023
Nr. pagini: 400
starea cartii: foarte buna
Descriere: Sociologul Gheorghe Petcu lansează sâmbătă, 8 aprilie, cea de-a 34 carte a sa. Este vorba despre volumul „Nehoiu. Monografie” (1223-2023). Este prima lucrare de acest fel din istoria Nehoiului. Apariția ei marchează 800 de ani de când orașul Nehoiu a fost „botezat” cu acest nume de către cavalerii teutoni.
Scriitorul Gheorghe Petcu vorbește în monografia sa despre Nehoiu ca fiind un dar al Munților Buzăului și al râului Buzău, dar și ca fiind poarta spre Ardeal; aici se menționează despre râul Buzău că este singurul din țară care a dat un sfânt, pe Sfântul Sava de la Buzău, martirizat prin înecare la 12 aprilie 372. Se mai face referire la drumul transhumanței, drumul oilor numit după vremea lui Petru Cercel, dar și la cea mai mare fabrică de cherestea din România și din Sud-Estul Europei care a fost construită în 1908. Se amintește și de trenul Nehoiașu-Buzău care circulă pe o distanță de 74 km pe calea ferată construită în 1908-1909.
Despre Nehoiu, se face precizarea în monografie că este prima localitate mare întâlnită de râul Buzău în Țara Buzăului. Aici se lămurește și proveniența numelui de Nehoiu al orașului. Sociologul spune că este luat de la Munții Nehoiului, nume care ar fi fost dat de Cavalerii Teutoni, la 1222 când aceștia au venit din țara Borzu (Țara Bârsei), în Țara Buzăului, voievodatul Buzăului, și au văzut sus, pe culmele munților zăpadă. „Muntele de nea, asta însemană Nehoiu”, a explicat autorul lucrării. De asemenea, monografia face referire la lucruri legate de ineditul zonei, de istoria lui, de la drumul lui Mihai Viteazu înspre prima Unire a Țărilor Române, din octombrie 1599, la prezențala Siriu al celui de-al doilea baraj din țară ca mărime, printre puținele din lume realizat din anrocamente.
„Siriul era un sat ce aparținea de Nehoiașu, în 1931”, mai explică sociologul buzoian, care relatează și despre monumentul eroilor de la Siriu, realizat în 1936. L-am ridicat eu, în ’86-’87 (1986-1987, n.r.) pe actualul amplasament, împreună cu arhitectul Michnea”.
Și cum o localitate trăiește peste timp și prin personalitățile care au reprezentat-o și o reprezintă, sociologul Gheorghe Petcu trece în revistă oamenii cu care aceste locuri de mândresc. Amintim aici oameni de știință de talie internațională precum prof. univ. dr. Grigore Posea, prof. univ. dr. docent Nicolae Posea, prof. univ. dr. Emil Negulescu, prof. univ. ing. Vlad Ion, prof. univ. dr. ing. Dragomir Neculai. Aici mai adăugăm și pe cel mai mare scenograf din România Mațian Ștefan și pe sora acestuia, Doina Antemir, Dan Puric, actor și scriitor, scriitorii și poeții nehoieni Virginia Rădulescu, pr. Dumitru Nicolaescu, Eugenia Gavriliu, Alexandru Oproescu, Alexandru Duțu, George Băiculescu, Petre Bucinschi, Ștefan Iovan, Nicolae Pascu, Lucian Mănăilescu, Gheorghe Ulnea, Carmen Tania Grigore, Constantin Deneș, Dan Nemeș, Raimonda Anghel și mulți alții. Cartea este o adevărată carte de vizită pentru nehoieni, cărora li se oferă ocazia să își redescopere valorile, să cunoască mai bine trecutul, să prețuiască mai mult aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu.
Modalitati de livrare si plata
LIVRARE
In Bucuresti
-
- Predare personala in max. 5 zile lucratoare
PLATA
- - La predare
- - Ramburs
Politica de retur
- - Produsul nu se poate returna.