Hrisca Integrala Solaris 500gr
- Ramburs
- Online
- Pentru colete peste 4kg se percepe o taxa suplimentara de 3.00lei/kg.


Descriere
Raporteaza produsVânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.
-
Vezi toate ofertele pentru
Specificatii
Detalii produs
Hrisca coapta este o sursa importanta de aminoacizi esentiali,
proteine si carbohidrati in alimentatia sanatoasa. Boabele de
hrisca sunt bogate in vitamine B (B3, B2, B6), magneziu, fosfor,
potasiu, cupru si rutin (antioxidant). Avand proprietati
protectoare si tonifiante la nivel vascular datorita rutinei,
hrisca este recomandata in caz de fragilitate vasculara, varice si
afectiuni cardio-vasculare. Ajuta la mentinerea unui nivel scazut
de glucoza in sange, fiind ideala in diabet. Alte beneficii:
confera energie si un tonus mental bun (datorita continutului
ridicat de triptofan). Se prepara similar orezului, putand fi
inclusa in salate, droburi, budinci si alte preparate dulci.
Curiozitati despre hrisca coapta
Hrisca este o pseudocereala considerata adeseori superaliment, care
este cultivata pentru semintele sale (boabele de hrisca sau
crupele), pentru faina obtinuta din boabele sale si pentru florile
aromate si atractive, pe care albinele le folosesc pentru a produce
o miere delicioasa, cu un gust dulce intens si o aroma specifica.
Intrucat nu contine gluten, este un aliment potrivit pentru
persoanele care sufera de simptomele bolii celiace sau de
intoleranta la gluten, impreuna cu alte pseudocereale precum quinoa
sau amaranth-ul.
Hrisca (Fagopyrum esculentum) este o planta ierboasa anuala care
apartine familiei Polygonaceae, impreuna cu alte plante precum
macrisul, troscotul, rubarba sau stevia. Frunzele plantei au forma
de inima, iar florile sunt grupate in inflorescente, avand o
culoare alb-rozalie. Semintele sau boabele de hrisca au o forma
triunghiulara si sunt protejate la exterior de o coaja de culoare
maroniu inchis sau neagra. Dupa recoltarea semintelor, acestea sunt
decorticate, fiind indepartat acest invelis exterior dur si sunt
comercializate fie in forma cruda (avand o culoare verzui-maronie),
fie coapta (culoare maronie). Din boabele de hrisca se obtine si o
faina care este folosita in alimentatie, intr-o multime de
preparate.
Lunga istorie de aproximativ 6000 de ani a boabelor de hrisca ne
dezvaluie provenienta asiatica a acestei plante, hrisca fiind
originara din Asia Centrala, din China. Conform unor surse, hrisca
a fost adusa pentru prima oara din Asia in Europa de catre
cruciati, de unde si denumirea ei frantuzeasca, de „cereala a
sarazinilor” Alte surse indica faptul ca hrisca a fost introdusa in
Europa de catre mongoli si turci cu mai mult de 2000 de ani
i.Hr.
Principalii producatori de hrisca la nivel mondial sunt Rusia,
Ucraina, Polonia, Franta, China. Regasim culturi mai mici de hrisca
si in Statele Unite ale Americii, Brazilia, Japonia si Republica
Moldova.
Actualmente, hrisca este consumata aproape in orice colt al lumii
te-ai afla, datorita valorii nutritionale ridicate, dar si datorita
proprietatilor sale eficiente pentru tratarea unor afectiuni. Din
acest motiv, hrisca poate fi considerata un aliment-remediu, cu o
multime de benficii asupra organismului. Hrisca este unul dintre
alimentele principale din cadrul regimului Oshawa cu numarul 7, un
regim de 10 zile, considerat eficient in cazul mai multor afectiuni
si boli. Acest regim include pe langa hrisca, grau, orez si mei,
sare. Alimentele pot fi preparate in orice modalitate dorita
(fierte, coapte, sub forma de terci, batoane sau painici realizate
din faina acestora).
Te invitam sa ramai alaturi de noi pentru mai multe informatii
interesante despre hrisca integrala, despre beneficiile consumului
de hrisca, precum si unele modalitati de preparare.
Ce contine hrisca coapta – valori nutritionale
100g de boabe de hrisca integrale coapte prezinta urmatoarele
valori medii ale macronutrientilor:
Valoare energetica 1436 kJ / 343 kcal
Grasimi 3,4 g din care acizi grasi saturati 0,7 g
Glucide 71,5 g din care zaharuri 0 g
Fibre 10 g
Proteine 13,2 g
Sare 0,002 g
Asadar, hrisca este o sursa bogata de carbohidrati complecsi
(amidon: 70-80%, fagopyritol si D-chiro-inozitol), de proteine si
fibre (in special celuloza si lignani), cu un continut infim de
grasimi. Este o proteina completa intrucat contine toti cei 9
aminoacizi esentiali (si multi altii) si, in plus, nu contine
gluten.
Hrisca este o sursa bogata in special de minerale, dar si de
vitamine, precum sunt urmatoarele:
vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina E,
P;
minerale: potasiu, fosfor, magneziu, cupru, mangan, calciu, fier,
zinc, seleniu.
In boabele de hrisca integrala mai regasim si alti compusi si
substante active esentiale, precum:
aminoacizi pretiosi – lizina, arginina, triptofan, histidina,
cistina si altii;
acizi grasi (oleic, linoleic) si steroli (beta-sitosterol);
antioxidanti – in special rutina (principalul polifenol antioxdiant
din hrisca, cu rol antiinflamator, de reducere a presiunii
arteriale si colesterolului si de prevenire a aparitiei
cancerului), quercitina, vitexina, D-chiro-inozitol (regasit in
proportii mari in hrisca), proantocianidine oligomerice.
Beneficiile consumului de hrisca coapta
Sursa bogata de nutrienti, hrisca confera, totodata, multiple
beneficii asupra organismului si aduce o stare de bine atunci cand
este integrata intr-o alimentatie sanatoasa. Hrisca are proprietati
nutritive, energizante, vitalizante, protectoare la nivel vascular
(fiind indicata in caz de fragilitate vasculara si afectiuni
cardiace). Iti prezentam in continuare cateva beneficii pe care ti
le poate oferi consumul de hrisca:
sustine sanatatea inimii si previne afectiunile cardiace – printre
compusii principali ai boabelor de hrisca regasim rutina, magneziu,
cupru, fibre, toti acesti compusi avand o actiune benefica asupra
inimii. Dintre toate cerealele si pseudocerealele, hrisca este cea
mai bogata sursa de rutina, un antioxidant ce confera nenumarate
beneficii organismului. Rutina poate preveni aparitia afectiunilor
cardiovasculare, prin impiedicarea formarii cheagurilor de sange si
prin reducerea inflamatiilor si a tensiunii arteriale. De asemenea,
hrisca contine fitosteroli si quercitina, care au un rol de reglare
a profilului lipidic, respectiv de scadere a colesterolului rau
(LDL) si de crestere a colesterolului bun (HDL). Prin tinerea sub
control a acestor factori de risc, o dieta bogata in hrisca te
poate ajuta sa reduci posibilitatea dezvoltarii afectiunilor
cardiace.
poate imbunatati digestia – hrisca contine fibre pe care organismul
nu le poate descompune in timpul procesului de digestie. Aceste
fibre sustin peristaltismul intestinal si digestia. O dieta bogata
in fibre poate preveni constipatia si va proteja sanatatea
digestiva.
te poate ajuta sa slabesti – hrisca este o sursa considerabila de
fibre, proteine si carbohidrati complecsi, cu asimilare lenta. Toti
acesti nutrienti confera satietate pe termen lung, diminuand
apetitul si reducand numarul total de calorii ingerate in decursul
unei zile.
contribuie la reglarea nivelului glicemiei – hrisca integrala este
o sursa bogata in special de carbohidrati complecsi care sunt
descompusi si asimilati mai lent decat carbohidratii simpli. In
acest mod, digestia este incetinita, ceea ce ajuta la mentinerea
unui nivel stabil al glicemiei, timp mai indelungat. Hrisca are un
indice glicemic mediu, iar carbohidratul complex D-chiro-inozitol
poate ajuta la sensibilizarea celulelor la insulina si, respectiv,
la diminuarea rezistentei la acest hormon. Ceilalti antioxidanti si
flavonoidele din compozitia boabelor de hrisca contribuie si ei la
reglarea nivelului glicemiei. Astfel, hrisca poate fi considerata
un aliment benefic pentru consum mai ales in cazul diabetului de
tip 2.
confera energie organismului – hrisca contine intr-o proportie
considerabila vitamina B3 (niacina), o vitamina esentiala in
metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor, pe care le
converteste in energie, care va putea fi folosita de catre celulele
organismului. Hrisca este indicata pentru recuperarea
convalescentilor, pentru refacere in caz de oboseala sau
astenie.
alternativa (fara gluten) la cereale – pentru persoanele care
sufera de simptomele bolii celiace sau persoanelor cu intoleranta
la gluten.
poate preveni boala diverticulara – datorita continutului bogat in
special in fibre insolubile care ajuta la cresterea masei
scaunelor, prevenind constipatia si scazand riscul aparitiei bolii
diverticulare, o afectiune dureroasa ce apare la nivelul
colonului.
asigura protectie si tonifere la nivel vascular – consumul de
hrisca poate intari si tonifia venele si capilarele, fiind indicat
in caz de fragilitate vasculara, uneori chiar si in caz de varice.
Aceasta actiune se datoreaza in special continutului bogat in
polifenolul rutina.
aliment antioxidant, cu proprietati anti-cancer – hrisca contine
compusi polifenolici si antioxidanti care au un rol protectiv
impotriva unor afectiuni precum cancerul sau bolile
cardiovasculare. Printre acesti antioxidanti prezenti in boabele si
faina de hrisca regasim si flavonoide, precum proantocianidinele
oligomerice. Acesti polifenoli antioxidanti actioneaza ca agenti
terapeutici impotriva deteriorarii provocate de radicalii liberi si
a stresului oxidativ. Antioxidantii sustin functia celulara si
protejeaza ADN-ul, prevenind inflamatiile si formarea celulelor
canceroase. Consumul de hrisca este indicat (conform unor surse) in
special in cazul formelor de cancer dezvoltate la nivelul
colonului, cancer gastric si de esofag, dar si in alte tipuri de
cancer.
mentine un tonus mental bun – indeosebi prin continutul de
triptofan.
Pentru toate aceste beneficii pe care ti le ofera consumul de
hrisca, merita sa nu eziti si sa achizitionezi boabele de hrisca
integrala din magazinul online Solaris, la un pret mic, mai mult
decat accesibil.
Cum se prepara hrisca coapta
Exista mai multe modalitati in care poti prepara hrisca pentru a te
bucura de textura si gustul ei delicios, cat si de beneficiile sale
nutritive.
prin fierbere: clateste hrisca cu putina apa, apoi pune-o la fiert
impreuna cu doua cani de apa si putina sare, timp de aproximativ 20
de minute sau pana cand boabele s-au inmuiat. Raportul cantitativ
de o parte hrisca la doua parti apa (1:2) asigura fierberea si
absorbtia in totalitate a apei de catre boabele de hrisca.
prin hidratare: dupa ce ai spalat in prealabil hrisca cu apa, o
poti pune intr-un vas (sau o oala incapatoare) impreuna cu 3 cani
de apa si o vei lasa cateva ore (3-5 ore) sau peste noapte, pana
cand boabele de hrisca devin moi. In acest caz, apa nu va fi
absorbita in totalitate, volumul de apa mai mare fiind necesar doar
pentru ca boabele sa fie acoperite in totalitate pe toata durata
hidratarii.
prin coacere: boabele de hrisca se aseaza intr-o tava, se stropesc
cu putina apa si sare si se pun la cuptor pentru aproximativ 10
minute, pana devin crocante si usor de consumat ca o gustare
rapida.
prin germinare: poti folosi semintele hidratate (prin a doua
modalitate) pentru a le germina prin metode naturale, usor de
aplicat. Poti consuma germenii de hrisca in diverse salate sau
pateuri cu seminte.
Hrisca fiarta sau hidratata o poti consuma ca atare, cu ulei, sare
si putin marar tocat sau o poti folosi in diverse retete, intocmai
precum ai folosi orezul. Timpul necesar pentru fierberea boabelor
de hrisca este mai mic decat al orezului. Hrisca coapta este un
ingredient principal al mai multor preparate europene si asiatice,
purtand denumirea de „kasha”.
Ca sugestii de preparare, iti recomandam sa folosesti hrisca
integrala la preparate sarate sau dulci, deopotriva. Este un
aliment foarte versatil, usor de incorporat in alimentatie. Poti
adauga hrisca fiarta sau hidratata la preparate precum:
mancarurile cu legume – de exemplu, „pilaf de hrisca” cu legume
tocanitele de legume cu sos
legume calite sau coapte pe gratar (sau stir-fry)
diverse salate
in compozitia ciorbelor sau supelor, pentru o textura
interesanta
ardei sau dovlecei umpluti
sarmale vegetariene
unele pateuri vegetale
in componenta unor chiftele vegane (de post) sau a drobului
vegetarian
De asemenea, poti folosi hrisca integrala si pentru deserturi,
pentru a le imbunatati atat savoarea, cat si valoarea nutritiva.
Cateva idei de preparate dulci, potrivite mai ales pentru micul
dejun, care au in compozitie hrisca integrala sunt:
porridge din hrisca, lapte (inclusiv vegetal), fructe, nuci;
hrisca cu iaurt, seminte de chia si fructele preferate;
granola
galusti cu hrisca
budinci
Produsele de patiserie pot fi delicioase atunci cand printre
ingrediente se numara si faina de hrisca obtinuta prin macinarea
boabelor de hrisca.
Retete cu hrisca coapta
Pentru mai multa inspiratie in bucatarie iti sugeram in continuare
cateva retete rapide, delicioase si usor de preparat, care au in
compozitia lor hrisca integrala. Iti uram de acum spor la
„bucatarit” cu hrisca integrala si pofta buna!
Pilaf de hrisca cu ciuperci
Ingredientele care iti sunt necesare pentru pregatirea acestei
retete simple sunt:
o cana de hrisca integrala (boabe uscate)
2 cani de apa
500g ciuperci
o ceapa medie
o cana de ceapa verde tocata
3 linguri de ulei de floarea soarelui
sare si piper, dupa gust
Pregateste ingredientele, spala si curata legumele si toaca-le
cuburi. Pune apa la fiert si cand incepe sa fiarba, adauga hrisca
spalata in prealabil si putina sare, dupa gust. Lasa hrisca sa
fiarba la foc mic, aproximativ 20-25 minute.
Incalzeste uleiul intr-o tigaie incapatoare si adauga ceapa la
calit. Dupa aproximativ 5 minute, adauga ciupercile si lasa
legumele la calit pana cand sunt bine facute, ceapa fiind usor
aurie, iar ciupercile maronii. Adauga hrisca in combinatia de
legume, amesteca bine pentru a omogeniza mancarea si lasa inca 5
minute pe foc pilaful, pentru a se „aseza” toate aromele. In final,
opreste aragazul, adauga ceapa verde tocata fin si amesteca pana
cand toate ingredientele se imbina foarte bine. Serveste imediat
dupa preparare.
Ardei umpluti cu hrisca la cuptor
Inlocuieste orezul alb cu hrisca in reteta favorita de ardei
umpluti pentru un plus de originalitate si de nutrienti. Pentru
aceasta reteta ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
o lingura de ulei de masline
o ceapa tocata
2 lingurite de usturoi pisat
o jumatate de cana de hrisca integrala
o cana si un sfert de supa limpede de legume
2 rosii tocate
un sfert de cana de patrunjel tocat
o jumatate de lingurita de piper rosu
sare, dupa gust
4 ardei mari
Incalzeste uleiul intr-o oala, la foc mediu. Soteaza ceapa si
usturoiul timp de 5 minute, pana cand acestea devin usor
translucide. Adauga hrisca si amesteca constant, timp de un minut.
Peste aceste ingrediente, toarna supa de legume limpede si mareste
focul pana cand amestecul incepe sa fiarba. Lasa hrisca cu legume
la inabusit pana cand tot lichidul a fost absorbit. Apoi, adauga
rosiile tocate, patrunjelul, piperul rosu, sarea si orice alte
condimente preferi. Lasa la fiert inca 5-10 minute.
Incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Taie ardeii in partea de
sus, unde se afla codita, pentru a obtine un fel de capac pentru
ardeii umpluti. Apoi, scoate toate semintele din ardei. Pune
ardeii intr-o oala mica sau o tava in cuptor, pentru 20 minute,
pentru a se inmuia putin. Scoate-i apoi din cuptor, umple-i cu
amestecul de hrisca, punand peste umplutura capacul pe care l-ai
decupat anterior. Verifica ardeii periodic, cu o furculita, iar in
momentul in care sunt moi, opreste focul si serveste-i calzi.
Budinca de hrisca cu lapte vegetal si banane
Pentru aceasta reteta dulce, potrivita pentru micul dejun, ai
nevoie de doar cateva ingrediente:
o jumatate de cana de hrisca (aproximativ 100g)
2 cani de lapte vegetal de ovaz sau migdale (500ml)
2 banane
sirop de artar sau miere, dupa gust
fulgi de migdale
fulgi de cacao
Lasa hrisca la hidratat pentru minim 4 ore sau pana cand boabele
s-au inmuiat. Scurge apa si adauga boabele de hrisca inmuiate
intr-un blender, impreuna cu laptele si pulseaza pana cand vei
obtine o crema fina. Toarna crema intr-o oala si lasa budinca sa
fiarba timp de 4 minute, la foc mediu, amestecand ocazional.
Opreste focul, toarna budinca in castroanele favorite si adauga
indulcitorul ales (siropul de artar sau miere) si amesteca bine,
pentru a se omogeniza. Poti aseza acum deasupra topping-urile:
feliile de banane, fulgii de cacao, siropul de artar sau mierea,
fulgii de migdale. Serveste cu pofta!
Cate calorii are hrisca integrala coapta?
O cana de hrisca integrala coapta fiarta (aprox. 170g) contine 155
kcal.
Care sunt beneficiile consumului de hrisca integrala coapta?
Boabele de hrisca integrala coapta tonifiaza vasele de sange si
mentin inima sanatoasa, regleaza nivelul glicemiei, sustin
digestia, au proprietati antitumorale. Nu contin gluten si aduc in
alimentatia sanatoasa un aport consistent de proteine si
aminoacizi, fibre, vitamine B, magneziu, fosfor, potasiu, cupru.
Confera energie, satietate si un tonus mental bun.
Cum se prepara hrisca integrala coapta?
Dupa ce o clatesti cu apa, poti prepara hrisca integrala coapta
prin fierbere (in proportia de 1:2) sau hidratand-o pentru cateva
ore intr-un volum suficient de mare de apa. Hrisca fiarta sau
hidratata poate fi folosita pentru a pregati diverse mancaruri cu
legume ori salate, dar si pentru porridge (terci) si diverse tipuri
de deserturi.
Care sunt cele mai delicioase retete cu hrisca integrala
coapta?
Hrisca integrala coapta este delicioasa in compozitia dovleceilor
si ardeilor umpluti, a sarmalelor, pregatita impreuna cu ciuperci,
ardei, cartofi dulci, diverse legume coapte sau calite. O poti
prepara si sub forma de salata, o poti adauga in supe si in
retetele unor deserturi cum ar fi budinca de hrisca cu lapte.
Galerie foto
Modalitati de livrare si plata
LIVRARE
In Cluj-Napoca
-
- Prin Curier rapid - 22.5 Lei in max. 6 zile lucratoare
In Romania:
-
- Prin Curier rapid - 22.5 Lei in max. 6 zile lucratoare
PLATA
- - Ramburs
- - Online
- - Detalii: Pentru colete peste 4kg se percepe o taxa suplimentara de 3.00lei/kg.
Politica de retur
- - Produsul se poate returna in maxim 3 zile lucratoare
- - Metoda de retur: Ramburs contravaloare produs
- - Costul transportului va fi suportat de catre cumparator
- - Alte detalii: Retur acceptat in conditiile Garantiei de Livrare
Spune-ti parerea acordand o nota produsului