Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite

HST 146S Scrisoare 1880 semnata olograf episcop Ioan Metianu Arad

Cost unic de transport la toate comenzile acestui vanzator

Descriere

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare

Specificatii

Scrisoare semnata olograf a episcopului (ulterior mitropolit al Transilvaniei și Ungariei) Ioan Mețianu în cauza foii „Lumina” către protopopul Vincențiu Șerban din Banat-Comloș. Documentul se compune din două părți: scrisoarea episcopului și tabelul cu datorii scris de cassarul consistorial Ioan Moldovan.

Foaia „Lumina” (numele complet fiind „Lumina, foaie bisericească, scolastică, literară și economică”), publicația oficială a Episcopiei Aradului, își făcuse apariția în anul 1872 sub păstorirea mitropolitului Miron Romanul și era destinată în principal preoților ortodocși români, dar se adresa și comunităților românești și persoanelor particulare. Episcopul Ioan Mețianu a dorit reînvierea foii, motiv pentru care a pus presiune pe preoți pentru plata sumelor restante către aceasta, sume provenind din abonamente sau din taxele pentru anunțuri. Una dintre marile dificultăți întâmpinate de presa românească din Transilvania din anii 1860-1870, atât bisericească, cât și laică, a fost problema financiară a abonaților săi (de exemplu, în 1860 „Telegraful” și „Gazeta Transilvaniei” abia numărau fiecare câte 400 abonați și nici aceia nu plăteau toți sau la timp). Motiv pentru care episcopul Ioan Mețianu folosește un ton tăios în scrisoarea de față, somând protopopul Banat-Comloșului să își plătească restanțele. Mitropolitul Miron Romanul, predecesorul lui Ioan Mețianu, nu se sfiise nici el să amenințe voalat preoții abonați care nu își achitatu datoriile, de sumele încasate depinzând supraviețuirea publicației oficioase a episcopiei Aradului. Cât de dramatică era situația financiară a preoțimii și a comunităților ne-o redă chiar documentul de față. Pentru cei cu dare de mână abonamentul era de 6 florini pe an, iar pentru cei mai sărmani era 4 florini pe an. Parohiei de față i se stabilise un abonament chiar mai mic, de doar 3 florini anual și chiar și cu acesta era restant de șase ani.

Ioan Mețianu (n. 1828, Zărnești, județul Brașov – d. 1916, Sibiu), mitropolit ortodox al Transilvaniei și Ungariei, deputat în Dieta Transilvaniei.

Școala primară în Zărnești. Gimnaziul la Brașov și Cluj. Absolvent al Institutului Teologic din Sibiu (1850). Notar la Bran (1850) și Zărnești (1851-1853). Preot la Râșnov și la Zărnești (1857). Protopop (1860). Deputat în Dieta Transilvaniei (1865). Vicar la Oradea (1874). Episcop al Aradului (1875). Colaborator apropiat al mitropolitului Andrei Șaguna. La Arad înființează fundații de ajutorare, reînvie foaia „Lumina”, înființează periodicul „Biserica și școala”, finanțează tipografia diecezană din fondurile proprii pentru ca „așa să răspândim în publicul nostru în general și în special în clerul și în corpul nostru didactic, tot mai multă lumină”. Mitropolit al Transilvaniei și Ungariei în anul 1899. De numele său se leagă construirea Catedralei mitropolitane din Sibiu pe locul actual al său. Fonduri pentru catedrală se adunaseră încă de pe vremea mitropolitului Andrei Șaguna, dar amplasarea ei fusese stabilită în alt loc. Numai încăpățânarea mitropolitului Ioan Mețianu a făcut ca ea să fie amplasată în locul de azi, el refuzând orice alt loc mai puțin prestigios. La inițiativa sa s-a început construirea Institutului Teologic din Sibiu. A militat pentru drepturile naționale ale românilor din Transilvania și a lucrat pentru ridicarea culturală a acestora.

Textul scrisorii:

„Nr. 1353

Preónorate Domnule Protopresbitere!

Prin conclusulu venerabilului Sinodu eparchialu din 30 apr. 1880. Nr. 103. se indruma consistoriulu nostru diecesanu, ca in privintia pretensiuniloru restante a foiei „Lumina” se facă licuidare definitiva, si se-o substerna sinodului procsimu spre deliberare. PODTa primindu Estrasulu pretensiuniloru restante de prin comunele subsemnate sub % ocasionaluiu te vei escurge in fatia locului și luandu protocolu cu comitetele parochiali vei incassa cele incasavere, ér cele neincasavere le le (sic!) vei propune a se sterge, cá astfeliu terminandu odată incasarea celoru licuide se se póta din partea consistoriului substerne sinodului eparchialu socóta definitiva.

Protocólele licuidationali le vei substerne celu multu pana la 1 Decembre 1880.

Aradu, din siad. consist. (indescifrabil) la

22 Maiu 1880

Joanu Metianu

eppū

PODomnu Vincentiu Sierbanu protopopulu B. Comlosiului

col. Marcutiu”

Pe o altă filă, separată, atașată scrisorii episcopului, este „Consemnarea celoru ce suntu în restantia cu solvirea abonamentului la foia bisericesca „Lumina” ”, întocmită și semnată de Ioanu Moldovanu, cassaru consistorialu.

Preț fix. Articolul este însoțit de factură. Articolul beneficiază de garanție de returnare conform termenilor și condițiilor sistemului Okazii.

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

PLATA

  • - Ramburs

Politica de retur

  • - Produsul nu se poate returna.
Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga review