Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite
Numar articol: 228828669. Vezi produse asemanatoare.
Pune in vanzare un produs ca acesta

HST A411 Scrisoare olografă 1934 Sabin Manuilă - Lucian Bolcaș

Cost unic de transport la toate comenzile acestui vanzator
Disponibilitate:
In stoc 1 disponibil
Livrare:
  Curier rapid - 23,00 Lei Detalii
Estimat livrare:
Marți, 14 Mai.
Cantitate:
Pret:
100,00 Lei
Primesti 100 puncte in aplicatie
Produs:
Second Hand, Certificat de garanție 1 luna, Cu factură
Politica de retur:
Acest produs poate fi returnat in 3 zile Detalii
Plata:
  • Online

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

Specificatii

Scrisoare olografă, Sabin Manuilă, directorul Institutului Central de Statistică, București, către Lucian Bolcaș, 1934.
Sabin Manuilă (n. 1894, Sâmbăteni, județul Arad - d. 1964, New York, Statele Unite). Medic, demograf, statistician, politician, membru corespondent al Academiei Române. Membru al Societății studențești "Petru Maior" din Budapesta. Delegat la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. Absolvent al Facultății de Medicină din Budapesta. Doctor în medicină la Cluj. Colaborator al lui Victor Babeș. Membru corespondent al Academiei Române (1938). Întemeiază și conduce Institutul Central de Statistică. Personalitate științifică de nivel mondial, devine membru al mai multor instituții științifice internaționale. Membru al comisiiilor Ligii Națiunilor. A avut o foarte bogată activitate științifică. Participă ca membru al delegației române de la Turnu Severin care a dus tratativele cu partea maghiară privitoare la chestiunea Ardealului de Nord-Vest, soldate cu Diktatul de la Viena din anul 1940. Apropiat al lui Iuliu Maniu. Prin soția sa, Veturia, a fost apropiat de Ion Antonescu. Din cauza acestei apropieri părăsește țara după instaurarea regimului comunist, refugiindu-se la New York, unde va și muri.
Lucian Bolcaș (n. 1876, Vălani, județul Bihor - d. 1939, Cluj). Fervent luptător pentru drepturile românilor din Transilvania, în urma activităților sale de propagandă națională românească, este exmatriculat în 1898 din toate facultățile din Ungaria vremii, fiind obligat să își continue studiile de Drept în Cisleithania, absolvind în anul 1902. Este încorporat în armata austro-ungară în același an, la Bistrița. Aici îl cunoaște pe memorandistul Gherasim Domide (n. 1856, Rodna - d. 1909, Bistrița), luând-o în căsătorie pe fiica acestuia, Elena, în anul 1907, cu care va avea trei copii: Alma, cu o ursită tristă (născută în 1908, va muri în anul 1919); Flavia, și ea cu aceeași soartă nefericită (născută în 1912, va muri în anul 1919); Mircea (născut în anul 1914). Între 1896 și 1914 Lucian Bolcaș colaborează cu publicațiile "Tribuna" din Sibiu, "Foaia literară", "Voința" din Bistrița, "Poporul român", "Lupta" și "Viitorul". În 1911-1912 este director al tipografiei "Doina" din Beiuș, înființată la inițiativa lui Ioan Ciordaș (n. 1877, Betfia, județul Bihor - 1919, Lunca, județul Bihor), cel care va fi ucis pentru participarea sa la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. În urma prigoanei autorităților, Lucian Bolcaș trece în România în jurul anului 1914. Se înrolează voluntar în armata română, în Regimentul 80 Infanterie din București. În timpul Primului Război Mondial participă la luptele din sectorul Oituz, pe muntele Brezoaia, unde cade prizonier la austro-ungari după ce pierde în luptă 130 din cei 170 soldați pe care îi avea în subordine și este internat în lagărul de prizonieri de la Sopronnyék. Eliberat din lagăr, este mobilizat la Marele Cartier General al armatei în anul 1918. După război se stabilește la Cluj și continuă activitatea publicistică și cercetarea istorică.
Textul scrisorii:
"Scumpe Dle Bolcaș
Mă bucur că progresezi cu lucrările. Te rog să mi le trimiți îndată ce le termini. Am nevoe de ele, să probez, că Dta lucrezi și încă f. serios. Î-Ți poți închipui, că s'a făcut cas din 'abusul' cu scriitura Dtale. Dar a fost suficient s[ le arat ce faci, ca să se stâmpere.
Te mai rog ceva. Să întocmești fișe bibliografice despre toate lucrările privind pe săcui. Î-Ți trimit eu fișe de ale noastre. Să resulte din fișă și cuprinsul lucrării. Te rog să mi le trimiți pe măsura ce le faci ca noi să le putem consulta.
Regret că nu Te-am văzut cu ocasiunea visitei mele la Cluj. Sper totuși să mai trec curând prin Cluj.
Al Dtale
SManuilă
20 III 34"
Preț fix. Articolul este însoțit de factură. Articolul beneficiază de garanție de returnare conform termenilor și condițiilor sistemului Okazii.

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

In Cluj-Napoca

  • - Prin Curier rapid - 23 Lei in max. 5 zile lucratoare

In Romania:

  • - Prin Curier rapid - 23 Lei in max. 5 zile lucratoare

PLATA

  • - Online

Politica de retur

  • - Produsul se poate returna in maxim 3 zile lucratoare
  • - Metoda de retur: Ramburs contravaloare produs
  • - Costul transportului va fi suportat de catre cumparator
  • - Alte detalii: Retur acceptat in conditiile Garantiei de Livrare
Optiunea ta
HST A411 Scrisoare olografă 1934 Sabin Manuilă - Lucian Bolcaș
CUMPARA
Pret curent:
10000 Lei
Comanda minima:
1 bucata
Cantitatea:
Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga review