Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite

Istoria ieroglifica - Dimitrie Cantemir

Livrare gratuita la comenzile de 125 lei

Descriere

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare

SKU: 9786067483666

Specificatii

Istoria ieroglifica, lucrare satirico-politica de dimensiunile unui roman, cu personaje din lumea animala, este o alegorie cu caracter istoric si autobiografic scrisa intre anii 1703-1705. Opera este impartita in douasprezece parti, disimuland personajele reale in chipul pasarilor si al animalelor si face prima incercare de transpunere a vocabularului stiintific grecesc in romaneste. Lucrarea cuprinde cugetari, proverbe si versuri care reflecta influenta poeziei populare, aducand o contributie pretioasa limbii noastre literare.

Este considerata prima incercare de roman politico-social, alegoric si autobiografic. Dimitrie Cantemir satirizeaza lupta pentru domnie dintre partidele boieresti din Tarile Romane. Aceasta lupta alegorica se reflecta printr-o disputa filosofica intre doua principii, simbolizate de Inorog si Corb. Corbul (Constantin Brancoveanu), epitropul pasarilor, a dat porunca sa se inlature Vidra (Constantin Duca) de la epitropia dobitoacelor si sa se inscauneze Strutocamila (Mihai Racovita). In centrul actiunii se afla Inorogul, un simbol al fiintei superioare aflate in opozitie cu lumea intreaga. Romanul are caracter alegoric, prin povestea despre animale, autorul ilustreaza conceptia lui despre existenta: lumea pamanteasca este guvernata de forme, iar zvarcolirea omului pentru a-si asigura subzistenta ori lacomia il impiedica sa vada imaginea globala a vietii. Inorogul are control asupra labirintului lumesc, mentinand armonia. Tema Conducatorului corupt determina destramarea lumii pe care o conduce. Cantemir imagineaza un univers fantastic populat cu pasari (valahii) si patrupede (moldovenii). Preocuparea generala se indreapta spre gasirea conducatorului potrivit. Animalele pastratoare ale semnificatiilor din bestiariile medievale se aduna pentru a alege un conducator, dar discutiile deviaza si vorbitorii dezbat in discursuri retorice impecabile problema apartenentei de rasa a Strutocamilei, hibrid monstruos si simbol al dezechilibrului lumii. 

Prin scrierea Istoriei ieroglifice, Dimitrie Cantemir a urmarit patru scopuri: dezvaluirea faptelor caselor domnesti si boieresti ale vremii, deprinderea stilului retoric, imbogatirea limbii si a fondului gnomic romanesc cu „sententii”.

 Editia de fata a Istoria ieroglifice de lui Dimitrie Cantemir este o bijuterie atat din punct de vedere al continutului literar si istoric, cat si din punct de vedere editorial. O carte care isi merita un loc de cinste pe rafturile oricarei biblioteci.

 Istoria ieroglifica este un „adevarat Roman de Renard romanesc”.

George Calinescu

 „Istoria ieroglifica seamana mai degraba cu o alegorie foarte ingenioasa, animata de un urias duh comic si totodata benigna satiric, o scriere in acelasi timp naiva si sofisticata, elementara si rafinata. Cea dintai opera literara romaneasca (in sensul modern) este in fond una alexandrina, care prelucreaza in chipul cel mai savant-artificial modelul romanturilor populare medievale, cu tot cu arsenalul lor. Este primul roman cult.”

Nicolae Manolescu

 Citate din Istoria ieroglifica:

 Lupul parul dupa vremi isi schimba, iara din firea lui nu iase.

*

Cine nu vrea sa framante, toata ziua cerne.

*

Trestia induplecata de vifor nu se frange.

*

Din fire muritorilor aceasta le este data: ca binele prea lesne, iara raul cu anevoie se uita.

*

Cuvantul adevarului de multe ori si peste simtire inimile domolind, pleaca urechile spre ascultare.

*

Adevarul, desi tarziu, insa desert si nedovedit a ramanea nu poate.

*

Sufletul odihna nu poate afla pana nu gaseste adevarul.

*

Nici adevarul nu se pote captusi, precum nici soarele cu tina (nu) se poate lipi.

 

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

In Bucuresti

  • - Prin Curier rapid - 12 Lei in max. 2 zile lucratoare

In Romania:

  • - Prin Curier rapid - 18 Lei in max. 2 zile lucratoare

PLATA

  • - Ramburs
  • - Online

Politica de retur

  • - Produsul se poate returna in maxim 3 zile lucratoare
  • - Metoda de retur: Ramburs contravaloare produs
  • - Costul transportului va fi suportat de catre cumparator
  • - Alte detalii: Retur acceptat in conditiile Garantiei de Livrare
Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga review