Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite

MELCI. TOTUL DESPRE INMULTIREA, CRESTEREA, RECOLATREA de IOANA TUDOR

Descriere

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare

Specificatii

MELCI. TOTUL DESPRE INMULTIREA, CRESTEREA, RECOLATREA, VALORIFICAREA INTENSIVA A MELCILOR

de IOANA TUDOR

190 PAGINI

FORMAT: 13 x 20

EDITURA LUCMAN

DESCRIERE:

Carnea de melci este dietetica, nu contine colesterol, iar preocuparea de crestere a lor poate fi una din activitatile noi pentru un fermier roman, ce nu necesita investitie ridicata.
in tara noastra mai ales in Transilvania exista traditie in recoltarea melcilor din flora spontana si pregatirea lor culinara. Mai nou s-au infiintat si puncte de colectare, prelucrare si exportul carnii de melci. Dar pentru a fi o afacere profitabila, fermierii romani sunt ajutati cu tehnologie de crestere, matca sau stol matricol, plasa helitex, seminte si ceea ce este mai important prin contract se preiau melcii pentru export la pretul de la Bursa din Paris.
Lucrarea cuprinde etape de infiintare a fermei, tehnologii de cultura, calcule economice si sfaturi privind colectarea si ambalarea. Prin Programul SAPARD se pot obtine 50% fonduri nerambursabile si pentru aceasta activitate.

Adresele utile mentionate in lucrare vor putea sa-i ajute pe cei ce doresc sa inceapa o asemenea activitate.
Spre final sunt prezentate notiuni generale despre cresterea melcilor in acvarii si cateva retete culinare utilizand carne de melci.

FRAGMENTE DIN CARTE:

La scoaterea cutiilor in aer liber, in tarcuri se amplaseaza tigle curbate pentru adapostirea melc;lor.
Prin comparatie, in cutii se pot obtine 7 pui la o matca, iar in aer liber intre 9-12 si chiar 15 pui. Pentru ingrasare, cutiile pot fi tinute in aer liber sau in sera, dar cu atentionarea ca temperatura sa nu creasca peste 27 grade C. Temperatura ridicata si umiditatea relativa a aerului scazuta pot produce melcilor malformatii sau nu se dezvolta, raman retardati. Udarea in sere se poate face cu un sistem de aspersiune, dar cu drenarea surplusului de apa.
Cutiile pentru ingrasarea melcilor sunt prevazute cu fasii de tesatura sintetica (plastic) cu latimea de 60-80 cm agatate de margini si lasate in jos pana la sol (cutiile sunt amplasate pe niste suporturi). intre fasii se lasa o distanta de circa 8-10 cm. intre aceste fasii melcii se ascund si se odihnesc. in imediata apropiere a cutiilor, pe suporturi sunt fixate dispozitivele pentru hranire si adapare.
Melcii care au depus ponta in aceasta vara se pastreaza peste iarna, sa hiberneze in camere racoroase. Apoi in al doilea an, in aprilie-mai se amplaseaza in cutiile de ingrasare finala. Daca exista posibilitatea, ei pot fi triati pe 3 categorii de marime. Numarul optim de populare este de 10-12 melci la 30 cm patrati de cutie. Poate fi folosit acelasi sistem de cutii. Melcii ajunsi lamaturitatea si greutatea optima se recolteaza si se lasa o noua matca pentru inmultire.
ingrasarea puietului dureaza din aprilie-mai pana in octombrie, cu o pauza estivala pe timpul verii. Melcii crescuti in tarcuri au plante verzi pentru a se hrani, dar cei crescuti in cutii vor fi hraniti incepand cu lasarea serii si stimulati pentru aceasta prin aplicarea aspersiei apei. Hrana se va administra pana la mijlocul lumi iunie cand incep sa se imperecheze si nu se mai hranesc. Urmeaza depunerea oualor si dupa aceea incep din nou hranirea. Din acest moment melcii adulti pot fi trecuti in tarcuri sau alte cutii pentru a lasa puietului mai mult spatiu si hrana.
Pe langa plantele verzi suculente, legume, fructe, cartofi fierti, ei mai pot primi tarate de grau umede, aplicate pe frunze. Unii crescatori folosesc ovaz, soia sau porumb si calciu. Melcii pot consuma in 24 ore hrana in proportie de 10-20% din greutatea lor. Melcii activi care nu sunt hraniti, pierd o treime din greutate si apoi mor (ei pot rabda de foame intre 8-12 saptamani).
Pentru hrana puietului se mai recomanda pre-mixuri utilizate la cresterea puilor de gaina, faza I, care contin proteina animala 16-17% (din peste, sange, carne de porc), in felul acesta se reduce canibalismul lor. Hrana uscata aplicata puietului va fi macinata sub forma de faina, iar pentru cei adulti poate fi granulata

Dupa popularea tarcului s-ar putea ca fermierul sa aiba si primele esecuri. Datorita transportului pe distante mari, inghesuiti in lazi, stat la vama, o parte din melci, sa moara. O alta parte din ei pot supravietui, dar nu se mai reproduc. Unii expeditori de matca, inainte de a-i ambala ii introduc in apa pentru ca acestia sa castige in greutate, iar acest lucru dauneaza melcilor, iar supravietuirea lor este periclitata. in alte cazuri pot fi infestati cu o serie de germeni patogeni sau cu paraziti. Si apoi nimeni nu-ti expediaza o matca decat dupa ce ponta de primavara a fost depusa in propria melcarie. Ceea ce se cumpara, adica matca, ar trebui sa fie proaspat recoltata si sanatoasa, uniforma ca marime si din aceeasi specie.
in general dupa stresul din perioada transportului, trec in jur de 10 zile in melcaria proprie pana cand ei isi revin si incep sa adauge in greutate.
Melcii se hranesc incepand din amurg si pe timpul noptii, iar ziua numai atunci cand este innourat, nu sunt vanturi si soare puternic.
Interventia noastra in arealul lor ii deranjeaza. Pentru a avea melci dezvoltati normal, nu-i atingeti!
in perioada de hranire maxima, hrana din tarcuri poate fi suplimentata cu plante verzi proaspete in greutate de 75 kg pentru 25.000 de exemplare sau 300 kg masa verde la 100.000 melci/zi. Administrarea hranei se face seara in amurg. Aceasta poate fi reprezentata prinlucerna sau alte 2-3 specii de plante verzi in combinatie, ce poate fi colectata prin cosire din flora spontana sau poate consta din foi de varza furajera, salata, napi porcesti, frunze de vita de vie, toate acestea verzi, neofilite. Aceste plante se vor aseza pe urmele de mucus lasate de melci, deci pe unde trec ei (dare ce se identifica in timpul zilei). Se va verifica volumul de consum sau daca au preferinte pentru anumite specii. Dupa consum resturile ramase se aduna cu grija pentru a nu colecta si melci sau pentru a nu-i strivi.
Melcii colectati din diferite parti ale Globului au preferinte diferite si inclinare spre anumite specii de plante. De obicei prefera plantele verzi, suculente dar ei pot fi hraniti si cu amestec de orz boabe, porumb boabe sau combinatie de 20% grau si 80% plante verzi, in 24 ore pot manca echivalentul a 10% din greutatea corpului sau chiar uneori 20% dar pot sa nu se hraneasca urmatoarele 3 zile.
Hranirea incepe din aprilie si dureaza pana in octombrie, cu o perioada de pauza de vara.
Ratia de mangare poate sa cuprinda si calciu o data pe luna. Calciul se poate amesteca in piure de cartofi care le place foarte mult. O alta mancare agreata de melci este premixul pentru cresterea puilor de gaina cu un continut de 16-17% proteina.

CUPRINS:

Prefata ... 5
1. Incadrarea sistematica si scurt istoric
2. Etimologia numelor melcilor
3. Aria de raspandire
4. Modul de deplasare
5. Hrana
6. Importanta cresterii melcilor

Cap. I. Morfologia melcilor
1.1 Aspect exterior
1.2. Organele interne ale melcului
1.3. Reproducerea melcului
1.3.1. Imperecherea
1.3.2. Depunerea oualor
1.3.3. Incubatia oualor
1.3.4. Cresterea puietului

Cap. II. Specii de melci comestibili ..51

Cap. III. Cresterea intensiva a melcilor ...6
3.1. Sistem de cultura deschis - in aer liber
3.1.1. Alegerea terenului
3.1.2. Tipul de sol
3.1.3. Igienizarea terenului
3.1.4. Pregatirea terenului
3.1.5. Parcelarea terenului
3.1.6. Popularea cu matca
3.1.7. Intretinerea gasteropodelor in crescatorie
3.2. Sistemul de cultura inchis
3.2.1. Cresterea in solar
3.2.2. Cresterea melcilor in baterii
3.2.3. Cresterea melcilor in cutii
3.2.4. Cresterea melcilor in 5 verigi tehnologice
3.2.5. Cresterea in terarii

Cap. IV. Recoltarea si ambalarea ...108
4.1. Recoltarea
4.2. Depozitarea si ambalarea pentru expediere
4.3. Controlul sanitar
4.4. Prelucrarea melcilor

Cap. V. Daunatori, boli, anomalii ...114
5.1. Daunatorii melcilor
5.2. Bolile melcilor
5.3. Anomalii la melci

Cap. VI. Eficienta economica si Programul SAPARD..118
6.1. Eficienta economica la H. pomatia
6.2. Programul SAPARD

Cap. VII. Retete culinare cu carne de melci...133

Cap. VIII. Acvariu de apa dulce...148
8.1. notiuni generale despre acvariu
8.2. Apa din acvariu
8.3. Filtrarea apei
8.4. Tratarea apei cu ozon
8.5. Instalatia de bioxid de carbon
8.6. Iluminarea acvariului
8.7. Incalzirea acvariului
8.8. Controlul algelor in acvariu
8.9. Plantele de acvariu
8.10. Cresterea melcilor de acvariu
8.11. Specii de melci de acvariu

CARTEA ESTE IN STARE FOARTE BUNA, BINE INTRETINUTA, NEFOLOSITA, NOUA

PENTRU ORICE INFORMATIE FOLOSITI FORUMUL SAU DISCUTIILE PRIVATE

VIZITATI SI CELELALTE LICITATII ALE MELE!

PRET: 12 RON + TAXELE POSTALE

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

PLATA

  • - Ramburs cu Garantia de Livrare GdL

    Curierul special îți livrează produsul pe care tu îl achiți la primire. Dacă produsul nu este ca în descriere, îți recuperezi banii, inclusiv taxele de transport.

Politica de retur

  • - Produsul se poate returna in maxim 3 zile lucratoare
  • - Metoda de retur: Ramburs contravaloare produs
  • - Costul transportului va fi suportat de catre cumparator
  • - Alte detalii: Retur acceptat in conditiile Garantiei de Livrare
Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga review