MELCI. TOTUL DESPRE INMULTIREA, CRESTEREA, RECOLATREA de IOANA TUDOR
-
Produs:Nou, Certificat de garanție 1 luna
-
Numar articol:125491883
-
Disponibilitate:Indisponibil
-
Preț:12,00 Lei
-
Anuntul a expirat la:08.11.2023, 10:03
-
Ai o nelamurire?
-
Vandut de:
-
Vinde si tu:Pune in vanzare un produs ca acesta
-
Optiuni:
Descriere
Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.
Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare
Specificatii
MELCI. TOTUL DESPRE INMULTIREA, CRESTEREA, RECOLATREA, VALORIFICAREA INTENSIVA A MELCILOR
de IOANA TUDOR
190 PAGINI
FORMAT: 13 x 20
EDITURA LUCMAN
DESCRIERE:
Carnea de melci este dietetica, nu contine colesterol, iar
preocuparea de crestere a lor poate fi una din activitatile noi
pentru un fermier roman, ce nu necesita investitie ridicata.
in tara noastra mai ales in Transilvania exista traditie in
recoltarea melcilor din flora spontana si pregatirea lor culinara.
Mai nou s-au infiintat si puncte de colectare, prelucrare si
exportul carnii de melci. Dar pentru a fi o afacere profitabila,
fermierii romani sunt ajutati cu tehnologie de crestere, matca sau
stol matricol, plasa helitex, seminte si ceea ce este mai important
prin contract se preiau melcii pentru export la pretul de la Bursa
din Paris.
Lucrarea cuprinde etape de infiintare a fermei, tehnologii de
cultura, calcule economice si sfaturi privind colectarea si
ambalarea. Prin Programul SAPARD se pot obtine 50% fonduri
nerambursabile si pentru aceasta activitate.
Adresele utile mentionate in lucrare vor putea sa-i ajute pe cei ce
doresc sa inceapa o asemenea activitate.
Spre final sunt prezentate notiuni generale despre cresterea
melcilor in acvarii si cateva retete culinare utilizand carne de
melci.
FRAGMENTE DIN CARTE:
La scoaterea cutiilor in aer liber, in tarcuri se amplaseaza
tigle curbate pentru adapostirea melc;lor.
Prin comparatie, in cutii se pot obtine 7 pui la o matca, iar in
aer liber intre 9-12 si chiar 15 pui. Pentru ingrasare, cutiile pot
fi tinute in aer liber sau in sera, dar cu atentionarea ca
temperatura sa nu creasca peste 27 grade C. Temperatura ridicata si
umiditatea relativa a aerului scazuta pot produce melcilor
malformatii sau nu se dezvolta, raman retardati. Udarea in sere se
poate face cu un sistem de aspersiune, dar cu drenarea surplusului
de apa.
Cutiile pentru ingrasarea melcilor sunt prevazute cu fasii de
tesatura sintetica (plastic) cu latimea de 60-80 cm agatate de
margini si lasate in jos pana la sol (cutiile sunt amplasate pe
niste suporturi). intre fasii se lasa o distanta de circa 8-10 cm.
intre aceste fasii melcii se ascund si se odihnesc. in imediata
apropiere a cutiilor, pe suporturi sunt fixate dispozitivele pentru
hranire si adapare.
Melcii care au depus ponta in aceasta vara se pastreaza peste
iarna, sa hiberneze in camere racoroase. Apoi in al doilea an, in
aprilie-mai se amplaseaza in cutiile de ingrasare finala. Daca
exista posibilitatea, ei pot fi triati pe 3 categorii de marime.
Numarul optim de populare este de 10-12 melci la 30 cm patrati de
cutie. Poate fi folosit acelasi sistem de cutii. Melcii ajunsi
lamaturitatea si greutatea optima se recolteaza si se lasa o noua
matca pentru inmultire.
ingrasarea puietului dureaza din aprilie-mai pana in octombrie, cu
o pauza estivala pe timpul verii. Melcii crescuti in tarcuri au
plante verzi pentru a se hrani, dar cei crescuti in cutii vor fi
hraniti incepand cu lasarea serii si stimulati pentru aceasta prin
aplicarea aspersiei apei. Hrana se va administra pana la mijlocul
lumi iunie cand incep sa se imperecheze si nu se mai hranesc.
Urmeaza depunerea oualor si dupa aceea incep din nou hranirea. Din
acest moment melcii adulti pot fi trecuti in tarcuri sau alte cutii
pentru a lasa puietului mai mult spatiu si hrana.
Pe langa plantele verzi suculente, legume, fructe, cartofi fierti,
ei mai pot primi tarate de grau umede, aplicate pe frunze. Unii
crescatori folosesc ovaz, soia sau porumb si calciu. Melcii pot
consuma in 24 ore hrana in proportie de 10-20% din greutatea lor.
Melcii activi care nu sunt hraniti, pierd o treime din greutate si
apoi mor (ei pot rabda de foame intre 8-12 saptamani).
Pentru hrana puietului se mai recomanda pre-mixuri utilizate la
cresterea puilor de gaina, faza I, care contin proteina animala
16-17% (din peste, sange, carne de porc), in felul acesta se reduce
canibalismul lor. Hrana uscata aplicata puietului va fi macinata
sub forma de faina, iar pentru cei adulti poate fi granulata
Dupa popularea tarcului s-ar putea ca fermierul sa aiba si
primele esecuri. Datorita transportului pe distante mari,
inghesuiti in lazi, stat la vama, o parte din melci, sa moara. O
alta parte din ei pot supravietui, dar nu se mai reproduc. Unii
expeditori de matca, inainte de a-i ambala ii introduc in apa
pentru ca acestia sa castige in greutate, iar acest lucru dauneaza
melcilor, iar supravietuirea lor este periclitata. in alte cazuri
pot fi infestati cu o serie de germeni patogeni sau cu paraziti. Si
apoi nimeni nu-ti expediaza o matca decat dupa ce ponta de
primavara a fost depusa in propria melcarie. Ceea ce se cumpara,
adica matca, ar trebui sa fie proaspat recoltata si sanatoasa,
uniforma ca marime si din aceeasi specie.
in general dupa stresul din perioada transportului, trec in jur de
10 zile in melcaria proprie pana cand ei isi revin si incep sa
adauge in greutate.
Melcii se hranesc incepand din amurg si pe timpul noptii, iar ziua
numai atunci cand este innourat, nu sunt vanturi si soare
puternic.
Interventia noastra in arealul lor ii deranjeaza. Pentru a avea
melci dezvoltati normal, nu-i atingeti!
in perioada de hranire maxima, hrana din tarcuri poate fi
suplimentata cu plante verzi proaspete in greutate de 75 kg pentru
25.000 de exemplare sau 300 kg masa verde la 100.000 melci/zi.
Administrarea hranei se face seara in amurg. Aceasta poate fi
reprezentata prinlucerna sau alte 2-3 specii de plante verzi in
combinatie, ce poate fi colectata prin cosire din flora spontana
sau poate consta din foi de varza furajera, salata, napi porcesti,
frunze de vita de vie, toate acestea verzi, neofilite. Aceste
plante se vor aseza pe urmele de mucus lasate de melci, deci pe
unde trec ei (dare ce se identifica in timpul zilei). Se va
verifica volumul de consum sau daca au preferinte pentru anumite
specii. Dupa consum resturile ramase se aduna cu grija pentru a nu
colecta si melci sau pentru a nu-i strivi.
Melcii colectati din diferite parti ale Globului au preferinte
diferite si inclinare spre anumite specii de plante. De obicei
prefera plantele verzi, suculente dar ei pot fi hraniti si cu
amestec de orz boabe, porumb boabe sau combinatie de 20% grau si
80% plante verzi, in 24 ore pot manca echivalentul a 10% din
greutatea corpului sau chiar uneori 20% dar pot sa nu se hraneasca
urmatoarele 3 zile.
Hranirea incepe din aprilie si dureaza pana in octombrie, cu o
perioada de pauza de vara.
Ratia de mangare poate sa cuprinda si calciu o data pe luna.
Calciul se poate amesteca in piure de cartofi care le place foarte
mult. O alta mancare agreata de melci este premixul pentru
cresterea puilor de gaina cu un continut de 16-17% proteina.
CUPRINS:
Prefata ... 5
1. Incadrarea sistematica si scurt istoric
2. Etimologia numelor melcilor
3. Aria de raspandire
4. Modul de deplasare
5. Hrana
6. Importanta cresterii melcilor
Cap. I. Morfologia melcilor
1.1 Aspect exterior
1.2. Organele interne ale melcului
1.3. Reproducerea melcului
1.3.1. Imperecherea
1.3.2. Depunerea oualor
1.3.3. Incubatia oualor
1.3.4. Cresterea puietului
Cap. II. Specii de melci comestibili ..51
Cap. III. Cresterea intensiva a melcilor ...6
3.1. Sistem de cultura deschis - in aer liber
3.1.1. Alegerea terenului
3.1.2. Tipul de sol
3.1.3. Igienizarea terenului
3.1.4. Pregatirea terenului
3.1.5. Parcelarea terenului
3.1.6. Popularea cu matca
3.1.7. Intretinerea gasteropodelor in crescatorie
3.2. Sistemul de cultura inchis
3.2.1. Cresterea in solar
3.2.2. Cresterea melcilor in baterii
3.2.3. Cresterea melcilor in cutii
3.2.4. Cresterea melcilor in 5 verigi tehnologice
3.2.5. Cresterea in terarii
Cap. IV. Recoltarea si ambalarea ...108
4.1. Recoltarea
4.2. Depozitarea si ambalarea pentru expediere
4.3. Controlul sanitar
4.4. Prelucrarea melcilor
Cap. V. Daunatori, boli, anomalii ...114
5.1. Daunatorii melcilor
5.2. Bolile melcilor
5.3. Anomalii la melci
Cap. VI. Eficienta economica si Programul SAPARD..118
6.1. Eficienta economica la H. pomatia
6.2. Programul SAPARD
Cap. VII. Retete culinare cu carne de melci...133
Cap. VIII. Acvariu de apa dulce...148
8.1. notiuni generale despre acvariu
8.2. Apa din acvariu
8.3. Filtrarea apei
8.4. Tratarea apei cu ozon
8.5. Instalatia de bioxid de carbon
8.6. Iluminarea acvariului
8.7. Incalzirea acvariului
8.8. Controlul algelor in acvariu
8.9. Plantele de acvariu
8.10. Cresterea melcilor de acvariu
8.11. Specii de melci de acvariu
CARTEA ESTE IN STARE FOARTE BUNA, BINE
INTRETINUTA, NEFOLOSITA, NOUA
PENTRU ORICE INFORMATIE FOLOSITI FORUMUL SAU DISCUTIILE PRIVATE
VIZITATI SI CELELALTE LICITATII ALE MELE!
PRET: 12 RON + TAXELE POSTALE
Modalitati de livrare si plata
LIVRARE
PLATA
- - Ramburs cu Garantia de Livrare
Curierul special îți livrează produsul pe care tu îl achiți la primire. Dacă produsul nu este ca în descriere, îți recuperezi banii, inclusiv taxele de transport.
Politica de retur
- - Produsul se poate returna in maxim 3 zile lucratoare
- - Metoda de retur: Ramburs contravaloare produs
- - Costul transportului va fi suportat de catre cumparator
- - Alte detalii: Retur acceptat in conditiile Garantiei de Livrare