Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite
Numar articol: 241490792. Vezi produse asemanatoare.
Pune in vanzare un produs ca acesta

MUGUR VALAHU (autograf rar) ANGOLA CLE DE L' AFRIQUE , 1967, RS

Cost unic de transport la toate comenzile acestui vanzator
Disponibilitate:
In stoc 1 disponibil
Livrare:
  Posta/Curier (de la 15 Lei) Detalii
Estimat livrare:
Marți, 21 Mai. - Joi, 23 Mai.
Cantitate:
Pret:
200,00 Lei
180,00 Lei
Economisesti 20,00 Lei
Produs:
Second Hand, Fără garanție
Politica de retur:
Produsul nu se poate returna
Plata:
  • La predare
  • Ramburs

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

Specificatii

STARE FOARTE BUNA

FORMAT MEDIU

AN EDITARE - 1968, LISABONA

NR PAG:253

PRIMA FILA, CONTINE AUTOGRAFUL AUTORULUI.

AUTOGRAF FOARTE RAR.

Exil şi anticomunism prin radio
(2010-10-25)
Ultima actualizare: 2010-11-01 15:20 EET

Din 1947, exilul şi-a asumat greaua misiune de a fi vocea care să continue lupta anticomunistă. Dar nici cei din exil nu au luptat la unison împotriva unui regim criminal. Cei mai mulţi au ales să rămînă pasivi, unii chiar au colaborat cu agenţii regimului. Dar cei care au ales confruntarea directă şi-au asumat cele mai multe riscuri şi o bună parte din viaţa lor s-a identificat cu obiectivele înlăturării sale. Dar pentru aceasta ei aveau nevoie de mijloace şi radioul a fost cel mai puternic în anii în care televiziunea abia făcea primii paşi, iar presa scrisă era cenzurată. Aproape fără excepţie, toţi luptătorii anticomunişti din exil au vorbit la radio. Exemplele au fost personalităţile politice şi cele culturale, dar istoria a reţinut şi altele. Unul a fost avocatul, ofiţerul şi jurnalistul Mugur Valahu, unul dintre cei mai vehemenţi adversari ai regimului instalat în 1945 în România.


În 1948, Valahu pleacă clandestin din România şi colaborează la Radio Paris, BBC, RFE. Susţinut de americani, între 1954 şi 1960 organizează şi conduce “Radio România Viitoare – Vocea Rezistenţei Naţionale” din Salonic. Intervievat de Centrul de Istorie Orală din Radiodifuziunea Română în 1998, Valahu povesteşte despre războiul psihologic pe care îl purta cu autorităţile de la Bucureşti şi cum reacţionau cei atacaţi de postul lui:

“De exemplu, aveam nume de procurori, nume de diverşi comunişti înrăiţi pe care îi atacam personal atrăgîndu-le atenţia: “bagă de seamă, lucrurile se schimbă, noi suntem aici, tu eşti trădător de ţară, ai să plăteşti toate crimele tale”. Asta ca să vezi genul de emisiuni care nu aveau nimic în comun cu emisiunile de la Europa liberă sau Vocea Americii care erau emisiuni, ca să spun aşa, elegante, moderate, sau de informaţie pură. Aveam din cînd în cînd întîlniri cu cîţiva români care ne spuneau care este situaţia din ţară. Unul dintre tehnicienii de la staţia de bruiaj ne spunea că guvernul era extrem de îngrijorat de acţiunea noastra de radio, de incitare la crimă, la pedepse cu moartea. De cîte ori apărea emisiunea noastră, anunţau “vine Radu Verde”. Radu Verde eram noi şi tehnicianul spunea ca eram consideraţi inamicul public al regimului comunist.”


Foarte activ, Mugur Valahu a devenit în scurt timp o ţintă pentru regim. Aceasta nu s-a dat în lături nici de la metode extreme pentru a-l lichida:

“Au încercat să mă răpească la Atena, o dată, iar a doua oară au vrut să mă omoare. Comuniştii aveau o zonă a lor de circulaţie, nu aveau voie să treacă în anumite cartiere. Eu mă găseam în cartierul în care ei erau interzişi, deci eram în masina mea şi mi-am dat seama că la un moment dat eram urmarit de trei Mercedesuri cu numerele ambasadei romane de la Atena, pe care le cunoşteam, bineînţeles, că doar mă informam. Mă urmăreau şi au încercat să-mi taie drumul. Am reuşit să scap o dată, iar a doua oară au încercat să mă forţeze să cad într-un fel de prăpastie de 20-30 de metri pe acest drum. Cum aveam o maşină foarte rapidă şi mititică am reusit sa scap, iar ei s-au descurajat şi n-au mai încercat să mă urmarească.“


Revolta maghiară din 1956 a aprins speranţa şi în conştiinţa lui Mugur Valahu. Prin intermediul postului de radio, a încercat să extindă şi în România exemplul maghiar:

“Îndemnul era că există mîndria românească, ungurii sunt pe cale să se răscoale, românii nu pot să stea cu braţele încrucişate. Trebuie să facem şi noi ceva, facem greve, manifestaţii pe stradă. Chiar dacă nu suntem înarmaţi, daca suntem sub teroarea ruşilor şi suntem descurajaţi, trebuie să-i ajutam pe unguri în răscoala lor făcînd greve, semne pe ziduri: cruci, semnul libertăţii, litera “L”, lucruri din astea. Dădeam sfaturi de acţiuni individuale ca să nu provocăm represalii împotriva unor grupuri care s-ar fi format.”


Odată cu accederea la putere a lui Nicolae Ceauşescu în 1965, regimul a încercat şi alte metode pentru a-l aduce la tăcere. Una a fost oferirea de privilegii. Răspunsul lui Mugur Valahu a fost tranşant:

“Cînd eram la Madrid, un oarecare Buga, un altul Tudoran, care erau consul general şi prim secretar de ambasadă, m-au acostat m-au luat de mână şi mi-au spus “domnu Valahu, de multă vreme vreau să vă vedem şi să stăm de vorbă. Te invităm în ţară să vezi că lucrurile s-au schimbat, că domnul Ceauşescu este un român bun, patriot, şi că dumneata eşti prost informat de situaţia din România şi te invităm în ţara”. Eu le-am răspuns: “ştiu ce însemnă invitaţia voastră, ştiu ce înseamnă şi, dacă vreţi într-adevăr să vin, voi lăsaţi-vă nevestele aici, la Madrid, în mâna mea, şi eu mă întorc în ţară. Dacă vă convine acest schimb, sunt gata”. Am vrut să-mi bat joc de ei, şi au început să rîdă şi ei de invitaţia asta prostească.”


Radio România Viitoare se închide în 1960, cînd relaţiile sovieto-americane intră în perioada coabitării. Mugur Valahu nu şi-a părăsit convingerile şi anul 1989 i-a adus confirmarea acestora.


(Steliu Lambru)

ATENTIE: IN FUNCTIE DE NUMARUL KILOGRAMELOR LA CARTI, COSTUL TRANSPORTULUI, POATE SUFERI MODIFICARI !

NU SE ACCEPTA RETUR, CU EXCEPTIA CAZULUI IN CARE PRODUSUL ESTE DEFECT !

PERIOADA DE LIVRARE ESTE DE 7 ZILE LUCRATOARE.

PREDARILE SE FAC DOAR LA PIATA UNIVERSITATII ! NU INSISTATI PENTRU ALTA ZONA.

COLETELE SUNT PUSE LA POSTA, O DATA PE SAPTAMANA, DE REGULA MARTEA SAU MIERCUREA !!!

VA ROG SA CONFIRMATI COMANDA TELEFONIC !

DACA NU SUNTETI DE ACORD CU CELE DE MAI SUS, NU LICITATI !!!

IMI REZERV DREPTUL DE AVINDE LUCRAREA IN AFARA SITEULUI.

DACA VA INTERESEAZA LUCRAREA, VA ROG SA INTREBATI DACA MAI DETIN LUCRAREA SPRE VANZARE, INAINTE SA LICITATI !!!

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

In Bucuresti

  • - Predare personala - PIATA UNIVERSITATII. in max. 5 zile lucratoare

  • - Prin Curier rapid - 15 Lei in max. 6 zile lucratoare

In Romania:

  • - Prin Curier rapid - 19 Lei in max. 6 zile lucratoare

  • - Prin Posta Romana - Coletarie - 15 Lei in max. 8 zile lucratoare

PLATA

  • - La predare
  • - Ramburs

Politica de retur

  • - Produsul nu se poate returna.
Optiunea ta
MUGUR VALAHU (autograf rar) ANGOLA CLE DE L' AFRIQUE , 1967, RS
CUMPARA
Pret curent:
18000 Lei
Comanda minima:
1 bucata
Cantitatea:
Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga review