Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite
Numar articol: 244262401. Vezi produse asemanatoare.
Pune in vanzare un produs ca acesta

Pan Ioanid (1878-1956) "Vas cu albastrele", ulei/carton, tablou autentic

Cost unic de transport la toate comenzile acestui vanzator
Disponibilitate:
In stoc 1 disponibil
Livrare:
  Curier rapid - 50,00 Lei Detalii
Estimat livrare:
Joi, 2 Mai.
Cantitate:
Pret:
1.800,00 Lei
1.400,00 Lei
Economisesti 400,00 Lei
Primesti 1400 puncte in aplicatie
Produs:
Second Hand, Fără garanție
Politica de retur:
Acest produs poate fi returnat in 3 zile Detalii
Plata:
  • La predare
  • Ramburs
  • Online

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

  • Tema
    Flori
  • Tehnica
    Ulei
  • Stil
    Impresionism

Specificatii

Pan Ioanid (1878-1956) "Vas cu albastrele", ulei/carton, tablou autentic

39x30 cm- cu rama

36x27 cm- fara rama

Stare foarte buna, lucrarea a avut initial geam, pe care l- am inlaturat, ca urmare a unor depuneri de praf. Acesta i a asigurat o foarte buna protectie.

Rama originala din lemn.

Garantez autenticitatea. Am atasat mai sus si cateva comparabile (cromatica, tehnica, compozitie sau tematica)

Tabloul de mai sus, este o lucrare superba, mai rara ca si reprezentare in opera vasta a lui Pan Ioanid. Cu precadere a fost un pictor ce a surpins "frumusetea satului romanesc" prin nenumaratele lui hore. Potrivit artprice.com din 2010 si pana in prezent au fost la vanzare doar de patru ori vase cu floiri. Din cele circa 60/100 de tablouri ce au fost la vanzare doar 4 au avut tematica florala. Frumosul "Vas cu albastrele " de mai sus pe langa semnatura pictorului, are un soi de mica dedicatie , e o propozitie srisa foarte mic, pe care am reusit sa o descifrez partial: "Celei cu multa iubire..." Pan Ioanid. Probabil ca florile in sensul lor profund, atunci cand sunt daruite, sau reprezentate pe un carton,  sunt despre iubire.

Pan Ioanid este personalitatea cea mai cunoscuta dintr-o familie de pictori care isi are obarsia la Varna. Iconari si zugravi de biserici ajung, la a treia generatie, pictori de sevalet, expozanti ai Tinerimii Artistice si ai Saloanelor oficiale bucurestene. Pan (Pandele), cunoscut mai ales prin productia de scene folclorice, este un artist inegal, capabil de lucrari de influenta grigoresciana, dar si de compozitii originale in stil postimpresionist.

Scurta prezentate biografica:

Text: “Dinastia Ioanid” Tudor Octavian (Pictori romani uitati)

Familia Ioanid, intemeiata prin Gheorghe (n.1839) si epuizata prin Costin (m.1993), are indreptatirea sa se cheme dinastie. Si nu doar pentru ca a fost foarte productiva in pictori timp de un veac si jumatate, ci si pentru faptul ca, acoperind intreaga istorie a creatiei romanesti cu o scolire superioara, ne infatiseaza deslusit atat inaltarile, cat si servitutiile vietii de artist roman. In “Insemnarile” ramase in manuscris, Pandele, cel mai popular si, totodata, desconsiderat coborator al casei Ioanizilor se povesteste pe sine asa: “Eu, Pan Ioanid, fiul lui Gheorghe Ioanid, pictor, nepotul lui Pericle Ioanid, pictor, nepotul lui Gheorghe Stoicescu, pictor din Pitesti, care a avut doi feciori: un frate, Ionel Ioanid, pictor, o sora, Constanta, pictor, si pe copiii mei, Costin si Lucia, pictori, care cred ca ma vor razbuna pe soarta ce m-a  oprit din calea ce mi se deschisese atat de larga si luminoasa…”

In anul 1964, cu ocazia implinirii unui secol de la infiintarea Scolii Nationale de Arte Frumoase, Raoul Sorban omagia multimea de 3.000 de absolventi ai productivei institutii academice, publicand un text de 24 de pagini despre Gheorghe, Pan si Ionel Ioanid, citabil, pentru conditia a zeci si sute de artisti uitati sau minimalizati cu obstinatie de fitecine, cu fiecare fraza. Pe cat de rezervate cu pictorii familiei Ioanid sunt cartile fundamentale ale culturii noastre, pe atat de generos si argumentat in demersul sau e profesorul Raoul Sorban.

Dintr-un secol si jumatate de straduinti, avem de la Ioanizi un complet de surse, care ar fi justificat cu prisosinta publicarea unei monografii a neamului lor. Pictorii Ioanid sunt de gasit in toate situatiile semnificative ale invatamantului artistic si ale structurarii bleslei si pietei. Pentru un romancier cu vocatia marilor cauze sociale inmanunchierea atator destine artistice ar fi pretextul unic al unui panoramic de doua veacuri. Gheorghe, Pan si chiar Ionel Ioanid leaga, prin existentele lor, doua lumi: una inca profund feudala, alta acut moderna.

Scrise in cateva randuri, biografiile celor trei pictori evocati de Sorban sunt tot atat de lamuritoare si tot atat de comune ca oricare vieti de contemporani. Amanuntite insa in context familial, devin exemplare. Nascut la Varna, din tata zugrav de biserici – Ioan Hagi – si supus turc multa vreme, Gheorghe (1839 – 1921) e cel care forteaza primul destinul mergand la studii academice, intai la Politehnica Regala din Atena  (1856-1860), apoi la Bucuresti (1864-1867).

Din 1870 pana in 1907 a lucrat pictura de toate felurile, dar cu osebire bisericeasca, intr-un atelier de pe Calea Mosilor, unde au invatat meserie si fiii, Pandele si Ionel. Se intelege ca tot ce au invatat la Belle Arte, atat Gheorghe, cat si mai apoi baietii au risipit in osanda de zugravi ortodocsi. Pandele (Pan) (n.1878 – m.1956) a probat in tinerete un talent de pictor mare, dar, coplesit de greutatile clanului, iar apoi complacandu-se in rolul de fabricant de “Hore”, i-a speriat chiar si pe cei mai fideli admiratori ai creatiei dintai.

Astazi, daca nu i-am sti decat penibilul parcurs de facator de “Hore” – concurand in deriziune un alt fost mare talent, Bancila – nici n-am gandi ca Pan Ioanid, are, totusi, si panze de muzeu national. Rar artist care sa fi cedat mai mult in chestiunea estetica. Biografia lui Ionel Ioanid (1882-1952) arata si ea pina in ce punct notorietatea familiei e un castig, ca sa devina mai departe o servitute. Ionel Ioanid a fost un mai mult decat daruit, intr-o multime de privinte. E destul sa spunem ca inainte de a se fi hotarat la pictura, a fost acrobat emerit si medaliat cu aur in competitii de circ. Raoul Sorban observa cu tristete ca “avea vocatia succesului”, dar nu si controlul acestuia.

 Daca toti cei 3.000 de absolventi ai Scolii de Arte Frumoase de pana in 1964, ar fi fost invatati nu numai ce trebuie sa faca un tanar ca sa devina pictor, ci si ce nu-i in nici o epoca recomandabil sa faca, n-am fi avut atatia uitati de merit.

Bibliografie:

Tudor Octavian, "Pictori romani uitati", Ed. Noi media print, 2003

Site ul: Artindex.ro, Vatra-mcp.ro

In contextul in care se doreste livrarea prin curier rapid, tabloul va fi ambalat corespunzator cu straturi succesive de folie si polistiren, in asa fel incat sa fie eliminat orice risc ca urmare a manipularii/transportului.

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

In Bucuresti

  • - Predare personala - universitate in max. 1 zi lucratoare

  • - Prin Curier rapid - 50 Lei in max. 2 zile lucratoare

In Romania:

  • - Prin Curier rapid - 50 Lei in max. 2 zile lucratoare

PLATA

  • - La predare
  • - Ramburs
  • - Online

Politica de retur

  • - Produsul se poate returna in maxim 3 zile lucratoare
  • - Metoda de retur: Ramburs contravaloare produs
  • - Costul transportului va fi suportat de catre cumparator
  • - Alte detalii: Retur acceptat in conditiile Garantiei de Livrare
Optiunea ta
Pan Ioanid (1878-1956) "Vas cu albastrele", ulei/carton, tablou autentic
CUMPARA
Pret curent:
1.40000 Lei
Comanda minima:
1 bucata
Cantitatea:
Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga review