Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite

Romania lui Iosif Berman fotograf interbelic album interbelica 200 ilustratii

* * 4 păreri
5 din 5
Media calculata
pentru
4 calificative
  • 5 stele fill 4
  • 4 stele fill 0
  • 3 stele fill 0
  • 2 stele fill 0
  • 1 stele fill 0

Descriere

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare

Specificatii

Autor: Anca Beatrice Todireanu

An aparitie: 2015

Nr. pagini: 207

200 ilustratii

Format mare

Hartie de calitate

Tip coperta: cartonata

Limba Romana / Engleza

starea cartii: foarte buna

Descriere: Albumul ”România lui Iosif Berman / Iosif Berman's Romania” a fost editat de Asociația România Culturală, grație unui proiect co-finațat prin AFCN, sub coordonarea doamnei drd. Anca Beatrice Todireanu avându-l ca editor pe dr. Cătălin D. Constantin și consultant științific pe acad. Răzvan Theodorescu. Acesta din urmă semnează prefața, din care spicuim: ”Pragmatismul observatorului atent al ”vieții adevărate” l-a făcut pe Berman să devină ilustratorul lucid și necruțător al mahalalei - cea care devenea erou literar printr-un George Mihail Zamfirescu -, al unei marginalități sociale în care intrau și lazaretele cu leproși și holerci, dar și straniul iluminat Patrache Lupu de la Maglavit. [...] Timp de un deceniu, între 1925-1935, la Nereju și Drăguș, la Runcu și Cornova, Berman devenea, de fapt, întemeietorul ”fotografiei etnologice” din România, cu imagini, nu odată subtil regizate, ale unor țărani la coasă sau în fața unor troițe, la horă, sau chiar cochetând.

Albumul este format mare (29 x 24 cm), cu coperta cartonate, având ca semn de carte o panglică tricoloră - de altfel singura pată de culoare într-un album eminamente alb-negru. Imaginile (alb-negru, cum altfel?) sunt de o frumusețe copleșitoare. Ele evocă o lume de mult dispărută, o lume idilică a României Interbelice. Selecția este făcută pe baza arhivei proprietate testamentară a d-nei Adina Ștefan. Multe dintre fotografii sunt inedite, fiind fotografii ale familie Berman. 
Întreaga poveste a lui Iosif Berman este descrisă de articolul ”Berman inedit” scris de doamna Adina Ștefan pe baza relatărilor fiicei celei mari a fotografului, Luiza Berman. Iată o mărturisire a fiicei artistului, care spune multe despre atenția la detalii - una dintre caracteristicile marilor fotografi: ”În asemenea ocazii, tata făcea multe poze cu noi. Așa că știu cât de mult șinea la cele mai fine nuanțe de lumină. De multe ori mă plictiseam pândind, împreună cu el, mișcarea norilor pe cer, până făcea fotografia. Și, din acest motiv, i-am spus vânătorul de nori! Și așa i-a rămas numele.
Emanuel Bădescu semnează articolul ”Omul cu aparatul de fotografiat” în care vorbește printre altele de fotografiile lui Iosif Berman ce se găsesc în Arhiva fotografică a lui Dimitrie Gusti și în fondul Carol II. Emanuel Bădescu: ”Au existat oameni cu spirit de pătrundere - toți unul și unul - care au remarcat interferența dintre adevăr și poezie în ceea ce se poate considera concepția artistică a lui Iosif Berman, nota dinstinctivă a operei sale fotografice, într-un cuvânt valoarea ei.” Tulburător este și episodul în care artistul a fost dat la o parte în septembrie 1940 de către mișcarea legionară: ”Era o victimă a circumstanțelor. I s-a închis atelierul de la Adevărul, apoi și studioul pe care și-l amenajase pe strada Doamnei, luându-i-se până și dreptul de a fotografia. La începutul lunii septembrie 1940, imediat după ce regele Carol al II-lea a părăsit Tronul și Țara, fotograful a intenționat să imortalizeze înscăunarea noilor autorități. Legionarii lui Horia Sima i-au interzis să fotografieze. [...] ”Totul s-a sfârșit, și viața și profesia mea” le-a spus soției și fiicelor după ce fusese alungat de lângă gardul Palatului Regal."

În fine, ultimul articol al Albumului care are 208 pagini, este semnat de Acad. Sabina Ispas și se intitulează ”Drumurile fotografice ale lui Iosif Berman” în care prezintă activitatea de teren a lui Iosif Berman de la Nereju (1927), Fundu Moldovei (1928), Drăguș (1929), Runcu (1930) sau Cornova (1931). Așa cum bine remarcă autorul studiului, Iosif Berman reușește să surprindă în fotografiile sale drumul - ”Când este larg, ”de pământ”, de obicei, unește locurile din câmp, unde lucrează oamanii, cu satul. Așezarea, aflată undeva mai departe, nu se vede în imagine, d ecele mai multe ori. Pe drum circulă carele cu boi încărcate cu fân sau cu alte produse
Albumul ilustrat cu fotografii din Colecția Luiza Berman - ce i-au revenit prin testament doamnei Adina Ștefan - evocă o lume a satului românesc dar și a urbei în faza de industrializare. Artistul fotograf reușește, folosind tehnica de atunci, să realizeze fotografii de o claritate de invidiat chiar și de către mulți ”fotografi digitali” de astăzi. Căci, adevărata fotografie este cea alb-negru, în care autorul trebuie să folosescă cele mai rafinate tehnici, trebuie să se joace cu lumina într-un mod aproape mistic, pentru a suplini lipsa culorilor. Iată de ce, acest excepțional album de fotografie, ar trebui să se regăsescă în biblioteca oricărui iubitor de frumos.

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

In Bucuresti

  • - Predare personala in max. 1 zi lucratoare

  • posta, ramburs

PLATA

  • - La predare
  • - Ramburs

Politica de retur

  • - Produsul nu se poate returna.

Romania lui Iosif Berman fotograf interbelic album interbelica 200 ilustratii - Parerile cumparatorilor despre vanzator si produs  

* *
5 din 5
Media calculata pentru
4 calificative
  • 5 stele fill 4
  • 4 stele fill 0
  • 3 stele fill 0
  • 2 stele fill 0
  • 1 stele fill 0


Adauga review
De la Calificativ primit Data
liliana_ch (100% / 290)
* * 5 din 5

Excelenta colaborare! Recomand calduros!

mstefanm (100% / 17)
* * 5 din 5

* * 5 din 5

Seriozitate.