Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite

SCHITE DE ROMAN de MARIA MARIAN

Descriere

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare

Specificatii

SCHITE DE ROMAN

de MARIA MARIAN

EDITURA ALBATROS, 1989

200 PAGINI

Dimensiuni : 13 x 20 cm

DESCRIERE:

Maria Marian (24 martie 1930, Câmpulung, judeţul Argeş) este o prozatoare. Este fiica Elisabetei (născută Solomon) şi a lui Iosif Marian, mecanic. Urmează liceul la Ploieşti şi Facultatea de Economia Muncii din cadrul Institutului de Ştiinţe Economice din Bucureşti (1949-1953). Ocupă succesiv funcţiile de preparator, asistent, şef de lucrări, lector şi conferenţiar la Catedra de ştiinţe sociale a Şcolii Superioare de Partid şi la Facultăţile de Medicină şi Construcţii din Bucureşti (1953-1981). Pentru că fiul său părăsise ţara, este obligată să renunţe la postul de conferenţiar şi să lucreze ca bibliotecară (1981-1985) la aceeaşi instituţie, precum şi ca funcţionară, ziaristă şi artist plastic. În 1992 înfiinţează Editura Universal Dalsi, a cărei directoare este.

Marian debutează editorial târziu, cu Lasă asta! (1982), carte de povestiri scurte, cu narator obiectivat, verva, ca şi ironia benignă vizând personaje şi situaţii din viaţa cotidiană, dar întorcându-se şi asupra autoarei înseşi. Date personale şi fantezii trec într-o scriitură fără ornamente, care înregistrează traiul unei familii obişnuite aşa cum arată în faţa neamurilor (din casă şi de aiurea), toţi şi toate găsind înţelegerea ironică şi bonomă a unei naratoare cu o privire acută şi intuitivă.

 Eu şi tata facem sport (1986) continuă poveştile de familie în aceeaşi tonalitate robustă, autoarea realizând un fel de fotografii-instantanee, conturate cu ironie simpatică şi tehnici fără pretenţii. Un jurnal, pe care Marian îl ţine încă de la vârsta de 12 ani, îi oferă materia literară, prelucrată imaginativ în cărţile sale.

 Dacă umorul sec al primelor proze reprezenta reacţia unei priviri lucide la cenuşiul lumii, volumul intitulat sugestiv Schiţe de roman (1989) îşi schimbă tonul, adaptându-l fiecărei situaţii şi lăsând să pătrundă tipuri noi de personaje, fiecare cu o istorie. Funcţionează în continuare autoironia şi ironia bine cumpănite, îşi fac simţită prezenţa şi comprehen­siunea, şi compasiunea faţă de oameni în vremuri de restrişte. Regina încurcăturilor (1993) reia texte mai vechi, dar abordează teme sau situaţii mai noi, integrate în aceeaşi viziune ironic-înţelegătoare.

 Optimiştii înfrânţi (1994) marchează o schimbare de ton: balansul ironie-grotesc este echilibrat de simplitatea uneori extremă cu care naratoarea se înfăţişează pe sine însăşi într-o lume aflată în schimbare şi degradare. Este confesiunea unei femei care a traversat trei epoci istorice (de la încă binele din '44 până la bulversarea postdecembristă), vorbind despre câte a trăit în tonuri umoristice, dar şi grave, uneori cu o sinceritate ca de spovedanie. Cohorte de activişti (Marian însăşi a aparţinut câtva timp acestei tagme) alcătuiesc o societate de carierişti, demagogi, grandomani, pe care personajul narator/autor îi priveşte acum cu umor critic între­tăiat de reflexe retractile şi frustrări generatoare de regrete.

 Alte două volume completează trilogia confesivă, tonul rămânând grav şi simplu. „Concepută ca o rememorare post-mortem a propriei vieţi" (Alex. Ştefănescu), Scrisoare din eternitate (1998) prezintă aceleaşi caracteristici: naturaleţe şi putere de înţe­legere, într-o consemnare laconică.

  O reuşită o reprezintă romanul-cronică de familie Fetele lui Solomon (1999), mixaj de monografie a unei comunităţi rurale din Muscel, ai cărei reprezentanţi de seamă, familia Solomon, se înalţă şi decad odată cu prăbuşirea civilizaţiei rurale sub comunism, şi de frescă istorico-sentimentală. Apar aici personaje izbutite, conta­minate poate de diverse modele (Slavici, Rebreanu, Preda), lăsate să evolueze în simplitatea lor complexă: Solomon, Viniţa, femeia care nu şi-a iubit soţul niciodată şi a cărei dragoste şi-o revarsă întreagă asupra copiilor, murind în cele din urmă, ca şi bărbatul ei, înfrântă, neîmplinită; copiii lor, covârşiţi de reacţii sufleteşti intense, ce îi surprind pe părinţi. Luciditatea observaţiei urmăreşte personajele în relaţiile lor de fiecare zi, descrise într-o frazare cadenţată, de o oarecare solemnitate.

CARTEA ESTE IN STARE   BUNA, BINE INTRETINUTA, FOLOSITA

PENTRU MAI MULTE DETALII FOLOSITI FORUMUL SAU DISCUTIILE PRIVATE

VIZITATI SI CELELALTE LICITATII ALE MELE!

PRET: 10 RON + TAXELE POSTALE 

 

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

PLATA

  • - Ramburs cu Garantia de Livrare GdL

    Curierul special îți livrează produsul pe care tu îl achiți la primire. Dacă produsul nu este ca în descriere, îți recuperezi banii, inclusiv taxele de transport.

Politica de retur

  • - Produsul se poate returna in maxim 3 zile lucratoare
  • - Metoda de retur: Ramburs contravaloare produs
  • - Costul transportului va fi suportat de catre cumparator
  • - Alte detalii: Retur acceptat in conditiile Garantiei de Livrare
Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga review