Ștefan Ionescu-Berechet - Arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet. Viața și opera


Descriere
Raporteaza produsVânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.
-
Anul publicarii2019
Specificatii
Descriere
Albumul reuneste numeroasele planse, schite, fotografii si documente inedite cuprinse in arhiva familiei Berechet pentru a oferi o imagine cat mai completa asupra unei opere imense, „cea mai completa si mai variata opera a unui arhitect roman, din intreaga perioada moderna a Romaniei” (dr. arh. Dan D. Ionescu).
Opera arhitectului Dimitrie Ionescu-Berechet cuprinde peste 100 de biserici noi, case parohiale, sedii de protoierii, importante restaurari de lacasuri de cult – monumente istorice, nenumarate tample, piese de mobilier si feronerie bisericeasca, troite si monumente funerare, amenajari peisagistice, la care se adauga edificii publice – sedii de prefecturi, de primarii, teatre-cinematograf, scoli, atenee culturale –, precum si nenumarate case si vile particulare in diverse orase ale tarii.
„In masura in care istoria artei romanesti nu va decadea pana la rangul de disciplina secundara si nu va fi ignorata de generatiile ce ne vor urma, creatia arhitectului Dimitrie Ionescu-Berechet va trebui asezata pe locul cuvenit in devenirea culturala a Romaniei moderne pentru ca, deocamdata, nu avem cunostinta de alte demersuri in acest sens, in afara celui intreprins de Stefan Ionescu-Berechet si de familia sa. Ramane sa nadajduim in lucrarea proniatoare a lui Dumnezeu.” (Extras din postfata semnata Luiza Barcan).
Monografia are o structura complexa: prefata semnata de Ruxandra Nemteanu este urmata de o ampla sectiune biografica – Arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet: o viata in slujba Tarii si a Bisericii Ortodoxe Romane, menita sa arunce o lumina asupra vietii personale si profesionale a celui care a plecat din Campulungul natal pentru a ajunge arhitect-sef al Patriarhiei Romane intre 1930 si 1963; ii urmeaza o Lista de lucrari exhaustiva, structurata in doua sectiuni principale, Arhitectura bisericeasca si Arhitectura civila, ce contine o suma de informatii cu privire la edificiile noi sau la proiectele de restaurare, de refacere sau de reamenajare derulate de catre Dimitrie Ionescu-Berechet. O alta sectiune biografica, de data aceasta in imagini, intitulata Chipuri si locuri, prezinta o serie de fotografii cu chipurile membrilor familiei, fotografii de calatorie, file din jurnalul de front al tanarului Berechet, diplomele sau decoratiile primite de acesta de-a lungul timpului, venind in completarea prezentarii biografice initiale pentru a contura o personalitate complexa, temeinic ancorata in epoca istorica in care i-a fost dat sa traiasca. Portofoliul in imagini, conceput in corelatie cu Lista de lucrari, inaugureaza albumul propriu-zis si contine fotografii, proiecte si relevee ale edificiilor religioase si civile realizate de arhitectul Berechet in toate regiunile tarii, dar si peste hotare, precum si ale proiectelor de restaurare si de reamenajare a unor lacasuri de cult si ansambluri manastiresti, fiind urmat de articolul dr. arh. Dan D. Ionescu – ce subliniaza rolul esential si putin cunoscut al arhitectului Berechet in conturarea „noului stil national” al Romaniei Mari si in revigorarea artei mozaicului, dar si multiplele influente si colaborari care si-au pus amprenta asupra creatiei sale – si de o postfata.
În toamna anului 2019, cu prilejul comemorării a 50 de ani
de la trecerea sa la cele veșnice, cu Înalta binecuvântare a
Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Române, arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet a fost omagiat în
Patriarhia Română, pe care a slujit-o cu talent și râvnă decenii
de-a rândul. O expoziție retroactivă, găzduită în sala Europa
Christiana a Palatului Patriarhiei din București, vernisată în ziua
de 8 octombrie 2019, și un album cu caracter monografic, tipărită
de editura Basilica, au fost menite să readucă în atenția
slujitorilor sfintelor altare, a specialiștilor și a publicului
larg personalitatea de excepție și opera celui care este, probabil,
cel mai prolific și mai reprezentativ arhitect de biserici din
secolul de existență al României Mari.
Acum, după aproape trei ani, cu neprețuita și prestigioasa
implicare a Monitorului Oficial, vede lumina tiparului o nouă
ediție a albumului monografic, în condiții grafice de excepție,
marcând împlinirea a 100 de ani de când arhitectul Berechet
absolvea Școala Superioară de Arhitectură din București.
Galerie foto
Modalitati de livrare si plata
LIVRARE
In Bucuresti
-
- Predare personala in max. 3 zile lucratoare
-
- Prin Posta Romana - Coletarie - 17 Lei in max. 5 zile lucratoare
In Romania:
-
- Prin Posta Romana - Coletarie - 17 Lei in max. 6 zile lucratoare
PLATA
- - La predare
- - Ramburs
Politica de retur
- - Produsul nu se poate returna.