Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite

FISTIC - Pom Fructifer Exotic - Varsta 4 ani, pe rod - Inaltime 1,7 metri - REZERVAREA si PLATA NUMAI in AVANS - Online, Banca, Posta

Livrare gratuita la comenzile de 500 lei

Descriere

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare

Specificatii

COMANDA MINIMĂ - 2 POMI.

Fisticul (Pistacia vera) este un arbore exotic, originar din Iran si Irak (Persia), dar care in prezent este raspandit si in regiunile de munte ale unor tari precum Grecia, Turcia, Siria, Pakistan, Afganistan sau SUA. Rezistent la temperaturi extreme, fisticul poate fi cultivat si in gradinile romanesti.

Fisticul este un fruct uscat produs de un arbust de climă mediteraneeană din familia anacardiacee. Se poate consuma crud sau prăjit, în produse de patiserie sau ca aperitiv. Este o sursă excelentă de potasiu, cupru, magneziu şi fier, 30 de vitamine, minerale, luteină, antioxidanţi. A fost mai întâi cultivat în Orientul Mijlociu, Asia de est, regiunile mediteraneene. A fost introdus în Europa în timpul romanilor. Abia în secolul XX, fisticul a început să fie cultivat în America, în California. Fisticul scade colesterolul rău şi creşte colesterolul bun în organism. Este un foarte bun remediu în condiţii de stres. Conţine gamatocoferol, formă de vitaină E care reduce riscul de cancer de plămân. Pe plan mondial, cel mai mult se cultivă în Iran (38 %), SUA (28%), Turcia (12%), Siria (12%), China (7%) şi Grecia (2%). Pentru cultivarea fisticului este nevoie de temperature cuprinse între -10 (iarna) şi 40 de grade (vara). Însă poate fi cultivat şi la noi în ţară în condiţiile în care este protejat pe timpul iernii, dacă temperaturile scad sub minus 15 grade. 

Descriere

Arborele de fistic are coaja de culoare cenusie, cu ramificatii dese. Crengile au o culoare galben rosiatica (ramurile de 1 an), urmand sa devina mai inchise odata cu trecerea timpului (crengile tinere sunt verzi, iar cele batrane ajung gri inchis). Frunzele sunt asezate in grupuri de cate 3 sau 5, sunt ovale si lunguiete, verde inchis. La sosirea toamnei, se coloreaza in rosu-orange. Radacinile sale pot patrunde la adancimi mari, fapt care face fisticul rezistent la clima desertica, uscata.

Fisticul poate atinge o inaltime de circa 10 m si are o durata de viata foarte mare (150-300 ani). Planta dioica, arborele de fistic are flori masculine si feminine. Astfel, florile feminine sunt mai mari decat cele masculine. Florile sunt mov, mici. In ceea ce priveste renumitele fructe ale arborelui de fistic, acestea au forma de drupa, cu o lungime de maxim 2,5 cm. Samanta verde este invelita intr-o capsula lemnoasa, acoperita de o membrana de culoare rosiatica.

Solul

Arborele de fistic se adapteaza unei varietati mari de tipuri de soluri si se poate dezvolta in soluri in care alte plante nu ar putea supravietui. In general, fisticul se planteaza in pamant cu un pH cuprins intre 7,5 si 9,3. De asemenea, este important de precizat faptul ca fisticul are o rezistenta ridicata la salinitatea din sol.

Temperatura

Cultivarea fisticului in gradina trebuie sa tina cont si de temperatura mediului. Astfel, este important sa retii ca arborele de fistic are nevoie de temperaturi ridicate pe durata verii pentru a putea produce fructe bine coapte. In cea mai fierbinte luna din vara, fisticul ar trebui sa beneficieze de o temperatura medie de circa 27 grade C, temperatura maxima suportata fiind de aproximativ 34 grade C.

La polul opus, desi anumite soiuri rezista chiar si la temperaturi de -20 C, fisticului i-ar trebui asigurata o temperatura medie in sezonul rece de circa +6 grade C. In aceste conditii, plasarea fisticului intr-o sera / gradina acoperita, unde sa-i poata fi recreate conditiile de mediu, ar putea fi o solutie eficienta.

Amplasarea arborilor de fistic

Arborii de fistic se polenizeaza cu ajutorul vantului. Amplaseaza fiecare arbore la o distanta cuprinsa intre 3,5 si 6 m unul de celalalt.

Udarea

Obisnuit sa se dezvolte in medii secetoase, arborele de fistic nu are nevoie de o cantitate insemnata de apa pentru a produce fructe. De altfel, umiditatea prea mare ii poate afecta negativ radacinile, ducand la putrezirea acestora. In schimb, arborele tanar de fistic are nevoie de udari regulate pentru a se dezvolta armonios, recomandare care se mentine si in situatia in care urmaresti sa obtii o productie de fructe insemnata.

In timpul sezonului rece, arborele de fistic necesita udari de adancime.

.

Fisticul previne tulburările de memorie şi îmbătrânirea precoce.

Fisticul ne ajută să ţinem sub control tensiunea arterială şi colesterolul.

Fisticul conţine 50%-55% grăsimi bune. Este vorba despre acizii graşi esenţiali omega 3 şi omega 9, care protejează neuronii. Membranele care apără neuronii îmbătrânesc mai repede dacă nu primesc omega 3. Studiile au demonstrat că persoanele care mănâncă zilnic alimente cu omega 3 şi omega 9, aşa cum este fisticul, au rezultate mai bune la testele de memorie.

Colesterolul

Aceiaşi acizi graşi esenţiali omega 3 şi omega 9 sunt inamici de temut ai coleste­rolului. Un studiu efectuat la Universita­tea Pennsylvania şi Centrul de studiu al alimentaţiei USDA Beltsville (SUA) a ana­lizat efectul consumului de fistic asupra colesterolului rău.

Participanţii la studiu au mâncat zilnic 40-50 g fistic. După trei săptămâni, nivelul colesterolului rău a scăzut în medie cu 11,6%. Potrivit cardio­lo­gilor, datorită acizilor omega 3 şi omega 9, fisticul împiedică asimilarea colestero­lului rău şi scade riscul de boli cardiovasculare asociate. Cercetătorii au observat şi scăderea tensiunii arteriale la subiecţii hipertensivi, după această cură cu fistic. Explicaţia? Pe lângă grăsimile cu efect car­dioprotector, fisticul este sursă bună de fibre alimentare, vitaminele A, B1, B6, E, acid folic, mangan, potasiu, fosfor, mag­neziu, calciu. Fibrele alimentare din fistic absorb colesterolul. Vitamina B1 pre­vine apariţia tulburărilor cardiace, care merg de la simplele palpitaţii până la insuficienţa cardiacă, iar vitamina B9 previne hipertensiunea arterială, prin efec­tul de relaxare a vaselor sangvi­ne.

100 grame de fistic
● Calorii 600 ● Proteine 17 g ● Grăsimi 50-55 g ● Fibre 6 g ● Vitamina E 4 mg ● Calciu 110 mg ● Fier 3 mg ● Zinc 2 mg ● Seleniu 6 micrograme ● Acid folic 58 micrograme.

CLICK AICI - PENTRU TOATE PRODUSELE MELE

 

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

  • PLATA SE FACE NUMAI IN AVANS: - ONLINE (PLATA cu CARDUL), PayPal. - BANCA (TRANSFER BANCAR - Lei / Euro). - POSTA (Mandat ONLINE, E-mandat, Mandat Postal). NU ACCEPT ALTE CONDITII !!!

PLATA

  • - Detalii: PLATA SE FACE NUMAI IN AVANS: ONLINE-Plata cu Cardul, PayPal. BANCA-Transfer Bancar (Lei / Euro). POSTA, Mandat Online, E-mandat.

Politica de retur

  • - Produsul nu se poate returna.
Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga review