MARAR - seminte
-
Produs:Nou, Fără garanție
-
Numar articol:155259930
-
Disponibilitate:Indisponibil
-
Preț:3,00 Lei
-
Anuntul a expirat la:11.08.2016, 00:04
-
Ai o nelamurire?
-
Vandut de:
-
Vinde si tu:Pune in vanzare un produs ca acesta
-
Optiuni:
Descriere
Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.
Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare
Specificatii
Mărar (Anethum graveolens)
Denumire
științifică
Anethum graveolens
Denumiri populare (regionale)
Crop, chimen, marar, mărariu, mărar de grădină, mărar tare,
mărariu, mărăraș, mărăriu, morar, morariu.
Tipologie
Plantă erbacee aromatică din familia umbeliferelor, cu frunze
filiforme și cu flori galbene, întrebuințată drept condiment.
Proveniență
Plantă anuală, cu viață scurtă, nativă sud-vestului și centrului
Asiei. Este singura specie a genului Anethum.
Importanță
Frunzele și semițele mărarului au mult ulei volatil, bogat în
anetol, carvonă, cu aromă puternică, specifică.
Istoric
Mărarul era folosit în zona mediteraneeană, dar și în sudul Rusiei,
din cele mai vechi timpuri. A fost menționat și apreciat de
babilonieni, asirieni, romani, pentru proprietățile tămăduitoare. A
fost folosit intens și în medicina tibetană (Unani) și indiană
(Ayurveda). A ajuns în Europa de nord, devenind nelipsit bucătăriei
scandinave. Anglo-saxonii l-au folosit și ca și calmant, dar și ca
antidot împotriva vrăjilor. Este răspândit peste tot prin lume.
Calitățile terapeutice au fost apreciate din cele mai vechi timpuri
de egipteni, greci, chinezi, care-l foloseau în special pentru
întărirea organismului, reglarea hormonală și înlăturarea efectelor
bătrâneții. Romanii prețuiau mărarul, care era un remediu de
prim-ajutor contra tulburărilor digestive și a durerilor de cap ce
apăreau după petreceri. În medicina populară românească, sucul
proaspat sau decoctul obținut din tulpinile de mărar se dădea
contra bolilor de inimă și contra tusei, dar și pentru diverse
“boli femeiești” ori pentru “boli de pântece”.
Aria de răspândire
Este probabil zarzavatul cu cea mai lungă “carieră” din lume și
răspândit pe întreg teritoriul planetei.
România
Se cultivă în toate gospodăriile, în orice zonă a
țării.
Partea comestibilă
Frunze, semințe
Particularități
Conține o combinație unică de fitonutrienți cu efect antioxidant
pentru organism atunci când este consumat crud. Este o sursă
excelentă de vitamina C.
Mod de cultivare
Cultura de mărar se seamănă prin împrăștiere sau în rânduri
dese.
Terenul
Fertilizarea solului se poate face cu îngrășământ natural sau
cantități medii de îngrășăminte chimice. Sunt avantajate solurile
cu textură ușoară, bine afânate, pe care nu băltește apa dupa
udare, cu fertilitate moderată.
Semințe
Se cumpără ori se obțin din culturi anterioare. Culturile de mărar
din sere, puse în lunile de iarnă, se seamănă obligatoriu la
distanță de 12-15 cm, cu 8 grame de semințe/mp.
Îngrășăminte
Naturale, recomandate, dar pot fi și chimice.
Plantare
Se face toamna sau primăvara foarte devreme, direct în sol, la o
adâncime de 2–3 cm. Necesită umiditate mai ales în timpul
germinării semințelor.
Vecinătate
Este un bun vecin cam pentru toate legumele, mai puțin roșia, care
se împacă mai greu cu el.
Întreținere
și îngrijire
După ce se pune cultura, se udă cu o cantitate suficientă de apă
pentru umezirea corespunzătoare a stratului de sol, ca răsărirea să
fie uniformă. Afânarea solului se face printre rânduri cu unelte
normale, adecvate. Plivitul buruienilor se face când acestea sunt
mici, ca să nu apuce să dezrădăcineze plantele de mărar.
Dăunători
Face față insectelor de grădină.
Mod și perioadă de
recoltare
Recoltarea frunzelor verzi poate începe când plantele au 10–12 cm
înălțime. Se face prin tăiere cu un cuțit bun, cât mai aproape de
suprafața solului, eventual în mai multe reprize.
Condiții de
păstrare
Ca și la pătrunjel, frunzele sunt perisabile și trebuie consumate
ori să ajungă pe piață în cel mult 24 de ore. În acest răstimp,
prospețimea se menține cu temperatură scăzută și umiditate
ridicată.
Reacția la condițiile
de mediu
Mărarul este o plantă care rezistă la temperaturi scăzute, dar,
totuși, temperatura lui optimă de creștere este de 10-18 grade C.
Sub un grad Celsius nu mai face față. Cerințele de lumină sunt
medii, se poate cultiva în cultură pură sau asociată.
Rotația culturilor
Nu necesită în mod special.
Beneficii pentru organism
Mărarul este indicat în: amenoree, anorexie, boli ale căilor
urinare, boli de inimă, colici de orice natură, dureri menstruale,
hemoroizi, insomnii, alăptare, înfrumusețare, sterilitate,
stimularea glandelor sexuale. Acțiune farmaceutică: antiseptic,
emolient, rezolutiv, stomahic, carminativ, antispastic, ajută la
eliminarea gazelor din intestine, mărește cantitatea de urină,
fiind un bun diuretic, calmează nervii, excită sucurile gastrice în
cazul lipsei poftei de mâncare, previne infecțiile microbiene,
ajută în afecțiunile inimii. Extern, este foarte indicat pentru
acțiunea de cicatrizare pe care o are asupra pielii și ajută în
cazul petelor la dispariția acestora.
Aport caloric
Compoziție chimică: ulei volatil 2,5-4%, mai ales în ramuri și
frunze tinere și 3-6% în fructe, potasiu, sulf, sodiu, ulei volatil
între 40-60% carvona, alfa- felandrone, terpine, limonen,
miristicină și izomiristicină, eter benzilic, acid ascorbic,
caroteni, B1, B2, acid folic, maltoză, xiloză, zaharoză, pectine,
acid clorogenic, anetol, substanțe minerale. Conține fitohormoni,
în special sămânța.
Sfaturi de consum
Crud, ca suc proaspăt, în salate, pe orice alte mâncăruri.
Utilizare în alimentație
Este o plantă care conferă salatelor, în special celei de
castraveți, un gust deosebit, precum și untului cu verdeață,
cremelor de brânză, sosurilor verzi, preparatelor din pește, fructe
de mare, legume – tuturor le dă o aromă deosebită. Se folosește de
preferință proaspăt și se adaugă la final. Semințele de mărar sunt
bune pentru murarea castraveților, la prepararea fripturilor la
cuptor sau la prepararea oțetului de ierburi aromate.
Tratamente cosmetice sau recomandări
medicale
Este recomandat în regimuri de slăbit, aplatizează abdomenul.
Proprietățile sale diuretice împiedică retenția de lichide din
organism și acționează asupra depunerilor de celulită. Întărește
sistemul imunitar. Frunzele de mărar sunt elixir al frumuseții, cu
o mare forță terapeutică. Au în compoziție mici cantități de
estrogen – hormonul feminin care ajută la creșterea naturală a
sânilor, catifelează pielea și încetinesc procesele de
îmbătrânire.
Se poate folosi la: acnee, afecțiuni gastro-intestinale, afecțiuni
sexuale și ginecologice, afecțiuni ale ovarelor, ateroscleroză,
astenie, bătături, bolile ficatului și ale vezicii biliare, cancer,
ciclul menstrual perturbat, dureri de cap, gastrite hipoacide,
hemoroizi, hiperkeratoze, hipertensiune, inflamațiile ochilor,
inflamațiile căilor respiratorii, iritațiile pielii, insomnii,
insuficiență cardiacă, lactație insuficientă, menopauză, nefroze,
nevroze, osteoporoză, pieli-nefrite, prurigo, reumatism, secreții
vaginale insuficiente, sughiț, tumori benigne sau maligne.
Anecdote, bancuri, zicători
Se spune că are proprietatea magică de a menține tinerețea
nealterată de trecerea timpului, iar că o legătură de mărar la
streașina casei nu mai lasă niciun rău să se apropie de persoana și
familia care locuiește acolo.
PLIC CU 50 SEMINTE – 3 RON + taxe postale
Modalitati de livrare si plata
LIVRARE
PLATA
- - Ramburs
Politica de retur
- - Produsul nu se poate returna.