Specificatii
Kiwano - Cucumis metuliferus – mai este numit si pepene cu coarne,
castravete african cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau
kiwano. Este necesar ca planta să fie udată imediat după plantare,
iar apoi să se mențină un grad constant de umiditate, dar nu în mod
exagerat, pentru ca sistemul radicular să nu se deterioreze. În
funcție de temperatură, semințele pot germina în aproximativ 80-90
de zile. Fructele se pot recolta pe parcursul lunilor
august-septembrie, când fructele sunt suficient de dezvoltate.
Acestea au formă ovaloidă, cu coajă netedă ce prezintă țepi, de
culoare galbe-portocaliu, având un aspect exotic, foarte atractiv.
Fructele sunt de dimensiuni medii, lungime 10-15 cm, ajungând să
cântărească 200-300 g. Distanța de plantare: 1 m Descriere: este un
fruct portocaliu la maturitatea fiziologica, 100-150g, cu forma
ovoidala si tepi rari. Lungimea de 6-12cm si diametrul 3-4cm. Daca
il taiati, la interior prezinta boabe suculente de culoare verde,
cu sambure in mijloc. Gustul este intre lamaie, banana si
castravete, fiind considerat un fruct delicios. Pentru aspectul
sau, kiwano este folosit si ca ornament. Acest fruct se poate
consuma cu tot cu coaja. Fructele se pot pastra o perioada lunga de
timp. Kiwano – continut nutritional la 100g fruct - apa 87%,
carbohidrati 8g, saruri minerale, proteine 1,8g, lipide totale
1,3g, carbohidrati 8g, vitamine, antioxidanti Kiwano este bogat in
proteine (un fruct contine aprox 3g), saruri minerale: calciu,
magneziu, fosfor, fier, potasiu, vitamine: C, B2, B5, B6, vitamina
E, iar coaja este bogata in beta-caroten(vitamina A). Fructul
contine de asemenea: calciu, fier, fosfor, magneziu, mangan, sodiu,
potasiu si antioxidanti. Kiwano este bogat in carbohidrati de buna
calitate, nu contine grasimi sau cholesterol si este totodata
foarte sarac in calorii (100g fruct Kiwano are o valoare energetica
de 40 – 43 calorii), de aceea poate fi consumat cu incredere in
diferite diete. Kiwano este mai bogat in potasiu decat bananele,
putand fi consumat cu incredere de catre gravide. Kiwano ajuta in
scaderea colesterolului rau Continand 0 colesterol, insa bogat in
antioxidanti si vitamine, kiwano accelereaza usor metabolismul si
stimuleaza ficatul in scaderea sintezei de cholesterol, fiind un
fruct recomandat consumului de catre persoanele care sufera de
hipercolesterolemie. Mod cultură: camp Tehnologia de cultură a
plantei de Kiwano este asemănătoare cu cea a castraveților
cornișon, cu mențiunea că la castravetele țepos, plantarea se face
mai târziu, când solul are o temperatură de 20-22°C