Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite

Babaco (Carica pentagona) - Papaya de munte - ghiveci 3L

Descriere

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare

Specificatii

BABACO

Ghiveci 3L - varsta 1 an

Vasconcellea × heilbornii;

syn. Carica pentagona

Caricaceae

Nume comun: Babaco, Papaya de munte.

Specii înrudite: Papayuelo (Carica goudotiana), Portocaliu Papaya (C. monoica), Papaya (C. papaya), Toronchi (C. pubescens), Chamburro (C. stipulata). și alte Carica spp.

Originea: Babaco se crede a avea originea în zonele muntoase central-sud din Ecuador și este considerat a fi un hibrid natural de Carica stipulata si C. pubescens. Ea a fost cultivată în Ecuador înainte de sosirea europenilor. În timpurile mai recente Babaco a fost introdus în Noua Zeelandă unde este cultivată în scop comercial. In Israel și alte părți ale Orientului Mijlociu planta este cultivata în sere comerciale

Adaptare: Babaco prosperă într-un climat subtropical rece, fără îngheț. Cu umbra va crește în regiunile interioare calde, dar temperaturile înalte din timpul verii și umiditatea scazuta soarele va arde fructele si frunzele. Babaco este mult mai tolerant la ierni reci, umede decât papaya. Acesta va rezista la temperaturi de până la aproximativ -2 ° C, cu toate că ar putea pierde majoritatea din frunze. Babaco este ideal pentru cultura recipient și excelent pentru sere.

DESCRIERE

Creștere: Babaco este un mic arbust, erbacee, care crește până la aproximativ 180cm în înălțime, cu un trunchi de lemn de esență moale cu cicatrici de la frunzele tipice care au cazut. Uneori un al doilea lastar apare de la baza. Grosimea trunchiului este asociat cu vigoarea plantei.

Frunzișul: moderat, frunze mari cu nervuri proeminente și pețiolele lungi tubulare care radiaza de la trunchi. Durata medie de viata a unei frunze este de 4 până la 6 luni. În timpul lunilor reci de iarnă frunzele cad si sunt eliminate treptat.

Flori: Florile se formeaza pe trunchiul nou în curs de dezvoltare în timpul fazei de creștere a arborelui. De obicei, cu cat mai gros trunchiul, cu atat mai prolific înflorirea va fi. Flori sunt de obicei solitare provin de la fiecare frunză axil. Florile sunt toate de sex feminin.

Fructe: Fructele de Babaco sunt sterile, deoarece nu există semințele prezente în fruct. Fructele tinere inceep să crească imediat după înflorire, atingând o fază maximă de expansiune în perioada octombrie-noiembrie. La acest moment fructele ajung la o lungime de aproximativ 30 cm lungime și 20 cm lățime. Ele sunt în mod distinct pentagonale si rotunjite la capăt. Maturitaea este recunoscută prin îngălbenirea fructului, în primul rând în zonele de pe părțile laterale ale fructelor și extinse treptat se întinde pe suprafața totală a fructului în săptămânile următoare. Pulpa Babaco este foarte suculentă, ușor acida și cu conținut scăzut de zahăr. Aroma unică a fost descrisă ca având nuanțe de căpșuni, ananas și papaya. Pielea netedă, subțire este comestibila.

CULTURA

Locul de amplasare: Babaco prefera o locație caldă protejată de vânt. Ei vor crește și fructifica în locuri umbrite, dar prefera un loc însorit. Plantele micute se potrivesc bine în multe părți ale gradinii și frunze largi cu fructe verticale adăuga o notă exotică peisajului.

Soluri: Babaco prefera un sol usor, fertil, bine drenat. Deși nu este la fel de pretentios cu privire la solurile reci, umede ca papaya, plantele vor creste in conditii optime in condiții de iarnă moderata uscata. La fel ca papaia Babaco nu tolerează apa cu saruri sau cu solul bogat in saruri.

Irigarea: precipitații sau irigarea adecvata este esențială în timpul fazei de creștere a Babaco. O plantă care a fost rănita mecanic sau de îngheț este posibil sa-i putrezeasca radacinea.

Fertilizarea: In timpul sezonului este nevoie mare de îngrășăminte organice. Hrana lunara se ajustează la nevoile plantei. Compostul este de preferat.

Tunderea: Pentru a obține maximum de calitate și mărimea fructelor se lasa să crească doar un singur trunchi. Lăstarii care se formează în jurul bazei trebuie să fie îndepărtati, iar al doilea lastara este permis sa se dezvolte din septembrie. In acesl moment al anului crește rapid, dar nu va facee boboci de flori. Trunchiul care a purtat fructe sezonul curent va fi taiat pana la 30 cm de la baza, astfel  va porni o noua crestere.

Protecție la îngheț: Plantele vor fi aduse in casa sau intr-o sera usor incalzita, de preferat in conditii de la 5 la 15C, noapte/zi.

Inmultire: Din moment ce babacos sunt fără seminte, acestea trebuie să fie înmulțite vegetativ. Lemul taiat dupa fructificare poate fi folosit ca butasi. Acestia se vor pune intr-un substrat de inmultire cald iar dupa 3 luni vor da radacini. Inmultirea este dificila din cauza putrezirii. Aceasta se poate face doar in conditii controlate si septice. Dupa 15 luni plantele tinere vor fructifica.

Boli și dăunători: Este important să se înceapă cu o planta fără viruși. În timpul perioadelor umede bolile fungice pot afecta frunzele, astfel apare mucigaiul. Alte boli sunt făinarea și Phytophthora, putrezirea rădăcinilor. Cele mai importante insecte care afectează Babaco sunt doi acarieni, Tetranychus uraticae și acarianul de căpșuni, Tetranychus Atlanticus. Controlul poate fi dificil, deoarece cele mai multe acaricide sunt toxice pentru Frunze. Limacși și melcul brun pot deteriora fructele și trebuie eliminati. Plantele sunt atractive pentru animale, care vor consuma cea mai mare parte de frunze și fructe tinere.

Recoltarea: În casa fructele pot fi lăsate pe trunchi până  aproape complet galbene, dar pot cădea și se vor lovi uneori. Fructul este cel mai bine consumat în stare proaspătă când va fi complet cope. Fiind fără sâmburi întregul fruct poate fi consumat, mai ales coaja. Un pic de zahăr imbunătățește aroma. Bucăți din fruct poate fi, de asemenea, adăugate la salate de fructe. Se poate face suc când sunt prelucrate într-un blender cu puțină miere sau zahăr adăugat.Una dintre cele mai atractive caracteristici ale Babaco este calitatea sa de păstrare excelentă, pentru perioadă de patru săptămâni. Depozitarea la rece extinde durata de viață a fructului. Temperatura de depozitare optimă este de 5 °C.

Nu există soiuri Babaco recunoscute în acest moment, toate soiurile îmbunătățite sunt posibile cu o selecție adecvată. Hibrizii cu pubescens Carica produce fructe comestibile, dar nimic nu la fel de bun ca Babaco.

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

In Bucuresti

  • - Predare personala - Universitate, Obor in max. 4 zile lucratoare

  • Planta va fi bine impachetata. Transportul se face pe raspunderea cumparatorului. In mod normal transportul se face in conditii bune fara a afecta pla

PLATA

  • - La predare
  • - Ramburs
  • - Ramburs cu Garantia de Livrare GdL

    Curierul special îți livrează produsul pe care tu îl achiți la primire. Dacă produsul nu este ca în descriere, îți recuperezi banii, inclusiv taxele de transport.

  • - Detalii: Nu accept retur.

Politica de retur

  • - Produsul se poate returna in maxim 3 zile lucratoare
  • - Metoda de retur: Ramburs contravaloare produs
  • - Costul transportului va fi suportat de catre cumparator
  • - Alte detalii: Retur acceptat in conditiile Garantiei de Livrare
Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga review