Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite

Critica puterii de judecare - Immanuel Kant

Livrare gratuita la comenzile de 125 lei

Descriere

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare

SKU: 9786067483659

Specificatii

Filosoful german si influentul ganditor iluminist din secolul al XVIII-lea, Immanuel Kant, a scris Critica puterii de judecare in 1790 pentru a-si expune ideile despre estetica. Adesea denumita „a treia critica”, cartea urmeaza Criticii ratiunii pure, publicata in 1781, si Criticii ratiunii practice, publicata in 1788. Lucrarea este impartita in doua sectiuni, una despre judecata estetica si cealalta despre judecata teleologica si analizeaza experienta umana a frumosului si a sublimului. In prima parte, Kant exploreaza o multitudine de factori care determina estetica: de la efectul artei si al naturii, la rolul pe care il joaca imaginatia umana, de la obiectivitatea gustului, la limitele reprezentarii. In continuare, prezinta legatura esteticului cu moralitatea, dezinteresul si originalitatea. In cea de-a doua parte, Kant exploreaza judecatile teleologice sau judecarea lucrurilor in functie de scopurile lor si considera ca omul este sfarsitul final si toate formele de natura si frumusete exista in scopul conectarii lor cu omenirea. Lucrarea include, de asemenea, o imagine de ansamblu asupra intregului sistem critic al lui Kant, aranjat in forma sa finala. Prin aceasta carte, Kant a avut un impact profund asupra artistilor, scriitorilor si a altor filosofi din perioadele clasice si romantice si a influentat in mod hotarator miscarea literara denumita „Sturm und Drang”.

 

Aceasta traducere a capodoperei lui Kant urmeaza principiile si standardele inalte ale tuturor celorlalte volume aparute la editura Paideia si apartine profesorului Traian Braileanu.

 

Profesorul Traian Braileanu „si-a castigat un merit din cele mai mari prin munca pe care a depus-o, ca sa ne dea aceste traduceri ale operelor celui mai mare filosof german. (...) „Cu atat mai mare este meritul sau in legatura cu traducerea din urma, cu cat a cautat sa ni-l dea intr-o limba corecta, cautand sa evite dificultatile ce survin, indeosebi la Kant, din frazele lui lungi si greoaie, intrecandu-se pe d-sa insusi cu aceasta traducere, daca tinem seama de celelalte traduceri ale d-sale. Critica puterii de judecare este cea mai buna din traducerile facute pana acum din Kant. Cititorul o poate intrebuinta, fara sa simta nevoia de a mai recurge la textul german.”

Nicolae Bagdasar

 

„La Kant, tocmai prin faptul ca persoana adevarata e considerata scoasa de subt constrangerea legilor naturii, ramane cel putin nadejdea unei inaintari a omenirii spre moralitate, nadejde intemeiata si pe o interpretare a naturii ca o ordine ce nu se opune straduintelor morale ale omului.

Aceasta interpretare (Beurteilung) nu explicare a naturii o gasim in Critica puterii de judecare si lumea fenomenala ni se infatiseaza nu ca o iluzie, ci ca expresie reala a lumii inteligibile. Din aceasta interpretare noi intelegem, desi nu cunoastem, cum caracterul fenomenal (sensibil) al persoanei este manifestarea caracterului ei inteligibil (suprasensibil). ”

Traian Braileanu, traducator

 

„Nu litera filosofiei kantiene, ci spiritul ei trebuie sa patrunda in mintea noastra. Nu interpretarea scolastica a textului, ci insufletirea pentru idealurile propuse de Kant trebuie sa fie tinta filosofarii ce se adapa la izvoarele idealismului critic. Filosofia lui Kant, si mai ales teoria sa morala, trebuie pusa in legatura cu viata, cu trairea de toate zilele, cu marile probleme sociale si politice, ca sa-si dea toate roadele de care e capabila.

Caci important este sa traim dupa principii lamurite prin filosofie, sa ne dam seama de scopurile pe care le urmarim in viata, sa stim ca viata unei natiuni, puterea ei, stralucirea ei in istorie, atarna de faptele membrilor ei, de spiritul ce domneste in comunitatea nationala, de ideologia care sta la temelia educatiei tineretului.

De la Kant invatam ca filosofia nu e o distractie, ci ea este un indreptar pentru viata individuala si viata popoarelor.”

Traian Braileanu, traducator

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

In Bucuresti

  • - Prin Curier rapid - 12 Lei in max. 2 zile lucratoare

In Romania:

  • - Prin Curier rapid - 18 Lei in max. 2 zile lucratoare

PLATA

  • - Ramburs
  • - Online

Politica de retur

  • - Produsul se poate returna in maxim 3 zile lucratoare
  • - Metoda de retur: Ramburs contravaloare produs
  • - Costul transportului va fi suportat de catre cumparator
  • - Alte detalii: Retur acceptat in conditiile Garantiei de Livrare
Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga review