Avem peste 6.000.000 de produse de la magazine si vanzatori profesionisti in Okazii.ro Marketplace
Cos cumparaturi
Favorite

Farfurie Satsuma 1850 - Edo, portelan egg-shell, pictata manual - marcata, Japan

Livrare gratuita la 4 produse comandate

Descriere

Vânzatorul este direct răspunzator pentru produsul afișat în această pagină.

Disponibilitate: Indisponibil - Vezi produse similare

Specificatii

Farfurie Satsuma cca. 1850 - Edo period, portelan egg-shell, pictata manual - marcata, Japan

Farfuria are un marcaj rar - înseamnă munte, prizonier, rămas pe munte, cel care nu poate părăsi muntele, chiar părintele muntelui, închis. Poate fi şi un “T” într-un romb, caro - care ar fi un marcaj TAKITO (1880-1948) dar şi o simplă semnătură a artistului. E dificil de spus!

Stare: Impecabilă, fără defecte!

Dimensiuni: 18,5 cm diametru, 2 cm grosime/ înălţime.

Preţul este greu de comentat, pentru că o astfel de farfurie poate fi estimată la câteva sute de dolari, spre mie. Depinde mult de vechime (care poate fi probată prin marcaj) şi la fel de mult de calitatea picturii, de raritate, de starea generală (colecţionarii caută obiecte fără defecte) ş.a.

Cele autentificate sau care au fost vândute prin case de licitaţii, cele provenind din colecţii particulare şi care au fost documentate deja, pot ajunge la mii de dolari. Totul este relativ şi subiectiv.

Revenind la farfuria în discuţie, să remarcăm fineţea liniilor, precizia şi ce este mai important - faptul că toate liniile desenului sunt pictate dintr-o singură mişcare. De sus în jos, de la stânga la dreapta, aproape invariabil - se observă cum se îngustează linia spre capăt.

Culorile, asemeni, aproape că nu depăşesc contururile. Sunt culori diluate, moi, aşa cum se folosesc pentru acuarela japoneză.

Să nu mai vorbim de proporţii, care sunt aproape perfecte.

Din păcate lucrurile acestea pot fi înţelese doar prin comparaţie, făcând diferenţa. Adică dacă iei o farfurie pictată manual, cu două femei japoneze, din anii 30-40, vei observa că liniile nu mai sunt aşa de subţiri, culorile sunt altele şi depăşesc vizibil contururile. Proporţiile nu mai sunt aşa de perfecte, încadrarea la fel.

Aceste diferenţe fac şi preţul!

Compoziţia este foarte interesantă şi ceea ce la prima vedere pare a fi o conversaţie între două femei, pentru un japonez poate însemna mai mult, acest tablou fiind plin de semnificaţii.

Cele două femei - una tânără şi înaltă, cealaltă mai în vârstă şi mai scundă, îmbrăcate cu simplitate dar elegant, pot fi mamă şi fiică, două vecine, două prietene, o peţitoare şi o tânără, o doamnă care se târguieşte cu o gheişă ş.a.

Poate fi o simplă discuţie, o ceartă, un salut în trecere.

Pictura japoneză este una canonică, fiecare element din desen îşi are rostul lui, simbolizează ceva, semnalează sau accentuează ceva. Chiar interpretarea unui astfel de tablou este o artă, în sine.

Momentan, în România, piaţa de artă asiatică este la început, dar se dezvoltă, uşor, uşor. Urmează să apară şi experţii - factor esenţial.

Modalitati de livrare si plata

LIVRARE

In Caransebes

  • - Predare personala in max. 2 zile lucratoare

PLATA

  • - La predare
  • - Ramburs

Politica de retur

  • - Produsul nu se poate returna.
Fii primul care scrie un review

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Adauga review