Apple Watch - The Watch is here!
Mult asteptatul ceas inteligent produs de Apple si-a facut loc in sfarsit printre multitudinea de gageturi, la sfarsitul lunii Aprilie 2015. O data cu lansarea acestuia, Apple debuteaza pentru prima oara pe o piata noua de produse, abia dupa 5 ani de la prezentarea conceptului iPad de catre Steve Jobs. Cu o intarziere destul de mare fata de principalii competitori care deja au testat piata de smartwatch-uri, unii dintre ei ajungand chiar la versiuni mai noi de ceasuri, Apple reuseste din prima sa impresioneze si sa-si pozitioneze produsul printre cele mai importante modele de ceasuri destepte.
Constructie si design
Poti alege intre doua marimi ale ecranului pentru Apple Watch-ul tau: 42mm sau 38mm. Din punct de vedere al designului este considerat de departe cel mai atractiv ceas inteligent dintre toate cele aparute pana la ora actuala. Fiind construit din cele mai luxoase materiale, este mai elegant si discret decat majoritatea ceasurilor produse de rivali. Carcasa, alcatuita din otel inoxidabil, ofera o sclipire inedita, in timp ce sticla ceramica din spate protejeaza senzorul de puls. In ceea ce priveste grosimea, Apple Watch nu sta foarte bine la acest capitol, dar datorita modului de constructie curbat al carcasei si al ecranului, vei avea totusi impresia unui gadget mai subtire decat este in realitate. Comparandu-l cel mai dorit smartwatch Android, Motorola Moto 360, Apple reuseste sa creze iluzia unui gadget mai subtire si mai elegant.
Sub carcasa metalica, Apple Watch integreaza cateva elemente importante precum memoria interna de 8GB, conexiunea NFC, senzorii pentru miscare, dar si procesorul dedicat. Toate acestea sunt acompaniate de cei 512 MB de RAM, iar la prima vedere intregul setup este cu mult mai performant decat prima generatie de iPad-uri.
Dezamagitor este faptul ca Apple Watch nu este rezistent la contactul cu apa, sau cel putin nu atat de mult incat sa-ti permita sa intri in piscina cu el la mana. Apple spune totusi ca produsul sau are certificare IPX7, lucru care inseamna ca n-ar trebui sa-ti faci griji daca ploua afara sau te speli pe maini.
Display
Ecranul patratos, cu o dimensiune la alegere intre 1.7 inch (42mm) sau 1.5 inch (38mm), este denumit Retina Display, dar spre deosebire de ecranul unui iPhone, tehnologia LCD a fost inlocuita cu tehnologia OLED flexibil, regasita in special la telefoanele LG. Ecranul este protejat de un geam realizat din cristale de safir pentru un plus de protectie impotriva zgarieturilor. Numarul de pixeli pe inch este mai mult de satisfacator, lucru care determina un contrast al culorilor pe care multi dintre rivali si l-ar dori pe gadget-urile lor.
Baterie
Bateria lui Apple Watch are o capacitate de 205 mAh, cu o treime mai mica decat bateria lui Samsung Gear Live, insa promite o autonomie de peste 18 ore. In concluzie, cu putin noroc, il poti folosi maxim o zi, insa cel mai sigur ar fi sa nu-ti lipseasca niciodata incarcatorul. Totusi, in cazuri extreme, Apple a integrat un modul pentru salvarea energiei, care poate fi activat atunci cand ceasul mai are sub 10% din baterie. Sigur, acest modul dezactiveaza orice element inteligent al ceasului, pastrandu-se doar functia de afisare a orei.
In ceea ce priveste timpul de incarcare a bateriei de la 0% la 100%, nu putem spune ca Apple Watch detroneaza vreun record. In fapt, incarcarea integrala se realizeaza in aproximativ 2 ore, lucru care nu-l diferentiaza in niciun fel de celelalte modele de smartwatch existente pe piata.
Conectivitate
Apple Watch dispune de conexiuni Bluetooth 4.0 si NFC
Concluzii finale
Apple Watch este un gadget apreciat din punct de vedere al constructiei si al design-ului, insa nu este chiar cel mai recomandabil model de smartwatch. Per total este un dispozitiv destul de greu de configurat si setat, iar printre altele, aplicatiile se incarca destul de greu, iar aplicatia de navigare nu este foarte bine pusa la punct. In plus, ar trebui sa ai grija reincarcarii acestui ceas in fiecare noapte, o data cu iPhone-ul tau.