Samsung Galaxy S6 Edge

O data cu lansarea lui Samsung Galaxy S6 la Congresul Modial al Telefoanelor Mobile din martie 2015, Samsung propune o versiune diferita a acestui model. Va facem cunostinta cu Samsung Galaxy S6 Edge, un telefon considerat o premiera mondiala in lumea smartphone-urilor, prin prisma display-ului inedit de care beneficiaza. Se pare ca sud-coreeni au fost multumiti de rezultatele pe care Samsung Galaxy Note Edge le-a obtinut de la lansare pana in prezent si au decis sa continue seria telefoanelor cu ecran curbat pe marginea laterala. De aceasta data, deosebirea consta in faptul ca ambele margini ale lui Samsung Galaxy S6 Edge sunt curbate.
Propunem in randurile ce urmeaza sa analizam avantajele si dezavantajele pe care Samsung Galaxy S6 Edge le are:
Avantaje |
Dezavantaje |
- Cipset Exynos 7240, cu arhitectura pe 64 biti si procesare ultra rapida (14nm) - Capacitate a memoriei RAM de 3 GB - Procesor Octa Core, alcatuit din 2 procesoare Quad cu frecvente de 2.1 GHz, respectiv 1.5 GHz. - Camera principala cu rezolutie de 16 MP si inregistrare 4K - Camera secundara pentru selfie-uri cu rezolutie de 5 MP - Conexiune 4G foarte rapida, prin tehnologia LTE Cat. 6 - Durata de viata foarte buna, prin bateria de 2600 mAh - Tehnologie wireless de incarcare a bateriei - Cea mai recenta versiune de Android Lollipop 5.0.2, integrat cu TouchWiz UI - Protectie display si spate cu Corning Gorilla Glass 4 - Variante multiple pentru memoria interna: 32, 64 si 128 GB. |
- Nu este certificat IP67 privind rezistenta la lichide - Fara suport MicroSD - Bateria nu poate fi scoasa din telefon - In cazul unui accident in care are de suferit display-ul, inlocuirea acestuia va costa foarte mult. |

Constructie si design
Samsung Galaxy S6 Edge este un telefon unic, cel putin pana in acest moment. Curbarea display-ului pe marginile laterale ale telefonului necesita o tehnologie destul de complicata, pe care Samsung a reusit sa o integreze cu succes pe dispozitivele mobile. Asa cum era de asteptat, display-ul are de trecut printr-o serie de procese pana cand sa ajunga la versiunea finala, iar pentru ca acest lucru sa se intample, gigantul Corean a trebuit sa colaboreze indeaproape cu inginerii de la Corning.
La fel ca Samsung Galaxy S6, versiunea Galaxy S6 Edge beneficiaza de o constructie din sticla pe ambele parti, iar ramele telefonului sunt confectionate din metal. Protectia telefonului este asigurata de Corning Gorilla Glass 4, care isi imbunatateste cu aceasta ocazie produsul, prin asigurarea unei rezistente la soc cu peste 50% mai mare fata de versiunea anterioara, regasita la Samsung Galaxy S5. Totusi, curbarea display-ului nu este doar un moft cu rol de design, ci Samsung a profitat de aceasta noua facilitate adaugand o serie de metode de control al telefonului. Spre exemplu, lista de contacte favorite poate fi accesata din zona curbata de pe partea dreapta a telefonului.
Samsung Galaxy S6 Edge masoara 142 mm in lungime, 70 mm in latime, are o grosime de numai 7 mm si o greutate de 132 g. Asezat langa Samsung Galaxy Note Edge, se va observa cu usurinta ca noul Samsung Galaxy S6 Edge este cu peste 20% mai subtire si cu peste 33% mai usor.

Display
Display-ul masoara 5.1 inci si este la fel de mare ca cel regasit la modelul Samsung Galaxy S5. Daca la prima vedere acest lucru nu inseamna neaparat o imbunatatire fata de flagship-ul anului trecut, este cazul sa analizam in detaliu performantele de care se bucura Samsung Galaxy S6 Edge la capitolul ecran. Tehnologia Super AMOLED, rezolutia Quad HD (1440x2560 pixeli) si densitatea foarte mare a pixelilor pe inch (577 pixeli/inch), fac din display-ul acestui telefon cel mai performant ecran existent la ora actuala pe un dispozitiv mobil. Luand in calcul si faptul ca acest display este curbat, Samsung reuseste senzationalul si ofera utilizatorului imagini cu efect 2.5D
Performanta
Inginerii Samsung sunt foarte mandri de constructia cipsetului Exynos 7420 care este integrat de asemenea si pe Samsung Galaxy S6. Nu exista nicio indoiala ca au de ce sa fie mandri. Noul cipset este cel mai bun, rapid si eficient din cate exista la ora actuala in lume. Tehnologia cipsetului cu arhitectura de 64 biti si procesare ultra rapida (14nm), promit timpi de raspuns care scad sub o secunda. Asadar, deschiderea aplicatiilor pe noul Samsung Galaxy S6 Edge se va face instant, chiar daca in spate ruleaza si multe alte aplicatii.
Puterea tehnica a lui Samsung Galaxy S6 Edge este completata de procesorul Octa Core, construit practic din 2 procesoare Quad Core. Aceste 2 procesoare vor rula concomitent, in functie de gradul de informatie ce trebuie procesata, producand frecvente care pot atinge valori maxime de 2.1, respectiv 1.5 GHz.

Baterie
Spre deosebire de Samsung Galaxy Note Edge, bateria disponibila pe noul Samsung Galaxy S6 Edge, are o capacitate mai mica, de numai 2600 mAh si nici nu poate fi scoasa din telefon. Chiar daca multi se asteptau ca Samsung sa creasca valoarea capacitatilor bateriilor pe telefoanele sale, iata totusi ca sud-coreeni nu au ignorat problema si au facut demersuri pentru a asigura o viata mai lunga telefonului, prin imbunatatirea cipsetului si a display-ului, care sunt practic cele mai mari consumatoare de energie.
Samsung Galaxy S6 Edge va beneficia inclusiv de tehnologia de incarcare Wireless (QI/PMA/WPC), aceeasi care se regaseste si la varianta "clasica" a modelului. Asadar, o data cu lansarea celor 2 modele Galaxy S6, Samsung implementeaza in premiera pe telefoanele sale, metode noi de incarcare Wireless a dispozitivelor mobile. Cel mai probabil, in curand vom asista la o schimbare generala a modului in care efectuam pana acum incarcarea bateriei unui telefon.
Camera
In spatele telefonului vom regasi camera principala, care are o rezolutie asematoare ca cea intalnita la modelul lansat anul trecut, Samsung Galaxy S5. Stim ca de-a lungul timpului, s-au lansat modele de telefon care au camere cu rezolutii de 4MP, precum cea de pe modelul HTC One M8, care in ciuda rezolutiei aparent mici, reusesc sa faca poze la fel de bune sau mai bune decat camerele cu rezolutii mai mari. Asadar, rezolutia de 16 MP regasita la camera lui Samsung Galaxy S6 Edge este suficienta pentru a realiza poze exceptionale, mai ales ca Samsung a imbunatatit performanta acestei sectiuni, prin implementarea noilor lentine f/1.9. Toate aceste elemente sunt completate de rezolutia 4K a functiei de inregistrare video.
Camera secundara, asemanatoare cu cea regasita la modelul lansat in urma cu 2 luni, Samsung Galaxy A3, are o rezolutie de 5 MP.
Conectivitate
Samsung Galaxy S6 Edge se conecteaza la 4G, prin intermediul noii tehnologii LTE Cat. 6. Ca multe alte premiere pe care Galaxy S6 Edge le integreaza, aceasta noua tehnologie LTE aduce in plus o viteza dubla de download la conexiuni 4G, fata de concurentul iPhone 6. Altfel spus, cu Galaxy S6 Edge vei putea downloada muzica, filme si jocuri in modul 4G, la viteze care vor atinge 300 Mbps.
Platforma OS
Android Lollipop in versiunea cea mai noua, 5.0.2, este sistemul de operare de care se bucura Samsung Galaxy S6 Edge. Este important ca platforma OS care ruleaza pe un asemenea telefon performant, sa fie in primul rand stabila. Interfata TouchWiz regasita pe majoritatea telefoanelor Samsung, se integreaza perfect cu sistemul de operare, rezultand intr-un telefon usor de folosit si foarte rapid.
Concurenta
Samsung Galaxy S6 Edge nu are concurenta, cel putin pe partea de design. Insa cu siguranta exista multe telefoane pretendente la titlul de telefonul anului 2015, iar cateva dintre ele pot fi regasite mai jos:
- iPhone 6 Plus- HTC One M9
- LG G Flex 2
- Motorola Nexus 6
- LG G3
Specificatiile complete ale lui Samsung Galaxy S6 Edge le poti gasi aici.